Cafer Elmas

Alkollü içkilerin satış ve tanıtım koşullarını düzenleyen 4. Murat yasaklarının yürürlüğe girmesi Bilecik’li esnafı vurdu. Saat 22.00'de kepenk kapatan esnafın kazancı ilk gün yüzde 50 düştü. Tüketiciyle alkol satışı konusunda karşı karşıya gelen esnaf, can güvenliğinin kalmadığını belirtiyor.

Alkollü içkilerin satış ve tanıtım koşullarını düzenleyen yasanın yürürlüğe girmesiyle yeni dönem önceki gün  resmen başladı.İlimizde de  22.00'den itibaren alkol satışı yapamayan esnafın satışları düştü. Saat 22:00'den sonra alkol satışı yapan işletmelere 29 bin 303 lira ile 146 bin 527 liraya varan para cezası verileceği yasa, içki satan esnaf tarafından tepkiyle karşılandı. Alkollü içeceklerin dışarıdan görünecek şekilde vitrinde sergilenmesini de yasaklayan düzenleme birçok tekel bayii sahibini kara kara düşündürüyor.

ESNAF İLK GECE KEPENK KAPATTI

Alkol ile ilgili yapılan düzenlemeye, Bilecik’teki tekel bayi sahipleri tepki gösterdi. Yapılan bu düzenlemelerle satışlarda yüzde 50-60 düşüş yaşanacağını belirten,tekel bayi işletmecileriler  alkollü içecek satışının asıl saat 22.00'den sonra yapıldığını söylediler. Yasakların ilk gününde Bilecik’teki esnafların dükkanlarını  22.00'den sonra kapattığını belirten  işletme sahipleri asıl gece başlayan satışlarda büyük bir vurgun yediklerini ifade ettiler. Gün boyu 200 lira kazanan bir esnafın gece iki katı para kazandıklarını, işlerin duracağını, sinek avlayacağını belirttiler.

"CAN GÜVENLİĞİMİZ TEHLİKEDE"

Yasaklarla birlikte tekel esnafının can güvenliğinin tehlikede olduğuna işaret eden tekel bayii esnafı bundan sonra tüketiciyle karşı karşıya geleceklerini de belirttiler. Alkol isteyen vatandaşa alkol satılmaması halinde esnafın şiddete maruz kalacağını "Alkollü içeceklerin dışarıdan görünecek şekilde vitrinde sergilenmesini de yasaklayan düzenleme nedeniyle 20- 30 metrekarelik bir dükkanda içki raflarını kaldırmalarının mümkün olmayacağını Yapacağımız tek şey camlara film çekmek olur ki bu da esnafın can güvenliğini tehlikeye atar" diye konuştular.

"KAÇAK ALKOL HORTLAYACAK"

Yasakların kaçak alkol oranını da arttıracağını vurgulayan tekel bayii  iletme sahipleri "Bu durum küçük esnafımızı etkileyecek ve ekonomik anlamda zora sokacaktır. Sigaraya getirilen yasak, yurda sokulan kaçak sigara işini artırdı. Alkol ürünleri hakkında da aynı şeyler olabilir. Kaçak alkol ürünlerinin vatandaşımızın sağlığına ne etkiler yaptığını da biliyoruz. Düzenlemenin bir an önce değiştirilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandılar.

YENİ DÜZENLEME

*İçkilerin ambalajları üzerine, alkol ürünlerinin zararlarını belirten Türkçe yazılı uyarılar veya mesajlar konulacak.

*Kanuna göre, alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yapılamayacak. Bu ürünlerin kullanılmasını ve satışını özendiren veya teşvik eden kampanya, promosyon ve etkinlik yapılamayacak. Ancak alkollü içkilerin uluslararası düzeyde tanıtımına yönelik ihtisas fuarları düzenlenebilecek.

*Alkollü içkileri üreten, ithal eden ve pazarlayanlar, her ne suretle olursa olsun, hiçbir etkinliğe ürünlerinin marka, amblem ya da işaretlerini kullanarak destek olamayacak. Açık alkollü içki satışı yapmaya ilişkin izin belgesi olan işletmelerde servis amaçlı materyallerden marka, amblem ve logo kullanılabilecek.

* Televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde alkollü içkinin özendirici görüntülerine yer verilemeyecek.

*Alkollü içkileri üretenler, ithal edenler ve pazarlayanlar, teşvik, hediye, eşantiyon, promosyon veya bedelsiz olarak alkollü içki dağıtamayacak. Bu hükümlere aykırı hareket edenlere 5 bin liradan 200 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.

* Perakende ya da açık alkollü içki satışı yapılan işyerlerinin tabelaları, yürürlük tarihinden itibaren bir yıl içinde bu hükümlere uygun hale getirilecek.

*Alkollü içkiler, tüketilmek veya beraberinde götürülmek üzere 18 yaşını doldurmamış kişilere satılamayacak. Buna aykırı hareket edenlere, para cezasının yanı sıra, çocuğun sağlığının tehlikeye sokulması halinde, TCK'nın "Sağlık için tehlikeli madde temini" başlıklı 194. maddesi hükümleri uyarınca 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek.

*18 yaşını doldurmamış kişiler, alkollü içkilerin üretiminde, pazarlanmasında, satışında ve açık sunumunda istihdam edilemeyecek. Yasal düzenlemeler uyarınca gerçekleştirilen eğitim amaçlı çalışmalar bu hükmün dışında olacak.

*18 yaşını doldurmamış kişilerden, alkollü içkilerin üretiminde, pazarlanmasında ve satışında halen çalışmakta olanlar, maddenin yayımı tarihinden itibaren bir yıl süreyle çalışmaya devam edebilecek. Bu hükümlere aykırı davrananlara 10 bin liradan 500 bin liraya kadar ceza verilecek

Editör: TE Bilişim