DİSK-Birleşik Metal-İş Sendikası DEMİSAŞ İşyeri Baş Temsilcisi Recai Büyükbeyhan, kıdem tazminatı üzerinde yapılmak istenen değişikliklerin işçilerin haklarını yok edeceğini belirterek, kıdem tazminatının fona devrinin bu hakkın yok edilmesinden başka bir şey olmadığını dile getirdi.

Mevcut iktidara hak kayıplarının yaşanmaması için önerilerini de sıralayan Büyükbeyhan, kıdem tazminatının gasbına karşı artık her DİSK’li işçinin direnişte olduğunu ifade etti.

Bu direniş kapsamında bugün ‘KIDEM TAZMİNATIMA DOKUNMA’ sloganı ile yürüyüş düzenleyecek olan işçiler, saat 16:45’te Edebali Stadı yanından başlayacak olan yürüyüşe; işçi, emekli, işsiz, kamu işçisi, öğrenciler ve geleceğini düşünen tüm Bilecik halkını davet ettiler.

 Recai Büyükbeyhan, basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

 “Kıdem tazminatı işçinin ödenmemiş ücreti, iş güvencesidir. Bu nedenle biz çalışanların kırmızı çizgisidir. Kıdem tazminatının gasbına karşı artık her DİSK’li işçi direniştir. Biz DİSK olarak kıdem tazminatına ilişkin sokakta, fabrikada, alanda ne diyorsak masada da söylemeye devam edeceğiz. Kıdem tazminatının fona devri, kıdem tazminatı hakkının yok edilmesinden başka bir şey değildir. Kıdem tazminatı, geleceği belirsiz zorunlu bir tasarruf hesabına dönüştürülerek işçilerin hakları yok edilecektir.

 Bizlerin iktidara kıdem tazminatı kayıplarının yaşanmaması için önerilerimiz şunlardır:

            *1475 sayılı kanun 14. Maddesinin değiştirilerek 1 güne bile tazminat hakkı kazanması.

            *Hak kayıplarına neden olan kıdem tazminatının üst sınırının kaldırılması.

            *Ücret Garanti Fonu’nun kapsamı genişletilerek, kıdem tazminatının da kapsama alınması sağlanmalıdır. Bunun daha sonra tahsili iş verenden yapılmalıdır.

            *Kıdem tazminatının ödenmemesi durumunda ağır yaptırımlar getirilmeli, iflas durumunda çalışanın alacağı bankaların ve kamunun alacağından önde tutulmalıdır.

            * Sendikalı iş yerlerinde kıdem tazminatı sorunu hemen hemen hiç yaşanmamaktadır. İş kolu barajı başta olmak üzere sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması ve sendikal hakların güvenceye alınması gerekmektedir.

            Bu önerilerimizden dolayı iktidara sesleniyoruz. ‘Kıdem tazminatıma dokunma’ diyerek 22.11.2013 Cuma günü saat 16:45’te Edebali Stadı yanından başlayacak olan yürüyüşümüze işçi, emekli, işsiz, kamu işçisi, öğrencileri ve geleceğini düşünen tüm Bilecik halkını yürüyüşümüze davet ediyoruz.”

Editör: TE Bilişim