Hasan Güner

Yeni bir barınak projesi üzerinde çalıştıklarını söyleyen Veteriner Hekim Avcı, konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi:
“Malum kar yağdı. Özellikle kanatlılar bu mevsimde yem bulamıyorlar, aç kalıyorlar. Bunun için pet ürünlerin içine yem koyup, camların önüne koyulursa ya da ağaçlara asılırsa kuşlar aç kalmaz. Belediye olarak sokak hayvanları için yani kedi ve köpek için zaten yem dağıtımı yapacağız.
Köpekler kışın 17 saat aç kaldıklarında ölüyorlar. Bizim mahallelere koyduğumuz beslenme odakları var. Hayvan severlerden de bu besleme odaklarına ekmek ve yemek artıklarını koyarlarsa, hayvanlar aç kalmaz. Aç kalmadıkları için de çoluğa çocuğa saldırmazlar.
Zaten biz çok problemli hayvanları barınağa alıyoruz. Güçten düşmüş hayvanları barınakta besliyoruz ayrıca kısırlaştırma işlemlerini yapıyoruz. Hayvan severler de koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Beraber yem dağıtım işlemlerini yapıyoruz, daha sonra onlara devrediyoruz.

“YENİ BİR BARINAK PROJEMİZ VAR”
Şu anda yeni bir barınak projemiz var, onu uygulamaya sokmaya çalışıyoruz. Ayrıca kedi evi yapacağız. Şu anda kediler için yapabileceğimiz pek bir şey yok, o yüzden kedi evi yapacağız. Proje ihale aşamasına gelmek üzere artık.
Bu kedi evini, sokaklardan kedi toplamak maksatlı değil. Yolda araba çarpan oluyor, köpek ısırmış oluyor, sakat kedi oluyor, sadece bunları barınağa alacağız, yolda başıboş gezen kedileri toplamayacağız. Çok rahatsızlık veren durumlarda da, kediyi alıp kısırlaştırıp tekrar alındığı ortama geri bırakacağız.
Çünkü Bilecik’te çok fazla sayıda kedi sayısı var. Çok şikayet geliyor. Bu seneki kedi tırmalama ve ısırık vakaları, köpekten daha fazla. Bunları kısırlaştırıp tekrar doğal ortamlarına geri salacağız.
Kedi ve köpek hastanesi gibi projeyi biraz daha genişletiyoruz. Atmaca da bize tedaviye geliyor ve onlar için yerimiz yoktu. Şimdi yeni projede atmaca ve leylek de için yer yaptırıyoruz. Bunların da tedavisini yapacağız.

“YABANİ HAYVANLAR DOĞADA YEMLENİYOR”
Belediyemizin yabani hayvanlarla ilgisi yok. Orman ve Su İşleri Doğa Koruma Müdürlüğü’ndeki arkadaşlar bunları doğada yemliyorlar, aynı bizim şehir içinde yaptığımız gibi, onlar da doğaya yem bırakıyorlar. O yüzden şehre inme olasılıkları çok az ama sonuçta hayvandır. Geçen sene askeriyenin oraya domuzlar inmişti. Çok nadir de olsa böyle vakalar olabiliyor. Şehirde sokak hayvanlarıyla ilgili bir sıkıntı yaşamayız, zaten bütün hizmetlerini yapıyoruz.

“İLİMİZDE KEDİ VAKALARI ÇOĞALDI”
Geçen sene yaklaşık 20-30 tane kedi tırmalaması veya ısırık vakası vardı, bu sene bu sayı 100’ü geçti. Yaralar oluyor, insanlar da korkuyor tabii. Hastaneye başvurdukları zaten direk kuduz bulaşma riskine dayalı aşıya başlıyorlar. Biz de kediyi karantinaya alıyoruz, karantina süresi bittiğinde tekrar salıyoruz. Kuduzla ilgili şu anda herhangi bir vukuat yok ilimizde ama kedilerin çoğaldığını buradan anlayabiliyoruz.
Aslında belediyeden çok vatandaşlara düşüyor iş. Şimdi biz 3 personeliz ve elimizden geldiğince her tarafa destek vermeye çalışıyoruz. Vatandaşlar herhangi bir problem yaşadıkları zaman 153 zabıtayı ya da Ak Masayı aradıklarında, direk bize ulaşıyorlar zaten. 7 gün 24 saat hizmet veriyoruz.”
Editör: TE Bilişim