Seçim süresinde parti olarak üzerlerine düşen görevi yerine getirmek için çok çalıştıklarını ifade eden Karaahmet, adaletsizlik vurgusu yaptı. İktidar partisinin devletin tüm olanaklarından faydalandığını ifade eden Karaahmet, seçim süresice çatı adaya destek veren partiler arasında gerekli işbirliğinin kurulamadığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri geride kaldı. Muhalefet partilerinin çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu beklenen sıçramayı yapamadı. Sonuç olarak CHP ve MHP için mağlubiyet diyebileceğimiz seçim geride kaldı. Seçimle ilgili sizden genel bir değerlendirme alabilir miyiz?

“Öncelikle ilimizde bir polis memurumuzun intihar ederek hayatını kaybettiğini öğrendim. Seçim telaşı içerisinde bununla ilgili bir şey söyleyemedik. Burada öncelikle üzüntülerimi dile getiriyorum, emniyet teşkilatına başınız sağ olsun diyorum.  Allah değerli kardeşimizin günahlarını affetsin. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine geldiğimiz zaman ise, seçimde belirleyici olan sandığa gitmeyen seçmendir. Sandığa gitmeyen seçmen maalesef Türkiye’nin kaderine etki etmiştir. Bu seçmenin çatı partileri arasında CHP ya da MHP seçmeni olduğu belli değildir. Ancak boykot adı altında, tatil adı altında ya da farklı nedenlerle sandığa gitmemek bu sonucu doğurdu. Zira sandığa gitmeyen seçmenin oranı yüzde 23, sandığa giden seçmen oranı Türkiye genelinde yüzde 77 dolayındadır. Sayın Tayyip Erdoğan’ın aldığı oy yüzde 51 civarında, aslında yüzde 71’in yüzde 51’ini almış oluyor. Seçmenin yüzde 38’lik oyu ile Cumhurbaşkanı seçilmiş oluyor. Yüzde 38’lik oy oranına baktığımızda yüzde 23’lük bir oran seçimin sonucunu etkileyebilecek bir orandır. Bu yüzde 23 eğer sandığa gitseydi şuanda ikinci tura kalınmış olabilirdi veya farklı neticeler yaşanabilirdi. Tayyip Erdoğan’ın birinci turda seçilmesi elbette burada bir eksiklik olduğunu göstermekte. Sonuç itibariyle Bilecik geneline baktığımız da ise Bilecik genelinde de bana göre yine aynı sendrom yaşandı. Seçim günü gezdiğim hemen hemen tüm sandıklarda ki ilçelerimize de gittim. Bir şekilde AK Parti seçmeninin yoğun olduğu sandıklarda veya AK Parti’ye oy çıkan sandıklarda sandığa giden seçmen sayısı fazla iken AK Parti oylarının çıkmadığı sandıklarda sandıkların %70’lerde kaldığını, ben Bozüyük’e de gittim Söğüt’e de gittim, Pazaryeri’ne gittim Bilecik’i gezdim. Seçmenimizin sandığa gitmediği düşünüyorum. Bunun da altında tatil mi dersiniz boykot mu dersiniz farklı bir sebep mi çıkartırsınız bilmiyorum ama sonucu etkiledi. Dediğim gibi, bana göre Tayyip Erdoğan tüm seçmenin %38’inin cumhurbaşkanı oldu.


Son yerel seçimlerin de gösterdiği gibi, muhalefet parti seçmeninin yoğun olarak yaşadığı Bilecik’te alınan bu sonucun temel nedeni nedir? En büyük hata kimde sizce?

Biz çalıştık. Ben Cumhuriyet Halk Partisi üzerimize düşen görevi yaptığımızı düşünüyorum. Ciddi anlamda seçim propagandası yaptık. Tabi bir takım aksilikler ve aksaklıklar oldu. Broşürlerimiz geç geldi. Çalışmalarımızın finans kaynağında zorlandık. Hele ki AK Parti’nin belediye ve devlet gücünü kullanarak bu kadar bu kadar ayan beyan kullanarak bu seçime hazırlanması bir adaletsiz seçim yarışı oldu. Ama bir de ilk yapılan bir seçim. Halk oyuna sunulan cumhurbaşkanlığı seçimi. Dolayısıyla burada önce bir teknik pratikte hatalarımız olduğu gibi yani çatı partilerinin muhalefetin burada %47-48’lerde kalması %60 beklenirken elbette bir yerlerde bir aksamanın olduğunun göstergesi. Ama ben baktığımız zaman merkezi soruyorsunuz. Merkezde AK Parti oyunu korumuş. Bizim çatı partilerinde bir eksiklik var. Ama yine de 4 bine yakında bir sandığa gitmeyen var. Bunları sandığa gitmemeleri artık belki yine çatı partilerine hata bulunabilir. Bu seçmeni sandığa götürmemiz gerekiyordu. Demek ki ikna edemedik. Sonuç itibariyle netice bu oldu. Önümüzdeki günlerde yaklaşan bir genel seçim var. Bu seçime ilişki, hatalarımızı gözden geçirip tekrarlamamaya çalışacağız. Ama şundan için rahat, biz çalıştık. Sahada hep biz vardık.

Biz derken, CHP MHP ortak olarak mı?

CHP ve MHP ortak çalışma da yaptık elbette. Ancak bu ortak çalışma, çatı adayları destekleyen diğer partileri de ele alırsak, çok sağlam gerçekleşmedi. O birlik duygusu halka tam olarak verilemedi. Ben tek tek il başkanlarını gezdim. Toplantı yaptım. Ortaklaşa basın açıklaması yaptık. Bazı organizasyonlar yaptık. Bir iki kez MHP ile ortak saha çalışması yaptık.  Ancak diğer partilerle böyle bir ortak çalışmamız olmadı. Ancak buna nazaran Bilecik ve ilçelerinde, Osmaneli’den tutun da Pazaryeri’ne kadar biz CHP olarak saha çalışmamızı gerçekleştirdik. Tabi sürenin çok kısıtlı olması da bu çalışmaların yetersiz kalmasına sebep olabilir. Ama ben Cumhuriyet Halk Partisi olarak görevimizi yerine getirdiğimizi düşünüyorum.

Önce 30 Mart yerel seçimleri ardından Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde alınan sonuçların ardından istifa etmeyi düşünüyor musunuz?

Bunun değerlendirmesini önümüzdeki günlerde yapacağız. Genel Merkezimizin de görüşlerini alacağız. Sonuçları henüz tam olarak değerlendirme şansımız olmadı. Ancak şunu belirtmeliyim, bu seçimde oylar kafa kafaya gitmiştir. Bilecik’te %51’e %46 gibi bir sonuç çıkmıştır. Türkiye geneline bakıldığında bu oranın %52’ye %38 olduğu görülmektedir. Biz önce nerede yanlış yaptığımızı ortaya koyacağız. Henüz bir şey söylemek için çok erken.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Seçim Türkiye’ye hayırlı uğurlu olsun. Sonuç olarak, bize göre seçmenin %38’inin oyunu alarak çıkmış olsa da Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmuştur. Bu anlamda, seçim sonuçları kesinleştikten sonra kabinenin nasıl oluşacağına bakacağız. Cumhurbaşkanı burada nasıl bir rol oynayacak göreceğiz. Ama şunu açıklıkla söylüyorum, Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası gelişecek tabloda, başkanlık sistemi kesinlikle ama kesinlikle Türkiye’ye uygun bir sistem değildir. Ancak gidişat bunu göstermektedir. 

Editör: TE Bilişim