Emine Türksoy

Son birkaç yıldan bu yana Bilecik’in gündeminde yer alan Kentsel Dönüşüm Uygulama Yönetmeliğinde yapılan değişikliğin yıllardır kötü konutlarda oturmalarına rağmen kentlerdeki projelere karşı çıkan vatandaşlara depreme dayanıklı ve yeni binalarda yaşama olanağı sağlayacağı belirtildi.

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Yönetim Kurulu Başkanı  Prof.  Dr. Gürsel Öngören’in yaptığı bu açıklama Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamındaki Bilecik Cumhuriyet Mahallesi ile İstiklal Mahallesi’ndeki yurttaşları ne ölçüde tatmin edeceğini bilemiyoruz ama kentsel dönüşüm uygulama yönetmeliğinin geçtiğimiz ay ciddi değişime uğradığı ve bu yüzden incelenmesinde yarar olduğuna inanıyoruz. Zira, bilindiği gibi, Kentsel Dönüşüm Yönetmeliği’nin gündeme gelmesinden sonra Bilecik’te son yılların en hareketli dönemini geçiren inşaat sektöründe ne Cumhuriyet Mahallesi’ne de İstiklal Mahallesi yararlanabilmişti. Kentsel dönüşüm uygulama yönetmeliğinde geçen ay proje kapsamındaki yurttaşlara bir çok avantaj sağlayan değişiklik yapıldığını belirten Gürsel Öngören, “Parsel birleştirmelerinde de arsa sahiplerinin 3’te 2 çoğunluğuyla hareket edebiliyor. Bu fırsat inşaat sektörü tarafından kaçırılmamalı. İnşaat yaratımcıları tek bir parsele aynı binayı yeniden yapmak yerine, riskli binalar olan birkaç parseli birleştirerek daha büyük işler yapabilirler” dedi.

Kentsel dönüşüm konusunda bilgi ihtiyacı duyanlara hukuki ve akademik kapsamda doğru bilgiyi sağlamayı hedefleyen Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Öngören,  basına verdiği demeçte inşaat sektörü ve imar planlamasındaki değişiklikler hakkında bilgi verdi. Öngören, 2011 Van depremi sonrası Devlet tarafından başlatılan değişim hareketinin imar düzeni ve inşaat sektöründeki tüm kuralları yenilediğini belirterek  sürecin Kentsel Dönüşüm Yasası sonrası imar kanununda değiştirilmesi ile tamamlandığını söyledi. Öngören, 2001 krizinden sonra bankacılık sektöründe yaşanan yeniden yapılanmanın 2011 Van depremi sonrası inşaat sektöründe de gerçekleştirildiğini ve bu sektörde artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını ifade etti.

Son 3 yıldaki imar ve inşaat düzenindeki değişikliklere dikkati çeken Öngören şöyle konuştu: “Önce 2011’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hakkındaki kanun hükmündeki kararname değiştirildi ardından 2012 de kentsel dönüşüm kanunu çıktı.

Aynı yıl Büyükşehir Belediyeleri Kanunu değiştirildi. 2013’e konut satışları hakkındaki tüketicinin korunması hakkındaki kanunda değişiklikler hazırlandı imar yönetmeliği yeniden düzenlendi. Kentsel Dönüşüm Uygulama Yönetmeliği değişti. Nihayet İmar Kanunu değişiklikleri hazırlandı. Böylece imar planlanması ve inşaat yapımında çember kapandı.”

YENİ İMAR VE İNŞAAT DÜZENİ, YENİ FIRSATLAR GETİRDİ

Öngören, değişim süreci doğru algılanır ve iyi yönetilirse inşaat şirketleri ve belediyelerin yeni dönemi yıldızları ve kazananları olacağını dile getirerek bu yeni düzende asıl kazananın halk olacağını, yıllardır kötü konutlarda oturanların depreme dayanıklı ve yeni binalarda yaşamaya başlayacağını kaydetti .

Editör: TE Bilişim