Vatandaşların kentsel dönüşümle ilgili sorularına cevap verecek olan “kentsel dönüşüm bürosu” hizmete girdi. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sürekli Eğitim Mekezi'nde (eski vali konağı yanı) açılan büroda, 1 ila 1 buçuk ay süreyle vatandaşların talepleri toplanacak.  

Belediye Başkanı Selim Yağcı, düzenlediği basın toplantısında, projeyle ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi.  Vatandaşların haklarının sonuna kadar gözetileceğini ve kimsenin zararlı çıkmayacağını söyleyen Yağcı, vatandaşlara en uygun teklifleri sunacaklarını ve bu konuda çok iddialı olduklarını söyledi.

Projeyi “rantsal dönüşüm” olarak nitelendirenlere de cevap veren Yağcı, “Eğer rantsal dönüşüm olsaydı, 3800 konut yapılacak yere 2657 konut yapmazdık.” dedi ve gelecek dönemde bölgedeki nüfus yoğunluğunu azaltmayı planladıklarını ifade etti.


Vatandaşların dönüşüme karşı olmadığını, sadece haklarının ne olduğunu bilmek istediklerini ifade eden Yağcı, “%60 ve üzeri dedik. Bizim sözümüzün söz olması için hiç notere, başka bir senede gerek yok. Söz ağızdan çıktığı zaman biz bunun gereğini yerine getirir unutmayız, unutturmayız” diyerek başkanlık seçimlerindeki rakiplerine göndermede bulundu. Vatandaşların huzurlu olmasının kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Yağcı, ”Kıyıdan ayrılmayı göze alamayanlar, başka limanları keşfedemezler. Bölge ve geleceğimiz adına bu proje çok önemli” dedi.  


Kentsel dönüşümün yapılacağı Cumhuriyet ve İstiklal Mahallelerinin çarpık yapılaşma sonucu düşük yaşam standardında olduğunu ifade eden Başkan, bölgeyi proje sonunda; geniş yolları, parkları, otoparkları olan, modern bir yerleşim alanı haline getireceklerini söyledi.

Proje kapsamında Hürriyet ve Cumhuriyet Mahallelerini birbirine bağlayan 2. köprünün de yapılacağını söyleyen Yağcı, ayrıca iki büyük cami inşa edileceğini ve Seven Çarşısı’nın yıkılarak yerine 650 araçlık büyük bir otopark yapılacağını ve otoparkın üstünün de bir meydan olacağını sözlerine ekledi.


 “Mahalle kendine özgü bir hüviyet kazanacak” diyen Selim Yağcı, projenin 6 yıl süreceğini, bu süre içersinde dönüşümün aşama aşama gerçekleşeceğini belirtti. Evlerinden çıkan vatandaşlar için geçici konutlar inşa edilebileceğini belirten Başkan, vatandaşlara taşınma yardımı yapılacağını ve geçici olarak yerleşecekleri konutlardaki kiralarının da ödeneceğini ifade etti.  Ancak Yağcı, geçici konutların nereye yapılacağının belli olmadığını söyledi.  

Yağcı, yaklaşan seçimler öncesi, projenin kendisi için dezavantaj oluşturup oluşturmayacağına yönelik bir soruya ise şu cevabı verdi;

“Siyasi hayatıma mal olacak olsa dahi, memleketin hayrına olduğuna inandığım bir işte sonuna kadar gitmeye hazırım. Kentsel dönüşüm bana siyaseten kar ya da zarar getirsin, önemli değil. Bugün muhalif olanlar da biliyorlar ki, mahallelerin gerçek değerini bulması, hemşerilimizin daha sağlıklı bir alanda yaşamlarını sürdürmeleri için, kentsel dönüşlümü dışında başka bir çare de, fırsat da yok.”


Yağcı ayrıca, başvurusunu erken yapan vatandaşlara yer seçimi konusunda öncelik sağlanacağını taahhüt etti. Basın toplantısının ardından büroda ilk imza da atıldı.  İzzet Çalık isimli vatandaş iki dairesine karşılık iki yeni daire için anlaşmasını yaptı.

 




Editör: TE Bilişim