Bilecik Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Bayram Kaya, asansörlerin yıllık kontrolleri ile ilgil ibasın açıklması yayınlarken asansör mevzuatı gereği bina yöneticilerinin sorumluluğu hakkında bilgi verdi.

Bilecik Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Bayram Kaya, yazılı basın açıklaması yayınlayarak asansör denetimleri ve bina yöneticilerinin üzerine düşen sorumluluk hakkında bilgi verdi. Yeşil etiket iliştirilmeyen asansörlü binalara ruhsat verilmemesi gerektiğini belirten Kaya, uygunsuzluklar giderilmeden kullanılmaya devam edilen asansörlerin, belediyeler tarafından kullanım dışı bırakılması gerektiğini ifade etti. Kaya yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Asansörler konusundaki uygulamalar Bakanlığımızın ilgili mevzuatı kapsamında yürütülmektedir. Asansörlerin riskli bir makine olması nedeniyle kullanımları süresince oluşabilecek yıpranma veya tahribata karşı düzenli aylık bakımlarının yapılması gerekmektedir. Bunun için akredite olmuş muayene kuruluşlarına asansörlerin yıllık kontrolünün yaptırılması yasal bir zorunluluktur.

Asansörlerin yıllık kontrolleri yapı ruhsatı veren belediyeler ve belediye sınırları dışında il özel idaresi koordinasyonunda, TS EN ISO IEC 17020 standardı kapsamında  akredite olan A tipi muayene kuruluşları tarafından yürütülmektedir. İlimizdeki il ve ilçe yapı ruhsat makamları kendi sorumluluk alanları içerisinde kullanılan asansörlerin yıllık kontrolleri için ilgili mevzuata uygun A tipi muayene kuruluşları ile protokol yapmışlardır.

A Tipi muayene kuruluşu tarafından yeşil etiket iliştirilmeyen asansörlü binalara ruhsat verilmemesi gerekmektedir. Ruhsatlı binalarda ise kırmızı etiketli ise yeşile dönüştürülmeden asansörün kullanılmaması gerekmektedir.

Asansör yıllık kontrolünde tespit edilen uygunsuzluklar giderilmeden kullanılmaya devam edilen asansörlerin, belediyeler tarafından kullanım dışı bırakılması gerekmektedir.

İl Müdürlüğümüz tarafından; Bakanlığımızın yıllık planı çerçevesinde aylık denetim programını sürdürmekte, Alo 130 Ürün Güvenliği Şikayet Hattına gelen ihbar ve şikayetler doğrultusunda denetimler yapılmakta, asansör montaj firmaları veya onların yetkili servisleri ve belediye imar çalışanları ile bilgilendirme toplantıları yapılmakta ve bina yöneticileri İl Müdürlüğümüzü aradıklarında konu hakkında bilgilendirilmektedirler.

Asansör mevzuatı gereği bina yöneticilerinin;

Asansör için verilen kimlik numarasının gerekli yere montajı ve muhafazası,

Asansörlere aylık bakım ve onarım yapacak yetkili servis ile sözleşme imzalanması,

Sözleşme imzalanan firmanın, bakımcı olarak göndereceği kişilerin SGK kayıtlarının istenerek, kimliklerinin tespiti ve bu kişiler dışındakilere bakım izni verilmemesi,

Binada en az 2 kişiye kurtarma eğitiminin verilmesini sağlamaları,

Hangi bakımların yapıldığına dair bakım formunu almaları,

Asansör kayıt defterinin muhafaza edilmesini sağlamaları,

Asansörün yıllık periyodik bakımını yaptırarak tespit edilen güvensizliklerin giderilmesini sağlamaları ve bakım sözleşmesi imzaladığı asansör montaj firması ya da yetkili servis dışında üçüncü tarafların müdahale etmesine izin vermemeleri, gerekmektedir.

Bu sorumluluklarını yerine getirmeyen bina yöneticilerine idari para cezası uygulanmaktadır.

Asansörlerin güvenli kullanımı için ilgili idareler, muayene kuruluşları ve bakım firmaları ile bina yöneticilerinin yasal sorumlulukları bulunmaktadır. Kullanıcıların hassasiyetleri de son derece önemlidir.

Değerli Bilecik basınına saygı ile duyurulur.”

Editör: TE Bilişim