İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halis Nalbant, dün gerçekleşen İl Genel Meclis Toplantısında Bilecik genelindeki yol durumu ve kar küreme çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Karayollarının sorumluluk alanında bulunan ilçe yollarında çalışma yapılmadığını ifade eden nalbant, köylere ulaşmak için mecburen bu yolları kendilerinin açtığını söyledi.

Toplantıda il merkezi ve ilçelerdeki son yol durumunu açıklayan Nalbant; ilimiz genelindeki 289 köy ve mahalleden 102’sinin yolunun açık, 187’sinin ise kapalı olduğunu söyledi. İlçelerdeki duruma ilişkin detaylı bilgi veren Nalbant;  Bozüyük’te 45 köyden 40’ının, Söğüt’te 23 köyden 13’ünün, Yenipazar’da 23 köyden 18’inin, Pazaryeri’nde 24 köyden 20’sinin, Osmaneli’de 27’ köyden 4’ünün ve Gölpazarı’ndaki 48 köyün tamamının yolunun kapalı olduğunu söyledi. Nalbant, İnhisarda ise yolu kapalı köy bulunmadığını belirtti. Nalbant şöyle konuştu:

“Gölpazarı’nda tüm köy yolları kapalı”

“289 tane köy ve mahallelerimiz var. Bunun 102 tanesi açık, 187 tanesi kapalı. Bu bilgileri sabah Kaymakamlıklarımıza teyit ettirerek aldık. Ayrıntıya baktığımız zaman; merkez ilçede 48 yerleşik köyden 16’sı kapalı. Bunlar yüksek yerler. Özellikle Abadiye, Abbaslık, Ahmetpınar, Ayvacık, Elmabahçe grubu.  Buraları kepçeyle açmak zorunda kalıyoruz. Bozüyük’te 45 köyden 40’ı kapalı, neredeyse tamamı kapalı. Gölpazarı’nda 48’de 48 kapalı. Yenipazar’da 23’te 18 kapalı. Söğüt’te 23’te 13 kapalı. İnhisar komple açık. Pazaryeri’nde 24’te 20’si kapalı. Osmaneli’de de 27’de 4’ü kapalı. Osmaneli’de gece 1’e kadar çalıştıklarını izledim. Merkez’de 48’de 16’sı kapalı.”

“Karayolları telefonlara cevap bile vermiyor”

Özel İdare’nin tüm ekiplerin arazide olduğunu ve bir haftadır hiç durmadan, sabahlara kadar çalıştıkları söyleyen Nalbant; “Gölpazarı’nda gece yarısına kadar çalıştığımız halde muhtarlardan yollarının kapalı olduğu ihbarları geldi. Bazı yollar açılmış olsa bile daha iyi olması için kapalı ihbarı yapılabiliyor. Ancak yine de açmak gerekiyor. 48 köyden de “bizim yolumuz kapalı” ihbarı geliyor. Buradaki meselemiz şu: Dün gece ben 2 buçukta uyudum. Kaymakamlar da öyle. Dün akşam Pazaryeri’nin anayolunda, İnegöl’e inen anayolun bitişiğinde bir köyde hasta olduğu ihbarı geldi. Ambulans gidemiyor, paletli ambulans gidemiyor. Kaymakam Karayollarını arıyor, ortada kimse yok. Cevap bile vermiyorlar. Biz de  Özel İdarenin araçlarını köylerden çağırdık, oraya yetiştik. Gece 2’de döndük.

“Anayolları açıyoruz, köyleri ne zaman açacağız?”

Yaşadıkları zorluklar hakkında örnekler veren Nalbant, kouşmasına şöyle devam etti: “Söğüt’te Gündüzbey’in altında devlet karayolunda mahsur kalan vatandaşlar vardı. Jandarma, “Özel İdare yetişsin başkası yetişemez” demiş. Soruyoruz “Karayollarını aradın mı?” “Aramadım” diyor. “Niye aramıyorsun kardeşim?” diyoruz,  “Ulaşamıyorum” diyor. Kaymakamlığı arıyorum, “Siz yardım edin” diyorlar. Tamam, ben yardımcı olurum da, önce bir Karayollarını deneyin. O yolu da açtık, Bilecik’e gece saat 1 buçukta döndük. Dün öğleye, kadar hiçbir şeye bakmadık. Kütahya yolunda Dodurga’da zehirlenme vakası olmuş. Anayolu açtık. Biz köylere ne zaman gireceğiz arkadaş? Karayolları ekiplerine ulaşılamıyor bile, bu anlaşılacak bir durum değil.

“Mecburiyetten yapıyoruz, vatandaş bizim vatandaşımız”

Bursa anayolu üzerinde Aksutekke köyümüz var. Bir kadın kalçasını kırmış. Yolu açmak için Karayollarının araçlarını çeviriyorlar, müteahhit: “Burası bizim yolumuz değil giremeyiz” diyor. Bizim Kütahya yolundan dönmemiz saatler sürecekti. Belediye’nin aracı bize yardımcı oldu. Mecburiyetten yapıyoruz, vatandaş bizim vatandaşımız. Dün akşam 2-3’e kadar Karayollarıyla uğraşıp köy yollarına bile giremedik. Yenipazar yolunda Şen Piliç’in aracı kalmış. “Önce karayolunu açtıracaksınız” dedim. Vatandaşı kurtarıyoruz, hastayı, hamileyi kurtarıyoruz, ölüm oluyor gidiyoruz ama ticaret erbabını da ben kurtarmaya gidemem.

