Türkiye’nin birçok yerinde kurulmaya başlayan ve Temmuz ayında Bozüyük’te kurulan Taşeron İşçileri Derneği Başkanı Hakan Uslu ile bir sohbet gerçekleştirdik. Temmuz ayında Bozüyük’te kurulan ve faaliyetlerinin sürdüren Taşeron İşçileri Derneği Başkanı Hakan Uslu, derneğin kuruluş aşamasını, amaçlarını ve faaliyetleri konusunda bir takım bilgiler verdi. Türkiye’de her geçen gün sayısı çoğalarak artan taşeron işçilerine sahip çıkmak amaçlı derneği kurduklarını söyleyen Uslu,  son yıllarda taşeron işçilerin sayısının hızlı bir şekilde artmasına dikkat çekti.


“HİÇBİR İŞ GÜVENCESİ OLMAYAN İŞÇİLER KÖLE GİBİ ÇALIŞTIRILMAKTADIR”

Uslu derneğin Temmuz ayında kurulduğunu belirterek, “Bu yıl Temmuz ayında derneğimizi kurduk ve faaliyetlerimize başladık”. Her geçtiğimiz gün taşeron işçilerin sayıları artmaktadır. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana bu sayı katlanarak devam etmeye başladı. Hiçbir iş güvencesi olmayan, sigortası olmayan işçiler köle gibi çalıştırılmaktadır. Bu noktada sendikaların faaliyetlerinin eksikliğini görerek tüm yurtta bu dernekleri kurmaya başladık. Geçtiğimiz Temmuz ayında da Bozüyük’te faaliyete geçtik.  Derneğimizi kurmadan önce yönetimimizi belirledik. Derneğimizin kuruluş toplantısına Aydınlık Gazetesi Yazarı Mehmet Akkaya ve Yıldırım Koç da katıldı.” dedi.

“HER YERİ TAŞERON CEHENNEMİNE ÇEVİRDİLER”

Taşeron işçilerin sorunlarını dile getiren Uslu, ülke çapında toplam 4 milyon taşeron işçisinin bulunduğunu söyledi. Sendikaların yeterli şekilde taşeron işçilerine sahip çıkmadığını söyleyen Uslu, taşeron işçilerinin mevcut haklarının da ortadan kaldırılmaya çalışıldığını söyledi. Uslu konuşmasına şu ifadelerle devam etti: “Her yeri taşeron cehennemine çevirdiler. Belediyelerde taşeron işçisini 1.5 milyona çıkardılar. Toplam taşeron işçisi sayısı ise, 4 milyona yaklaştı. Azgınca sömürülen, yasal hakları bile gasp edilen köleler ordusu yarattılar. Taşeron işçileri, işçi sınıfımızın en sahipsiz, en çok ezilen, en çok sömürülen ve en çok horlanan kitlesidir. Örgütsüz oldukları, sendikalarda yeterince sahip çıkmadığı için, kanunda yazılı olan hakları bile uygulanmıyor. Gelecek güvenceleri yoktur. “Tecrübeli hukukçular var”, “Kıdem tazminatı alacaklar” kandırmacası ile taşeron işçilerin yasalarda var olan haklarının ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Oysa 4857 Sayılı İş Yasası’ndaki haklar, bütün işçilerin haklarıdır. Ama kanunla saptanmış hakları olmasına rağmen, uygulanmaz. Artık bu duruma son veriyoruz. Derneğimiz, büyük tecrübe ve birikim sahibi uzmanları ve uzmanlaşmış hukukçuları ile ortaya çıkmıştır.  4 milyona yakın taşeron işçisi var.  Bunların 3,5 milyona yakını, 4857 Sayılı Yasadaki hükümlere ve Alt İşverenlik Yönetmeliğine aykırı çalıştırılıyor. Bu durumdaki işçiler, durumlarını belgeledikleri takdirde, kadrolu işçilerle aralarındaki bütün ücret farklarını alabilirler. Bu da 50 bin ile 140 bin lira arasında tutmaktadır. Ayrıca asıl işverenin işçisi olma ve kadrolularla aynı haklara sahip olma hakları var. Ama ne yazık ki çoğunun bunlardan haberi yok. Hükümetin politikaları da tamamen işçi aleyhine oluyor. Bu hükümetin her yanı çürüyor. Örneğin bu yıl içerisinde sadece Temmuz ayında iş cinayetlerine kurban giden işçilerin sayısı 120. Bu işçilerden 7 si kadın, 8 i ise çocuk işçi. Yani her gün 3 işçi sessiz sedasız iş güvenliğindeki ihmallerden öldü. AKP taşeronlaşma politikasında ısrar ettikçe bu ölümlerle dünya rekorunu kırmaya devam edeceğiz.”


“BURASI BAŞIN SIKIŞTIĞINDA DERDİNE DERMAN OLACAK YERDİR “

Bozüyük ve Bilecik il genelindeki bütün taşeron işçileri derneğe katılmaları için davet çağrısı yapan Uslu, “Artık sahipsiz değilsiniz. Dernek ile irtibat kur, üye ol, eğitimlerine katıl. Burası başın sıkıştığında derdine derman olacak yerdir.“ dedi.

Seramik sektörü başta olmak üzere çimento ve cam fabrikalarında çalışan işçilerde çıkan ve tedavisi mümkün olmayan silikozis hastalarının haklarını alabilmeleri, hastalığa yakalanmadan önlemlerin alınabilmesi ve başta Bozüyük olmakla birlikte Bilecik halkının duyarlılığını sağlamak farkındalık yaratmak için işçilerle birlikte basın açıklaması yaptık. Açıklamamız Ulusal Kanal’da ve Aydınlık Gazetesinde  ve yerel gazetelerde yayınlanarak çok ses getirdi. Eczacıbaşı Vitra yönetimi bizimle yaptığı görüşmede aldığı ve alacağı önlemleri anlattı. Bu işin takipçisi olacağız.

“SİLİKOZİS HASTALIĞINI TARTIŞACAĞIZ”

Kasım ayı içerisinde büyük bir işçi kurultayı yapacaklarını söyleyen Uslu, kurultayda ağırlı olarak ilimizde yaygın olan seramik sektörü üzerine ve bu sektörde rastlanan Silikozis hastalığı üzerine konuşacaklarını belirtti. Uslu yapacakları kurultay hakkında şu şekilde konuştu,“Bozüyük’te 2 Kasımda silikozis hastılığı ile ilgili işçi kurultayı düzenleyeceğiz. Konu ile ilgili uzmanı konularda uzmanlaşan avukat, doktor, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ve işçilerin katılımıyla gerçekleşecek. Kurultayda,   Silikozis nedir, neden kaynaklanır, nasıl korunuruz, sorunlar ve çözümler hukuki haklarımız nelerdir, nasıl bir yol ve yöntem izlenir tartışacağız. Bozüyük ve Bilecik’teki başta seramik olmak üzere bütün fabrikalara sorunu gündemlerine almaya sendikaları sorumluluklarını yerine getirmeye çağıracağız”

 

Editör: TE Bilişim