Vali Ahmet Nayir’i ziyaretinde, Editörümüz Cafer Elmas’ın sorduğu “Harmankaya Kanyonumuz var. Biz burasını ulusal basına taşıdık ve burası Tabiat Parkı ilan edildi. Fakat burada mermer ocakları var ve bu ocaklar İl Genel Meclisi’nden geçmeyen ruhsatlarını Maden Dairesinden yeniliyorlar. Siz Bakanlık olarak buna bir önlem alıyor musunuz?’ şeklindeki sorusunu yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, çevre sorununun sadece ülkenin değil, tüm dünyanın en önemli sorunlarından biri olduğunu belirterek, çevresel sorunların ekonomiyle de alakalı olduğunu vurguladı ve “işadamlarımızı, müteşebbislerimizi potansiyel suçlu olarak görmememiz lazım. Onlar bizim değerlerimiz, istihdama katkıda bulunuyorlar, ekonomiye katkıda bulunuyorlar, ama onlara da şunu söylüyoruz, biz sizi potansiyel suçlu olarak görmüyoruz, ama lütfen kazancınızın da bir miktarını çevresel sorunlara harcayın” dedi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğunu, yasalar çerçevesinde çevreyi kirletenlere acımasız olduklarını da belirten Balta, bu konuda kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini ifade etti.

Balta, “çevre sorunu bizim, Bakanlığımızın toplumumuzun en önemli sorunu. Sadece Türkiye açısından bakmamak lazım dünyanın da en önemli sorunlarından bir tanesi. Ama çevresel olaylara baktığımız zaman ülkenin ekonomisi ile de alakalı çevresel sorunlar. Yani şimdi siz 12 sene önce köylerde çöp toplanacak denildiği zaman gülerdiniz belki köylerden çöp mü toplanır diye. Veya atıksu arıtma tesisleri yapılacak ve atıksu arıtma tesisleri nedir diye bakardık ama Allah’a şükürler olsun öyle bir konuma geldik ki, atıksu arıtma tesislerimiz hızla devam ediyor. 2023 hedeflerimizde tamamen bu atıksu arıtma tesislerinde arıtılacak, katı atık çöp toplama tesisleri olacak, hatta şuanda öyle tesislerimiz varki enerji üretiyoruz bunlardan. Yani çöpü ekonomik bir değeri olmayan bir hammaddeyi ekonomik değeri olan bir hammaddeye dönüştürüyoruz. Şuanda bizim amacımız şu, ülke elbetteki müteşebbislerle, işadamlarıyla biryerlere gelecek. Biz şuanda 36 milyar dolardan 155 milyar dolarlık ihracat yapıyorsak özellikle özel sektörümüzün bunda çok büyük katkısı ve payı var. Biz burada şunu söylüyoruz, ÇED’e bakıyoruz, Türkiye devleti bir hukuk devleti, bu yasal zemin içerisinde bu insanların bir sıkıntısı yoksa yoluna devam edecekler, ama doğaya zarar veriyorsa biz bunların üzerine gidiyoruz, bundan sonrada gideceğiz. Biz işadamlarımızı, müteşebbislerimizi potansiyel suçlu olarak görmememiz lazım. Onlar bizim değerlerimiz, istihdama katkıda bulunuyorlar, ekonomiye katkıda bulunuyorlar, ama onlara da şunu söylüyoruz, biz sizi potansiyel suçlu olarak görmüyoruz, ama lütfen kazancınızın da bir miktarını çevresel sorunlara harcayın. Biz iyi niyetli davranıyoruz, sizden de iyi niyet bekliyoruz. Yani bu anlayış meselesidir, bu değişti, bizimde Bakanlık olarak bizim üzerimize düşen ne varsa başarılı çalışmalar yapılıyor, bu olaylara biz duyarsız değiliz, bütün işadamlarımız bizim işadamlarımızdır, onlar bizim değerlerimizdir, ama eksik yapan, çevreyi kirleten insanlara karşıda şunu samimiyetle söylüyorum kesinlikle o konuda acımsısız. Biz duyarlıyız, Bakanlığımızın zaten asli görevlerinden bir tanesi, bundan sonrada olmayacaktır. Şikayetleri değerlendiriyoruz, ama tekrar altını çiziyorum, Türkiye Cumhuriyeti yasaları çerçevesinde bunları değerlendiririz, yasalar çerçevesinde gereğini de yaparız bundan hiçkimsenin kuşkusu olmasın” dedi.


Editör: TE Bilişim