Cafer Elmas

Cumhuriyet Halk Partisi’nin kuruluşunun 90’ıncı yıl dönümünde Bilecikli CHP’liler Cumhuriyet Meydanı’na yürüyerek Atatürk Anıtı’na çelenk koydular. Neredeyse tam kadro meydana gelen partililer tören sonunda alandan ayrılırken, Bilecik 22-23’üncü dönem Milletvekili Yaşar Tüzün’e mikrofon uzattık ve geçtiğimiz hafta İl Başkanı Çağatay Karaahmet’in, kendisinin Çankaya Belediye Başkanlığı aday adaylığıyla ilgili yaptığı “Bilecik’ten aday olsun.” açıklamasına ilişkin düşüncelerini sorduk. Karaahmet’in açıklamasının tarihine dikkat çeken Tüzün, açıklamanın adaylık sürecinin sonunda yayımlanmasına vurgu yaptı ve “Çağatay Bey’in burada hangi niyette olduğunun takdirini ben delege arkadaşlara bırakıyorum.” dedi. İşte Yaşar Tüzün’ün Çağatay Karaahmet’in açıklamasına verdiği cevap:

“Bugün 9 Eylül. Laik demokratik cumhuriyetin kurucusu olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin 90’ıncı kuruluş yıl dönümü. İnşallah bu coşku, bu kalabalık, bu ilgi, yerel ve genel seçimlere de taşınır. Cumhuriyet Halk Partisi hem Bilecik’te hem de Türkiye’de hak ettiği yere gelmesi konusunda el birliğiyle katkı ve destek vermeye hazırız. Partimizin kuruluş yıldönümü kutlu olsun.

Değerli arkadaşlar, zannediyorum 30 Ağustos günü, il başkanımız Çağatay Karaahmet arkadaşımız bu meydanda (Cumhuriyet Meydanı) bir internet sitesinin sorusu üzerine bir röportaj yapmış. Bu internet sitesi zaten geçmişte partimizle, bizimle, şahsımızla ilgili ciddi olumsuz haberler yapan, partinin direkt içerisine müdahale etmek isteyen, hatta Cumhuriyet Halk Partisi kongrelerinde delegelerimizin özgür iradeleriyle oy kullanıp, kaos diye nitelendirilen bir açıklamayla Cumhuriyet Halk Partisi’ne karşı vermiş olduğu mücadeleyi hepimiz biliyoruz.

“Açıklamanın ve haberin yayınlanma tarihi çok dikkat çekici”

İl başkanımızın böyle bir sitede, benim Bilecik Belediye Başkanlığı adayı olmam konusundaki talebini gerçekten üzülerek duydum. Bunun temel sebebi öncelikle, il başkanımızın böyle bir niyeti var ise, bunun yeri internet siteleri değil, bunun yeri, bilişim çağındayız, bilgi çağındayız, ilgili kişiye telefonla, internetle, mail adresiyle ulaşılır, eğer gerçekten iyi niyetlilik söz konusuysa, böyle bir talep Cumhuriyet Halk Partisi parti binasında yapılır. Bir internet sitesi aracılığıyla hiçbir zaman yapılmamalı. Ben milletvekilliğim bittiği iki buçuk yıldan beri, defalarca beni aramanıza rağmen, parti içi sorunları hep partide konuşmayı doğru bulan bir kişiyim. Maalesef il başkanımızın internet sitesi aracılığıyla böyle bir çağrıyı yapması, çağrının 30 Ağustos günü yapılması, bu alanda bu meydanda yapılması, ve yayının da 2 Eylül saat 17.30’da yapılması çok dikkat çekicidir. Bunu niçin söylüyorum, CHP’de aday adaylıkları süreci 2 Eylül 2013 günü saat 17:30 itibariyle bitmiştir. 17.30’a kadar adaylıklar yapılmıştır. Dolayısıyla hem Bilecik’te hem Türkiye genelinde aday adayı olmak isteyen arkadaşlarımız müracaat etmiştir. Burada şunu sorgulamak gerekiyor: Niyet rahmani mi şeytani mi? Eğer rahmaniyse buna saygı duyuyoruz, ama şeytaniyse buna sahip çıkmamız, bu çağrıya destek vermemiz asla söz konusu değil.

“Bilecik’te siyaset yapmaya devam edeceğim”

