Gazetemize şikâyette bulunan vatandaşlar, şehir içi minibüslere bindiklerinde kendilerinden para istendiğini, para vermediklerinde ise yaka paça dışarı atıldıklarını söylüyorlar. Minibüsçülerin kendilerine “böyle bir kural yok, o konu mahkemelik, para vereceksiniz” dediğini ve çevredeki kişilerin ö-nünde küçük duruma düşürüldüklerini belirten yaşlı vatandaşlar, yetkililerin konuya bir an evvel çözüm bulmasını istiyorlar.

Belediye: “65 Yaş Üstüne Ücretsiz”

Zabıta Müdürlüğü-nün belirlediği 'özel halk minibüsleri fiyat tarifesinde taşıma ücretleri ve indirim uygulanacak kişiler açıkça belirtilmiş. 1.5 TL olan yolcu ücreti öğrenci ve erlerden 1.25 TL olarak alınıyor. Ücretsiz seyahat hakkı olanlar ise; %40 ve üzerinde engelli olanlar ve refakatçileri, şehit yakınları, gaziler ve yakınları, milli sporcular, zabıta, üniformalı orman muhafaza memurları ve 65 yaş üstü vatandaşlar. Açıklama kısmında 65 yaş üstü vatandaşların sadece nüfus cüzdanlarıyla şehir için minibüslere ücretsiz olarak binebilecekleri ve bu hakkın hiçbir gerekçeyle engellenemeyeceği belirtiliyor. Ancak işler böyle yürümüyor.

Tarifeler Minibüslere Asılmalı

Vatandaşlar, Bilecik Belediyesi Özel Halk Minibüslerinde Belediye Zabıtası tarafından verilen tarife çizelgesinin asılı olmadığını söylüyorlar. Zabıtaların minibüslerde fiyat tarifelerinin asılı olup olmadığını kontrol edilmesi gerektiğini belirten yaşlı vatandaşlar, Zabıta Müdürü Erdem Tetik'ten konunun üzerine gitmesini istiyorlar.

İndirim hakkını kullandırmayan Minibüsçüye Para Cezası Var

Bilecik Belediye-sinin özel halk minibüsleri fiyat tarifesinin açıklama bölümünde “Ücretsiz seyahat hakkının kullandırılmaması hâlinde bu haktan faydalandırılmayan her kişi için mülki idare amiri tarafından toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden elli tam bilet bedeli tutarında idari para cezası uygulanır.

Bu maddeye göre verilecek idari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir ve genel bütçeye gelir kaydedilir.” ifadesi bulunuyor. Vatandaşlar minibüsçülerin bilgilendirilmesini ve indirim hakkını kullandırmayanlar hakkında cezai işlem uygulanmasını istiyorlar.

Bilecik Belediyesince belirlenen ücretsiz seyahat hakkından yararlanacak kişiler ve açıklaması şu şekilde;



ÜCRETSİZ SEYAHAT HAKKINDAN YARARLANACAK KİŞİLER

Ücretsiz yolculuk hakkı olanlar

Engelliler için sağlık kurulu raporuyla %40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri. (Yararlanma şekli: Engelliler için kimlik kartı veya engel oranının yer aldığı nüfus cüzdanı)

%40 ve üzeri engelli kimlik kartı olan ağır engellilerin ise kendileri ile birlikte birden fazla olmamak üzere beraber seyahat ettikleri refakatçileri, Engelli kimlik kartının en alt kısmında; ulaşımda refakatçi hakkı vardır yazmaktadır. (Yararlanma şekli: Ağır engellinin, refakatçisi olduğunu beyan ettiği kişiden bu hakkın kullanımına ilişkin ayrıca belge talep edilmez)

Şehitlerin eşleri, anne ve babaları ile evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış çocukları. (Yararlanma şekli: Bakanlık tarafından verilen seyahat kartı)

Gazilerin kendileri, eşleri, anne ve babaları ile evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış çocukları. (Yararlanma şekli: Bakanlık tarafından verilen seyahat kartı)

Devlet sporcusunun kendisi (Yararlanma şekli: Bakanlık tarafından verilen seyahat kartı)

Türk vatandaşı olan 65 yaş ve üzeri kişiler. (Yararlanma şekli: Nüfus cüzdanı yeterlidir)

Belediye zabıtası. (Yararlanma şekli: Zabıta kimlik kartı)

Üniformalı orman muhafaza memurları

AÇIKLAMA

Üzerinde tahrifat, silinti ve kazıntı olan kartlar geçersizdir.

Ücretsiz seyahat hakkının kullandırılmaması hâlinde bu haktan faydalandırılmayan her kişi için mülki idare amiri tarafından toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden elli tam bilet bedeli tutarında idari para cezası uygulanır. Bu maddeye göre verilecek idari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir ve genel bütçeye gelir kaydedilir.

Toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanma amacıyla yukarıda belirtilen belgelerin ibraz edilmesi halinde, ücretsiz seyahat hakkı herhangi bir gerekçeyle engellenemez.

Editör: TE Bilişim