Cafer Elmas


Bilecik’i dünyaya bağlayacak Yüksek Hızlı Tren Garı ve yeni Otogar’ın inşaatları bitmek üzere. Yaz aylarında her iki garın da açılması beklenirken, Bilecik halkının bu tesislere nasıl ulaşacağı tartışma konusu. Geçen sene ilimize gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatı olmasına rağmen, Karayolları yetkilileri, YHT Garını TOKİ üzerinden Bilecik merkeze bağlayacak yolu yapmaya yanaşmıyor.


Önceki gün gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısına katılan Karayolları 14’üncü Bölge Müdürü Öner Özgür, bağlantı yoluyla ilgili yaptığı açıklamada, YHT garını çevre yolu üzerinden yeni Otogara bağlayacaklarını söyledi ancak, YHT garının Bilecik’e bağlantısı konusunda herhangi bir açıklama yapmadı. Bunun üzerine söz alan Bilecik Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Ay, bu bağlantının Bilecik’in ihtiyacını karşılamayacağını söyledi ve YHT Garı’nın şehre bağlanması için ilave çalışma yapılmasını istedi.

Vali Ahmet Hamdi Nayir de, Bilecik halkının bu yöndeki ihtiyacının daha önce Başbakan Ahmet Davutoğlu’na iletildiğini ve yolun yapılacağı yönünde söz alındığını hatırlattı ve talepten vazgeçilmediğinin altını çizdi. Bu konuşma sonrası Karayolları Bölge Müdürü olumlu ya da olumsuz bir açıklama yapmadı.


Karayolları Bölge Müdürü, “Çevre yolundan YHT garına kadar yolu yaparız, gerisine karışmayız” diyor ama, Bilecik için asıl sorun olan kısım, YHT garıyla Bilecik merkezini birbirine bağlayacak yolun yapılmaması. Bilecik halkı için çok önemli olan YHT bağlantı yolu hakkında, konuyu en iyi bilen isimlerin başında gelen Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Ay’la görüştük.


Bilecik Belediyesi’nin yaklaşık 3-4 yıldır bağlantı yolu için uğraştığını söyleyen Ay, taleplerini defalarca Karayollarına ilettiklerini, ancak bugüne kadar olumlu bir cevap alamadıklarını söyledi.
Ay, şöyle konuştu:

Müjdeyi Başbakan vermişti ama…”


“Çevre yolu daha açılmamışken ve hızlı tren istasyonu yapılmadan önce projelerimiz hazırdı. Şuan elimizde Karayolları ve TCDD mühendislerince ortak hazırlanmış projemiz mevcut. Son olarak Sayın Başbakanımız ilimize geldiğinde, konu kendisine iletildi. Kendileri de Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan’la görüşüp Bilecik’e bağlantı yolunun yapılacağının müjdesini vermişti. Fakat koordinasyon toplantısında siz de gördünüz, Karayolları tarafından sadece Çevre yolundan YHT garına bağlantı yapılacağı söylendi.”

“İlimizin en önemli sorunlarından biri”

Yeni Otogar ve YHT İstasyonu’nun Bilecik’e bağlayacak yolun ilimizin en önemli sorunlarından biri olduğunu söyleyen Ay, “Mevcut yollarla, İstasyon tarafından ya da Küplü’den dönerek buraya gelmemiz gerekiyor. Bizim talep ettiğimiz bağlantı yoluyla beraber, Çevre yolunda, karayolunun hemen altından geçerek YHT istasyonuna, oradan da TOKİ’nin üst tarafına bağlanacak. Fakat Karayollarınca bize sunulan proje, sadece yeni Otogar’dan YHT istasyonuna bağlanıyor. Şehrimizi hem YHT istasyonu hem de Otogara maalesef bağlayamıyor. Bizim talep ettiğimiz projeyle beraber aradaki mesafe en az 3-4 kilometre azalıyor” dedi.

“Viyadük istiyoruz”

Bağlantı yolunu viyadük şeklinde istediklerini belirten Başkan Yardımcısı Ay, “Çünkü arazi zorlu. Önce Karasu var. Karasu’nun üzerinden geçmesi gerekiyor. Daha sonra hızlı tren hattının üzerinden geçmesi gerekiyor. Normal tren hattının üzerinden geçmesi gerekiyor. Yaklaşık 100 metrelik bir viyadük. Karasu üzerinden yükselmeye başlayacak, hızlı tren yolunun üzerinden geçip, karşıdaki yamaçlara dayanarak TOKİ’nin üst kısmından anayolumuza bağlanacak. Projemiz bu yönde” ifadelerini kullandı.

“TOKİ’deki kavşak sorununu da çözmüş olacağız”


Daha önce açık poligon tarafından gideceği söylenen bağlantı yolundan vazgeçtiklerini ifade eden Abdullah Ay, bunun nedenini şöyle açıkladı:


“O bölgede hem heyelanlar var, hem de eğim çok fazla. Karayolları standartlarında olması gerekenin çok üzerinde bir eğim olduğu için buraya yol yakmak mümkün değil. Bizim projemizde ise eğim araziye paralel bir şekilde yükselecek. Bu projemizle birlikte aynı zamanda TOKİ’deki kavşak sorununu da çözmüş olacağız. Ancak şu anda ihaleye çıkılan projeyle, çevre yoluyla hızlı tren garının bağlantısını yapıyorlar. Bu da bizim taleplerimizin ancak yarısını karşılıyor.”


“Tek minibüsle YHT Garı ve Otogar’a ulaşılacak”


İlimizin şuanki en önemli sıkıntılarından birinin bağlantı yolu olduğunu belirten Belediye Başkan Yardımcısı, “Yolla beraber, tek hatla hem hızlı trene hem Otogar’a bağlanacağız. Belediyecilik yönünden de hizmetlerimizi daha kolay vermiş olacağız. Tek bir minibüs hattıyla sorun çözülecek. Taksiler de aynı şekilde kolay çalışacak. 2 ayrı hat, 2 ayrı durak olmayacak. Biz talebimizi Karayollarına bir kez daha ilettik. İhtiyacımızı karşılamadığını, merkezden tren istasyonuna bağlantı yapılması gerektiğini belirttik. Şu anda bekliyoruz” açıklamasını yaptı.


Konunun takipçisi olacağız


Biz de buradan Bilecik’in siyasetçilerine, özellikle de yeni seçilecek siyasilere sesleniyoruz. Artık söz sizde. Bu bağlantı yolu Bilecik için gerçekten önemli bir sorun. Belediye Başkan vekilinin yapmış olduğu açıklama ortada. Bilecik’in önde gelenlerinden, halkımızın hızlı trene ve yeni Otogar’a ulaşımı noktasında, gerek zamandan, gerek yol masrafından tasarruf sağlayacak bağlantı yolunun takipçisi olsunlar. Biz de Yarın Gazetesi olarak konunun takipçisi olacağız.

Editör: TE Bilişim