Barış Eren

Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Aslıyüce, “Kıdem tazminatı çalışanımızın, bizim, sendikaların, Türk İş’in kırmızı çizgisidir” dedi.

Aslıyüce, bir otelin salonunda yapılan Bozüyük Şubesi’nin 5. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, kıdem tazminatı tartışmalarının yine gündeme geldiğini belirterek, kıdem tazminatının ellerinden alınmak istendiğini savundu.

Kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı olduklarını anlatan Aslıyüce, şöyle konuştu:

“Kiralık işçilik uygulamasıyla emekçileri köle pazarlarında kiralanmak isteniyor. Evde çalışma, çağrı üzerine çalışma adları altında ucuz işçilik getirilmeye çalışılıyor. Amaçları şu, işgücü maliyeti düşsün, güvence olmasın, sendika olmasın, toplu sözleşme olmasın, hatta iş yasası bile tam manasıyla uygulanmasın. Bunlar yapılınca Türkiye bir ucuz cenneti haline getirilecek, taşeron sisteminde patlama yaşanacak, iş kazalarında artış yaşanacak, sendikalar daha da etkisizleştirilmeye çalışılacak. Kiralık işçilik düzenlemesi ile işçi simsarlığı getiriliyor. Modern amele pazarları kurulacak. Anayasamızda ifadesini bulan sosyal devlet ilkesi kağıt üzerinde kalacak. Kıdem tazminatı tartışmaları yüne gündeme getirildi. Başbakan ve Çalışma Bakanı, işçilerin yüzde 90’ının bu haktan yararlanamadığını söylüyor. İşçilerimiz açıkça aldatılıyor. Biz kıdem tazminatının fona devredilmesine kesinlikle karşıyız. Çünkü buradaki geçek amaç herkesin kıdem tazminatı alması değil, kıdem tazminatı hakkımızı budamaktır.”

‘Kıdem tazminatını fona devretme aldatmacasının altında yatan 30 günlük yıllık kıdem tazminatımızın 14 güne düşürülmesidir’ diye Aslıyüce, şöyle devam etti:

“ Kıdem tazminatı fonu çalışanların alın terinin gasp edilmesidir. Bu uygulama işvereni bireysel yükümlülükten kurtaracağı için çalışanların işten atılması da kolaylaşacaktır. Çünkü çalışanların bu saatten sonra kıdem tazminatındaki muhatabı fon olacaktır. Kıdem tazminatı fon tarafından ödeneceği için fon uygulaması, işten çıkarmaları arttıracak ve bir taraf çevreler tarafından beklide kötüye kullanılacaktır. Evlilik, askerlik nedeniyle veya herhangi bir sebeple işten ayrılan işçi, kıdem tazminatını alamayacak. Mevcutta bulunan 15 yıl ve 5 bin 600 gün prim ödeyen, isteği halinde paraya sıkışması halinde müracaat ettiği zaman kıdem tazminatı hakkı vardı, bu da elimizden alınıyor. Sadece emekli olduğunda ya da ölümü durumunda kıdem tazminatı alacak. Tabi 65 yaşına kadar işveren çalıştırırsa. Kısaca işverenin işten çıkarmalarda hareket alanını genişletecektir. Sonrada emekçiler bireysel emeklilik şirketlerinin kucağına atılacak. Tüm çalışanlar kıdem tazminatından yararlansın istiyorsanız, gerçekten samimiyseniz, 1 yıl şartını kaldırın. Herkes çalıştığı süre kadar tazminatını alsın işten ayrılması halinde. Eğer gerçekten çalışanların hakkını almasını istiyorsanız işçi alacaklarını mahkemelerde ‘birinci alacaklıdır’ durumuna getirin. Yüzde 50’lilere varan kayıt dışılığı önleyin. Merdiven altı işyerlerini disiplin altına alın. Herkes sosyal güvenlik şemsiyesi altında olsun. Hem devletimizi kazansın, hem emekçiler kazansın. Böylece anayasamızda yazan sosyal devlet hataya geçsin. Ama amaç bu değil, amaç haklarımızı gasp etmek elimizdekileri almak, bizi soyup soğana çevirmek. Biz bunlara izin vermeyeceğiz. Kıdem tazminatı Türk İş’imizin de söylediği gibi çalışanımızın, bizim, sendikaların, Türk İş’in kırmızıçizgisidir. Bu çizgiyi çiğneye çalışanlar ve teşebbüs edenler sonuçlarına katlanırlar, bedelini de ağır bir şekilde öderler.”

175 delegenin oy kullandığı seçimde, tek aday olan Bozüyük Şube Başkanı Cemal Güney yeniden seçildi.

Güney, Genel Başkan Yardımcısı Aslıyüce’ye vazo hediye etti.

Editör: TE Bilişim