Hasan Güner




Star Oto Özel Servis Yetkilisi Mehmet Tan, “Kışın antifriz bakımı öncelikli gelir. Oto cam suyu mutlaka konulmalı. Camları iyi temizlemesi için cam sileceklerinin kontrolü yapılması gerekiyor. Lastik hava basıncı çok önemli. Bunların mutlaka kontrol edilmesi ve kışlık bakımların yapılması gerekiyor. Ayrıca akülerin şarj kontrolünün ve fren balatalarının kontrolünün yapılması lazım. Kışlık bakımda gerekirse buji değiştirilmesi gerekiyor. Bu bakımlar yapılmaz ise kışın soğuk havalarda geç çalışmaya neden olur.” dedi.

Bilecik Küçük Sanayi Sitesi’nde, her türkü bakım onarım hizmetini verdiklerini ifade eden Tan, “Bakımsız araç ile kışın yola çıkmak intihar demektir. Güvenliğiniz için araç bakımı şart” diyerek, açıklamasının devamında şu detayları verdi:

“Antifriz, hava sıcaklığı sıfırın altına düştüğünde radyatör suyuna katılarak suyun donmamasını sağlayan kimyasaldır. Ayrıca, radyatörü paslanmadan korumak için de kullanılmaktadır. Su ile karıştırılarak, bulunan bölgeye göre ayarlanmaktadır. Bu karışımda oranlar çok önemlidir. Aksi halde donma noktası düşmektedir. Antifriz oranı bomometre denilen bir cihazla ölçülmektedir. Her antifriz birbiriyle aynı değildir ve ürünler arasında kalite farkı vardır. Bu işlemin her yıl tekrarlanması daha sağlıklı olmaktadır.

Oto cam suyu ile evlerde kullanılan camsil arasında kimyasal olarak farklar vardır. O yüzden camsili tavsiye etmiyoruz. Çünkü camda tortu bırakabilir veya su kanallarında tıkanmaya yol açabilir.  Bu konuya dikkat edilmesi gerekiyor.

Otomobil lastiklerimizin hava basıncı aracın orijinalindeki neyse o olmalıdır. Yaz-kış veya ön-arka kıyası yapılarak lastiklerin basınçları değiştirilmemelidir. Bu yanlış bilinen bir uygulamadır. Tüm lastiklerin yere eşit basabilmesi önemlidir. Eğer aracınızın kitapçığı 30 hava öneriyorsa, yazın da kışın da 30 hava basacağız.

Lastik basıncını düşürmekle lastiğin zeminle temasını arttırmış oluruz ve sürtünme daha da artar. Bu nedenle de araç daha kolay patinaj çeker ya da kayar. Güvenlik için hava basınçlarını kulaktan dolma bilgilerle, gelişi güzel ayarlamamak gerekir.

Kışın aracın çalışmasında en önemli faktörlerden birisi aküdür. Soğuk havalarda akülerin marş gücü azalır. Çok soğuk havalarda akünün içindeki sıvının donma riski vardır. Bu nedenle soğuk havalarda akünün şarjlı halde bulunması çok önemlidir.”

Editör: TE Bilişim