Belli başlı pek çok şehirde bulunan Kent Müzelerinin bir benzeri 2014 yılı içerisinde Bilecik’e de yapılacak. Bir şehrin tarih ve kültürünü tanıtmanın güzel yollarından biri olan kent müzesi projesi, BEBKA desteğiyle gerçekleştirilecek. Bilecik Belediyesi, Kent Müzesi binasının yapım işi ihalesi için geçen hafta gazetelere ilan verdi. Behçelievler Mahallesi’ne yapılacak Kent Müzesi’nin ihalesi 14 Ocak 2014 tarihinde, Belediye Encümen Salonunda gerçekleşecek.

2012 döneminde BEBKA desteği almaya hak kazanan ''Bilecik Belediyesi Yaşayan Kent Müzesi'' projesinde. Bilecik’in kronolojik sıralamasına uygun olarak yapılmış maketler platform üzerinde cam koruma içerisinde sergilenecek. Müzede ayrıca kültürümüzün gelecek kuşaklara aktarılması için; Bilecik’te geçmişten günümüze yaşamış tarihi şahsiyetler, halk danslarımız, kılık kıyafetlerimiz, el sanatlarımız, tarım ürünlerimiz, çömlekçilik, çinicilik, sepet örücülüğü, ebru sanatı, hat sanatı, dokumacılık, ipek böcekçiliği, ayakkabıcı, nalbant, at arabası atölyesi, bozacı, şerbetçi- şıracı, yorgancı vb. mesleklerin kültür olarak yansıtılması sağlanacak. Müzede ayrıca 3 boyutlu video teknolojisiyle kültürümüze ait filmlerin gösterimi de yapılacak.


'BEBKA Mali Destek Programı kapsamında, 11 proje arasına giren Bilecik Belediyesi Yaşayan Kent Müzesi projesi, açılan Turizm Küçük Ölçekli Altyapı Hibe Programı kapsamında yaklaşık 1 milyon hibe desteği almaya hak kazandı. Toplam bütçesi yaklaşık 2 milyon TL olan Yaşayan Kent Müzesinin 12 ay içerisinde Bilecik’e kazandırılması planlanıyor. Bahçelievler Mahallesi'nde bulunan öğretmenevinin karşısındaki hafriyat alanına yapılacağı öğrenilen müze, heybetli mimarisiyle de göz dolduracak.

Tarihi özellikler taşıyan modern bir mimariye sahip olacak olan müze, yaklaşık bin metrekare bahçesi ve 1.500 metrekare müze alanı ile toplam 2 bin 500 metrekare alan içerisinde hizmet verecek. Giriş katı; 2 adet sinevizyon gösteri alanı, sergi ve galeri alanı, engelli tuvaletleri, bebek bakım odası, danışma, güvenlik, hizmet odaları ve giriş holünden oluşmakta. 2 katta ise, Kent Belleği Kültür Kütüphanesi, VIP odası, toplantı odası, konferans salonu, hazırlık alanları, yönetim bölümü, Kent Otağı (kafeterya), yöresel ürünlerin satışının yapılacağı kent dükkanı, çok amaçlı eğitim salonu, kış bahçesi, gibi hizmet alanları yer alacak.


Müzede; günlük yaşama ait örf, adet, geleneklere bağlı kalınarak yaşatılmış düğün, çocuk oyunları, bayramlaşma, imece usulü yardımlaşma, ev ekmeği yapımı, sanatçıları, ünlüleri, doğum gelenekleri, asker uğurlama, kuyular, saatler, köylülere ait oyunlar, ahilik geleneği, mezar taşları, kapı tokmakları, çeşmeleri vb. mesleklerin tanıtılacağı halk kültürü tanıtım bölümlü alanlar düzenlenecek. Müzenin içi, kentimizin sosyo-ekonomik yapısını, kültürünü, folklorik değerlerini yansıtan bal mumu heykeller ve geleneksel ekipmanlar ile donatılacak. Müzede, ayrıca, interaktif uygulamalar (Kiosk) ile hem Türkçe hem İngilizce hazırlanacak ayrıntılı bilgi ekranları ve animasyon görüntüleri yer alacak.


Editör: TE Bilişim