Bilecik Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nın 22. Olağan Genel Kurulu geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşti. Tek listeyle gerçekleşen genel kurul sonucunda mevcut başkan Süleyman Kıral güven tazelerken, yeni yönetim kurulu asil üyeliklerine Levent Meriç, Hasan Cinit, Mustafa Öztürk ve İbrahim Karagöz seçildi.

Odanın eski başkanlarından Hüseyin Şensoy’un görevi bırakmasının ardından Bilecik SMMMO’nun başına geçen Süleyman Kıral, 2.5 yıllık görevi boyunca başkanlık görevini başarıyla yürüttü. Oda üyelerinin sorunlarını dinlemek ve birlikte çözmek için görevde olduklarını ifade eden Kıral, mesleki alanda haklarını ararken odaya siyaseti sokmadıklarını ve siyaseti siyasetçilere bıraktıklarını söyledi. 3 yıl daha Bilecik SMMMO’nun başkanlığını yapacak olan Kıral, kendisine bu güne kadar verilen destek için meslektaşlarına teşekkür etti.

22. Olağan Genel Kurul sonucunda Bilecik SMMO’nun yönetimi şöyle oluştu:

Yönetim Kurulu Asil: Süleyman Kıral, Levent Meriç, Hasan Cinit, Mustafa Öztürk, İbrahim Karagöz.

Yönetim Kurulu Yedek: Müjdat Şensoy, Ahmet Can, Ziyaettin Özyavuz, M.Necmettin Küçüksolak, Recep Girgin.

Disiplin Kurulu Asil: Kazım Çelik, Müjdat Er, Emin Yücel, Abdullah Makinacı, Ahmet Poyraz.

Disiplin Kurulu Yedek: Erkan Erol, Ali Dedeoğlu, Emine Duman, Sefa Karagöz, Eylem Özdemir.

Denetleme Kurulu Asil: Ertuğrul Açıkgöz, Fahri Durap, Yıldız Y. Havadar.

Denetleme Kurulu Yedek: Metin Eroğlu, Murat Çoban, Servet Taş.

Üst Birlik Delegeleri Asil: Süleyman Kıral, Hüseyin Şensoy, Ünal Çora, Necmettin Şahan, Yıldırım Çelik.

Üst Birlik Delegeleri Yedek: Murat İlhan, Adnan Öztürk, Muharrem Ünsal, Meryem Gezer, Kemal Kara.
 

Bilecik Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’na kayıtlı 75 çalışan, 70 çalışmayan toplam 145 üyenin olduğunu belirten Kıral, genel kurul sonucunda oda yönetiminde 35 mali müşavirin görev alacağını, daha sonra oluşturulacak kurullarla birlikte bu sayının 95’e çıkacağını ve aktif meslek mensuplarının tamamına yakınının odada görev alacağını söyledi. Konuşmasında mesleki taleplerini bir kez daha dile getiren Kıral, isteklerini şöyle sıraladı:

-          Dördüncü dönem geçici vergi beyannamesi kaldırılmalıdır.

-          1 ve 2 no'lu KDV beyannameleri ile muhtasar beyannameler birleştirilmelidir.

-          BA-BS formları geçici vergi dönemlerine göre düzenlenerek verilmelidir.

-          BA-BS formları başta olmak üzere düzeltme amaçlı verilen beyan ve bildirimlerde ceza uygulamasından vazgeçilmelidir.

-          Ba bildirim formlarının sisteme yüklenmesi sırasında özellikle sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenlediği raporla tespit edilen vergi mükellefleri konusunda meslek mensuplarını uyarıcı bir sistem kurulmalıdır. Böylece ilgili mükelleflere ait faturaların henüz vergi kaybına yol açmadan kayda alınması engellenmiş olacaktır.

-          e-beyanname şifresi yalnızca meslek mensuplarına verilmelidir.

-          Uzlaşma komisyonlarında odalarımızın görevlendireceği meslek mensubu bulundurulmalıdır.

-          Damga vergisi çağdaş bir vergi olmaktan uzaklaşmış olup, meslek mensuplarının sözleşme yaparak çalışmalarını teşvik etmek amacıyla mesleki hizmet sözleşmeleri damga vergisinden istisna edilmelidir.

-          Serbest meslek faaliyetlerinde KDV %18'den %8'e indirilmelidir.

-          Mesleki faaliyette KDV'yi doğuran olay tahsilâta bağlanmalıdır.

-          Serbest meslek yıpranma indirimi (beyin amortismanı) getirilmelidir.

-          Stajyerlerimiz için sosyal güvenlik primi ve vergi muafiyeti sağlanmalıdır.

-          Bilgisayar ve yazılım giderleri 2 yıl içinde amorti edilmelidir.

-          Serbest meslek giderleri genişletilerek yeniden düzenlenmelidir.

-          Meslek mensupları sözleşme imzaladığı mükelleflerinin kanuni defter bilgilerini her yıl Noterler Birliği’nin sistemine girdiğinden ayrıca bu bilgilerin bir kez daha “İnternet Vergi Dairesi” sistemine girilmesi ciddi bir iş gücü kaybına neden olmaktadır. Bu bilgilerin Türkiye Noterler Birliği’nin sisteminden alınması gerekmektedir.

-          Kurumlar arası işbirliğine gidilerek devlet kurumları tarafından mükerrer bilgiler istenmemeli, TÜİK, SGK, Ticaret Sicili ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve diğer kurumlar ile GİB arasında işbirliği etkin olarak sağlanmalıdır. Bilgiye ihtiyaç varsa meslek mensubunun zamanının etkin ve verimli kullanılması teminen verilenlerin tek bir merkezde toplanması ve ilgili kurumların bu merkezden bilgileri alması sağlanmalıdır.

-          Meslek mensuplarımız 4/b kapsamında sigortalı sayılmaktadırlar. 4/b kapsamındaki sigortalılar için en önemli dezavantajlardan birisi emeklilik için 9000 gün prim gün sayısının istenmesidir. Halbuki bu süre 4/a kapsamında sigortalı sayılanlar için 7200 gündür. Sosyal güvenlikte eşitlik ve tek çatı ilkesi doğrultusunda bu ayrımın kaldırılması gerekmektedir.

-          Ayrıca 4/b kapsamında olan sigortalılar için de aylık 100 TL prim indirimi düzenlemesi yapılmalıdır.

Sorunlarımızın çözümü için:

-          Hükümetin ve ilgili kurum-kuruluşların haklı taleplerimize cevap vermesini bekliyoruz.

-          Milletvekillerimizin sesimizi duymasını, TBMM’nin beklentimiz olan yasal düzenlemeleri yapmasını, mesleğimizle ilgili düzenlemelerde görüş ve önerilerimizi değerlendirmesini istiyoruz.



Editör: TE Bilişim