Emine Türksoy- 

Bozüyük ilçemize bağlı kandilli köyünde bazı köpeklerde görülen ve son günlerde giderek yaygınlaşan uyuz hastalığından köy halkı da rahatsızlık duymaya başladı.

İlçeye bağlı en büyük köylerden biri olan Kandilli’de köpeklerde görülen uyuz hastalığı salgın haline dönüştü. Köyde hayvancılıkla uğraşan her ailede köpek bulunduğunu söyleyen bazı yurttaşlar, uyuz hastalığının yaygınlaşmaya başlamasından sonra kendi köpeklerini hastalığın etkisinden korumak için dışarıya salmadıklarını, buna rağmen bir çok köpekte bu rahatsızlığın görüldüğünü, salgının insanlara da bulaşmasından endişe duyduklarını belirttiler.

Kırsal kesimde kedi ve köpek gibi hayvanlarda görülen rahatsızlık ve salgın hastalıklarla mücadele de hangi kamu kurum ve kuruluşlarının yetkili olduklarını bilmediklerini, bu yüzden durumu gazetemize bildirerek ilgili kurumların dikkatini çekmek istediklerini belirten yurttaşlar, gerekli önlemlerin alınmaması halinde salgının çevre köylerine de sıçrayabileceğini öne sürdüler. Köylerde kedi ve köpek gibi hayvanların rehabilitesinde bildiğimiz kadarı ile Özel İdarelerden Tarım ve Orman Su İşleri Müdürlüklerine kadar bir çok kamu kuruluşunun sorumluluğu bulunmaktadır. Bu kurumların bir an önce harekete geçerek hayvanlarda görülen uyuz hastalığını tedavi edecek girişimde bulunmaları beklenmektedir.

ÖLDÜRMEDEN ÇÖZÜM

Gazetelerde yayınlanan bu tür haberlerden sonra bazı kurum yetkililerinin en pratik çözümü hayvanları öldürmekle buldukları bilinmektedir. Köy halkının bu yöndeki rahatsızlık ve şikayetlerini ilgililerin bilgisine sunarken, köpeklerin öldürülmesi gibi ilkel bir  anlayış ve yöntemin çözüm aracı olarak görülmesi ve böyle bir uygulamaya gidilmesi, asla düşünülmemelidir.  Bu durumda ilgililerin bilgisine sunmak isteriz. 
Editör: TE Bilişim