Çok sayıda davetlinin katıldığı ve neredeyse tüm Bilecik protokolünün yer aldığı gala programı, kültür merkezinde verilen kokteylle başladı. Davetliler, kültür merkezinin ilk buluşmasında klasik müzik eşliğinde sohbet ederek ödül töreninin başlamasını beklediler. Kokteylin ardından festival açılışı ve ödül töreni için konferans salonuna geçildi. Belediye Başkanı Selim Yağcı’nın konuşmasıyla başlayan açılışta, Kristal Çınar ödülüne layık görülen sanatçılar, Ahmet Uz ve Sinan Bengier’e ödülleri Vali Halil İbrahim Akpınar ve Milletvekili Fahrettin Poyraz tarafından verildi. Ödül töreninin ardından festivalin ilk oyunu olan, Nejat Uygur'un ''Alo Orası Tımarhane mi?'' eseri, Ercüment Doğan ve ekibi tarafından sahnelendi ve ilgiyle izlendi. Gösterinin ardından Başkan Yağcı oyunculara teşekkür plaketi verdi. Festivalin ilk gününde salon tamamen dolarken, önümüzdeki günlerde sahnelenecek oyunların biletlerinin de tükenmek üzere olduğu öğrenildi.


fotoğraf: Ertan İşlek


İki yıllık bir aranın ardından tekrar Bileciklilerle buluşan Ulusal Bilecik Tiyatro Festivali’nin açılışı, yapımı yeni tamamlanan Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapıldı. Çok sayıda davetlinin katıldığı açılış, merkezin sergi salonunda verilen kokteylle başladı. Kokteylin ardından festival açılışı ve ödül töreni için konferans salonuna geçildi. Belediye Başkanı Selim Yağcı açılışta yaptığı konuşmada, festivale kaldığı yerden devam etmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. “Manevi mihmandarımız Şeyh Edebali'nin ismini alan bir salondayız.” Diyen Yağcı konuşmasına şöyle devam etti. “Bilecik'te 2004 yılında, tiyatro serüvenine başladığımızda ilk önce dedik ki, 'sanatların anası tiyatro ise o zaman Bilecik'te her şeyin en iyisi olmalı ve buna tiyatrodan bir başlangıç yapmalıyız' dedik. Ancak ilk önceleri salonu dolduracak seyirci bulamadık. Çok uğraştık, yılmadık, devam ettik ve sonunda tiyatroya o kadar ilgi oldu ki, insanlarımızı alabilecek salon bulamadık. Bundan sonra şu kararı aldık ki 'yeni büyük bir kültür ve kongre merkezi ve tiyatronun rahatlıkla yapılabileceği alanlar oluşturmalıyız'  dedik ve bu günlere geldik. Bundan dolayı mutluluğumuzu tarif edemeyiz. '' Başkan Yağcı konuşmasını, gerek kültür kongre merkezinin yapılmasında gerek tiyatro serüveninin devam ettirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek tamamladı.


Yağcı’nın konuşmasının ardından ödül törenine geçildi. Hepimizin televizyon ekranından çok iyi tanıdığı, yılların oyuncusu Sinan Bengier’in hayatından karelerin yer aldığı slayt gösterisinin ardından sanatçı sahneye davet edildi ve ödülü Belediye Başkanı Selim Yağcı tarafından takdim edildi. Burada duygusal bir konuşma yapan Bengier, “Bu güne kadar bana hiç ödül verilmedi. Hatta hiçbir ödüle aday da gösterilmedim. Ben ödülümü her zaman sokaktaki insanların bana olan sevgisinden aldım. Bu yüzden bu ödül benim için çok değerli.” İfadelerini kullandı. Bengier’in ödülünü almasının ardından, Reha Bilgen sahneye davet edildi. Oyuncuya ödülü Fahrettin Poyraz tarafından takdim edildi. Ödül sonrası yaptığı konuşmada çocuk oyunları sahnelediğini belirten Bilgen, çocuklara tiyatro sevgisini aşılamanın öneminden bahsetti. Mükafatlandırılmanın her meslek için çok önemli olduğunu söyleyen Bilgen, bir sanatçı içinse en büyük mükafatın alkışlar olduğunu söyledi.


Daha önce festivale katılacağı ilan edilen, ancak geçirdiği bir kaza nedeniyle festivale katılamayan ve Sonbaharı Beklerken isimli oyunu festival programından çıkarılan Çolpan İlhan, gönderdiği mesajla üzüntüsünü dile getirdi. Çolpan’ın ödülü Vali Halil İbrahim Akpınar tarafından Tülay Doğan'a verildi.


Festivalin ilk günü, Nejat Uygur'un ''Alo Orası Tımarhane mi?'' adlı oyunun Ercüment Doğan, Tülay Doğan, Birgül Ulusoy, Seda Kement, Hasan Ömürdeş Alper Can Aydın ve Netali Komantis tarafından sergilenmesiyle son buldu.


fotoğraf: Ertan İşlek


fotoğraf: Ertan İşlek

 

Editör: TE Bilişim