Şunu içtenlikle bilmenizi istiyorum, ben Bilecik’te doğmuş, büyümüş, yaşamış, yetişmiş bir siyasetçiyim. Ve Bilecik’te siyaset yapmaya devam edeceğim. Ama Cumhuriyet Halk Partisi’nin yetkili organları yani genel merkez, yani il ilçe teşkilatları, benim dışımda herhangi bir makama çağrı yaptıkları takdirde elbette bunu değerlendiririm. Bunun dışında Yaşar Tüzün olarak, ben Bilecik’te siyaset yapmaya devam edeceğim. Önümüzdeki genel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi’nin örgütünde, ön seçim yapılmak kaydıyla, siyasetimi devam ettireceğimi belirtmek istiyorum. Tabi Çağatay Bey’in burada hangi niyette olduğunun takdirini ben delege arkadaşlara bırakıyorum. Yani 2 Eylül günü saat 17.30 itibariyle çağrısını gerçekleştirmesinin çok rahmani olduğunu düşünmüyorum. Aslında bu açıklamayı burada değil partide yapmam gerekiyordu ama, kendileri böyle bir daveti bu alanda yaptığı için ben de ona buradan cevap verme gereği duydum. O nedenle bunu paylaştım. Takdir edersiniz ki, 2 Eylül 2013 günü saat 17.00 itibariyle Bilecik Belediye Başkanlığı’na 3 aday adayımız müracaat etmiştir. Belediye meclis üyelerimiz, il genel meclisi adaylarımız müracaat etmiştir. Şimdi 3 belediye başkan aday adayı varken, il başkanının böyle bir çağrıda bulunması siyasi değerler, etik kurallar gereği uygun olmamıştır. Eğer beni gerçekten Bilecik Belediye Başkanı olarak görmek istiyorsa bunun yeri kameralar ve internet aracılığı değil, benim cep telefonum, iş telefonum, ev telefonum herkeste var. Ben 20 yıldır aynı cep telefonunu kullanıyorum. Beni arar, beni partiye davet eder, düşüncelerini benimle paylaşırdı. Böyle bir paylaşımı yapmadı, böyle bir çağrıda bulunmadı. Sadece müracaat tarihi bittikten sonra böyle bir daveti yapmasının etik olup olmadığını halkımızın takdirine bırakıyorum. Kuşkusuz 3 tane aday adayımız varken böyle bir arayışa girmesinin de doğru olmadığını düşünüyorum. Ben Bilecik’te siyaset yapmaya devam edeceğim. Benim dışımda bir gelişme olursa, genel merkez düzeyinde bir gelişme olursa, örgüt ve teşkilat düzeyinde bir gelişme olursa onu da hep beraber değerlendireceğiz. Önümüzdeki süreçte ben nereye aday olmayacağımı biliyorum. Nereye aday olacağımı da Yaşar Tüzün olarak ben biliyorum. Nereye aday olmayacağım örgüte bağlı. Nereye aday olacağım Yaşar Tüzün olarak bana bağlı. Önümüzdeki süreçte de Bilecik’te siyaset yapmaya devam edeceğim.

“Yerel seçimleri kazanmak zorundayız”

Sonuç olarak il başkanımızın böyle bir daveti yapmış olmasını onur ve gurur meselesi, üzüntü meselesi yapmak istemiyorum. Sadece davetin yeri, şekli ve zamanının doğru olmadığını söylemeye çalışıyorum. Ben siyaset yapmaya karar verirsem zaten Bilecik’te yetkili organlara müracaatımı yapar siyasetimi yaparım. Biz Bilecik’te Cumhuriyet Halk Partisi olarak yerel seçimleri, ilçelerimizde, beldelerimizde, köylerimizde kazanmak zorundayız. Bunun için geçmişte bu görevleri yapan bir ağabeyiniz, bir kardeşiniz, bir arkadaşınız olarak, şahsıma ne görev düşüyorsa her türlü katkıyı ve desteği vereceğim. Bugün partimizin kuruluş yıldönümü. Merkez İlçe Başkanımız bizi davet etti. Biz de törene iştirak etti. Bizim bulunmamız gereken neresi var ise biz her tarafta bulunacağız. Partimize güç vereceğiz, destek vereceğiz, katkı vereceğiz.

“Mahallesinde delege olamadı, açıklamasına kırıldım”

Parti içi çekişmeler noktasında, yapılan gerçekten üzücü haberler var. Buna Yaşar Tüzün olarak, şahsım olarak, aile olarak çok kırılıyoruz. Hak etmediğimiz haberleri, gazetelerde, internet sitelerinde görüyoruz. Yaşar Tüzün olarak şunu da söyleyeyim, “Mahallesinde delege bile olamadı ama Çankaya Belediye Başkanı adayı olmuş.” açıklamasını esefle kınıyorum. Bu doğru değildir. Ben bu partide her türlü makama aday oldum ve her türlü seçimi kazandım. Ben bu seçim döneminde geçmişim bir büyüğü olarak dışarıda kalmak istedim. O günkü İlçe Başkan adayımız, Muhittin Demirci Bey, İl Başkan adayımız Çağatay Karaahmet, beni sandık delegesi, yani mahalle delegesi yapmak için bizzat aradıklarında, ben kendilerine “Biz bu görevleri yaptık, bizden sonra gelen arkadaşlar bu görevlere seçilsin.” diyerek bu görevleri kabul etmedim. Dolayısıyla herhangi bir delegeliğe adaylığım söz konusu değildir. Eğer ben bu partide delege olmak istersem olurum. Başka bir makama talip olursam da olacağıma yürekten inanıyorum. Cumhuriyet Halk Partisi geleneklerine, göreneklerine, hak edenin hak ettiği yere gelmesi konusunda her zaman katkı ve desteği veren bir partidir. Geçmişte vermiştir. Bundan sonra da vereceğine yürekten inanıyorum.”

Editör: TE Bilişim