Corona virüsü salgını Çin'den gelen siparişleri düşürünce mermer ihracatçılarının işlerini bozarken, İzmir’deki sektörün en önemli üçüncü fuarı da ertelendi. Özellikle; Denizli, Isparta ve Burdur’da çok sayıda blok mermer üreticisi talebin durması üzerine ocak kapatırken, yüzlerce emekçide işsiz kaldı. Mermer sektörünü zora düşüren Koronavirüs salgını Türkiye’nin önemli bir mermer ihtiyacını karşılayan ilimizi gündeme getirdi.

Sözcü Gazetesi’nin haberine göre; Çin'de başlayan corona virüsü salgını, blok mermer ihracatının büyük bölümünü bu ülkeye yapan Denizli, Isparta ve Burdur'daki mermer ocaklarını vurdu. Çin'deki üreticilerin salgın nedeniyle kapasitelerini yüzde 25'e kadar düşürmeleri ve Türkiye'den blok mermer ihracatını kesmeleri sektörde yüzlerce kişinin şu an için işsiz kalmasına neden oldu.

Isparta ve Burdur'da 150'nin üzerindeki ocağın faaliyetlerine tamamen son verdiği öğrenilirken sektör temsilcilerinin kemik kadroları dışındaki personeli işten çıkardığı sadece nitelikli personelin bir kısmı ile yollarını ayırmadıkları belirtildi. Diğer yandan 1-4 Nisan tarihleri arasında yapılması planlanan sektörün dünyadaki en büyük üçüncü fuarı olan İzmir Marble Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı da ertelendi. Her yıl 800 doğal taş üreticisi firmanın yanı sıra 400 yan sektör temsilcisinin katıldığı fuar için yeni bir tarih belirlenecek.

Koronavirüs sebebiyle Denizli, Isparta ve Burdur'daki mermer ocaklarının zor duruma düşmesi “Taşı Mermer, toprağı seramik” olan Bilecik’i gündeme getirdi.

Geçtiğimiz günlerde bir restorantta Bilecik’te faaliyet gösteren mermerciler İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’nin (İMİB) öncülüğünde bir araya gelirken, Koronavirüs hastalığının sektöre yansımaları ve büyük İzmir Fuarı’nı ele almıştı. Akşam yemeğinde bir araya gelen mermerciler sektördeki finansal verileri göz önüne alırken, Koronavirüs ve Çin ile olan ticari ilişkiler ile İzmir Fuarı en çok üzerinde durulan konular olmuştu.

Editör: TE Bilişim