“Karayollarının işine bakmaktan kendi işimize bakamıyoruz”

Aynı şekilde Dodurga yolunda yine CP Piliç’in yem ihtiyacı varmış. “Bizim çiftliğe ulaşamıyoruz” diyor. Biz “kusura bakmayın, Karayollarını çağıracaksınız” dedik. Karayolunun üzerine buraları. Sonuçta biz Karayollarının işine bakmaktan kendi işimize bakamıyoruz. Bunu konuşurken ben bir kurumu suçlamış gibi görünüyorum ama bizim de bu zahmetimizi birileri görsün.”

“Karayollarına ulaşamazsanız tutanak tutun”

Karayolları yetkililerine ulaşılamadığı için kaymakamların mecburen kendilerini aradığını belirten Halis Nalbant; “Karayollarına ulaşamayınca elinin altında kim var? Bizim ekipler var. Mecbur kalıyorlar. Bütün Kaymakamlardan talebim şu oldu. Karayollarına ulaşamadığınız zaman tutanak tutun. Ben yine açayım, yardımcı olayım ama o tutanakları görelim istiyoruz. 112’de böyle yapıyor. Özel İdareye ulaştığı için direkt Özel İdareden yardım istiyor, Jandarma’da Özel İdareden yardım istiyor, çünkü karayollarına ulaşılamıyor.

Yılmaz: “Buraları taşeron firmaya verdilerse, onlar da araç sayılarını çoğaltsınlar”

Karayollarının yol bakım hizmetlerinin araçlarıyla birlikte taşeron bir firmaya verildiğini hatırlatan CHP’li Turgay Yılmaz, yoğun kar yağışının bir hafta önceden bilindiğini ancak karayollarının bu duruma karşı yeterince hazır olmadığını söyledi. Yılmaz, “Karayolları sadece anayollara odaklanıyor. Doğrudur, anayolların açılması Türkiye’nin menfaatinedir. Ama ilçeler de çok önemli. Orada da yaşayan insanlar var. Ben dün Karayolları Bölge Müdür Yardımcısıyla görüştüm. “Biz Kütahya yoluna odaklandık” diyor.  Tamam, Kütahya yolu önemli ama Gölpazarı’nda da insan yaşıyor, Söğüt’te de, Yenipazar’da da insan yaşıyor. Buraları taşeron firmaya verdilerse, onlar da araç sayılarını çoğaltsınlar. Karayolları burada az araçla çok iş yapmaya kalkıyor. Burada Valilik bünyesinde Vali beyin başkanlığında bir olağanüstü durum ilan edildi mi, bir çalışma yapıldı mı? Bu komisyon varsa Karayolları neden herkese geçilmiyor? Ben basında hiç Vali beyin adını da duymadım, böyle bir yere talimat verdiğini de duymadım. Bize masaya vuracak adam lazım.” ifadelerini kullandı.

Yıldırım: “Gölpazarı yolu mu önemli Bursa Ankara yolu mu?”

Vali Ahmet Hamdi Nayir’le sürekli olarak görüştüğünü belirten İl Genel Meclis Başkanı Serkan Yıldırım, “Masaya vursan ne olacak? İnegöl ile Bozüyük arası kapalı, yol kapalı şu anda. Duble yollar kapalı. Marmara’yı, Ankara’ya bağlayan yol kapalı. Şimdi Gölpazarı mı önemli, orası mı önemli? Adam diyor ki “İnegöl yoluna Uludağ’dan ekip çektim, püskürtüyorum 2,5 metre kar oldu” diyor.  Az önce Karayolları Bölge Müdürümüzle telefonla konuştum. Bozüyük İnegöl arasında yaklaşık 2,5 metre kar var diyor. Bu bölgenin tuzlanması ve Yenipazar yolunun açılmasıyla ilgili görüştük. En kısa zaman içinde buraya müdahale edecekler” açıklamasında bulundu.

“Karayollarının aracı yoksa kiralasın”

Geçen sene kar yağmadan taşeron firmaya verilen bir hizmet olduğu ifade eden Turgay Yılmaz, “Deprem olur, hiç kimsenin haberi olmadan aniden olur, tedbir alamazsınız. Ama 10 gün önceden meteoroloji bilgi veriyor. Bunlar neden araç parklarının hizmet alanlarını fazla yapmadılar? Bu hizmet alanının her tarafında inşaatlar var. Buralarda greyder, kepçe her şey kiralanabilir. Karayollarının bunu yapması gerekiyordu.” Diyerek, yolların bakım işini üstlenen taşeron firmanın gerekli yatırımı yapmadığını söyledi. Turgay Yılmaz’ın açıklamasına cevap veren Serkan Yıldırım ise; “30cm kar yağacak dedi, 1 metre kar yağdı. Az önce de söyledim İnegöl ile Bozüyük arasında şu an 2,5 metre kar yığıntısı olduğu söyleniyor. Kepçeyle dahi atamadım diyor” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim