Cafer Elmas

2015-2016 yılı okul sporları liseler arası Basketbol müsabakaları 15-16-17 Şubat tarihleri arasında Merkez Şeyh Edebali Anadolu İmam Hatip Lisesi spor salonunda gerçekleştirildi.

Ne var ki müsabakaların ilk gününde özel bir okulun maçında herhangi bir olay endişesinin yaşanması ile okul tarafından polis istenmesi ile sayıları 10’u geçkin polis spor salonunda hazır bulundu. O günkü maçta gerekli önlemlerin alınmasının ardından ertesi gün oynanan karşılaşmalarda salonda hiçbir güvenlik gücünün ve önleminin alınmaması sonucu yaşanan bir takım olaylar ve öğretmenlerin, seyircilerin hakemlere büyük tepki göstermesi sonucu karşılaşma yarıda kalmıştı.

Yaşanan bu olaylar sonrası gazetemizde yayınlanan güvenlik önlemlerinin alınmamasını eleştiren haberimizin ardından yetkililer salonda güvenlik almak yerine kolaylığa kaçarak salonu öğrencilere, velilere kapattı. Müsabakaların oynandığı Spor Salonu’nun kapılarının kapalı olduğu ve içeriye kimsenin alınmaması kameralarımıza yansıdı.

Spor Salonu’nun kapılarının kilitlendiği ve velilerin hatta Beden Eğitimi Öğretmenlerinin dahi salona giremediği, dersi biten öğrencilerin arkadaşlarının maçını salonun yan tarafındaki duvara çıkarak camdan seyretmeye çalışmalarını ‘HANGİ ÇAĞDA YAŞIYORUZ’ başlıklı haberimizle tekrar gündeme getirmiştik.

Haberimizin ardından Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yazılı cevap geldi. Bir sürü yasa ve yönetmelik maddeleri sayıldıktan sonra alınan kararın sadece dersi olan öğrencilerin maçlara götürülmemesi yönünde olduğunun, velilerin, vatandaşların ve basın mensuplarının salona girmesine engel bir duırumun söz konusu olmadığı belirtilmişti.

Ne var ki salona giden veliler, basın mensupları kapıların tamamen kilitli olduğu (kapıda ‘kapı kapalıdır’ yazılı kağıt asılmıştı) için salona girememişlerdi. Durumun Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerine iletilmesi ve salon sorumlusuna gelen telefon sonrasında kapılar açılarak camdaki ‘kapı kapalıdır’ yazısı okul müdürü taradından sökülmüştü.

Yarın Gazetesi olarak Şeyh Edebali Anadolu İmam Hatip Lisesi spor salonunun kapısının kapalı olduğu ve velilerin, vatandaşlar ve basının  müsabakaya alınmadığı ve kapıda ‘kapı kapalıdır’ yazısının bulunduğu görüntüleri yarin11.com internet sitemizde yayınlayarak ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yapmış olduğu yazılı basın açıklamasını tekrar yayınlayarak takdiri başta Vali Ahmet Hamdi Nayir olmak üzere yetkililere ve kamuoyuna bırakıyoruz.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Valilik kanalıyla haberimizle ilgili yaptığı açıklamanın tamamı ise şu şekilde:

“Okul sporları; kardeşlik, yardımlaşma, centilmenlik, kaynaşma ve hoşgörü değerlerini öne çıkarmak, birlik ve beraberlik duygularını güçlendirmek, sporu sevdirmek; öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini geliştirmelerine, kendilerine güven duyabilmelerine, sosyal ilişkilerde anlayışlı ve saygılı olabilmelerine imkan sağlamak amacıyla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü koordinesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilmektedir.

15-16-17 Şubat 2016 tarihlerinde Merkez Şeyh Edebali Anadolu İmam Hatip Lisesi kapalı spor salonunda gerçekleştirilen basketbol müsabakalarında olumsuz söz ve fiillerin meydana geldiği, şiddete yönelik risk ortamının oluştuğu basında yer alan haberlerden ve ilgili görevlilerin gözlemlerinden anlaşılmıştır.

İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzce öğrencilerin her türlü riskten korunmasına yönelik tedbirlerin alınması ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

Fikstür gereği,Okul Spor Müsabakaları mesai saatleri içerisinde gerçekleştirilmektedir. Görevli sporcu öğrenci ile görevli personel haricindeki öğrencilerin ders saatlerinde sosyal, kültürel, sportif ve benzeri her türlü etkinliklere katılması Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğinin 22.maddesinin (e) bendi (Bakanlık dışındaki resmi/özel kurum ve kuruluşlarca düzenlenecek İl/İlçe düzeyindeki yarışmalara katılım Mülki amirin izni ile gerçekleştirilir), Okul Spor Faaliyetleri Yönetmeliğinin 5.maddesinin (k) bendi (Okullar arası spor yarışmalarında görevlendirilen idareci, öğretmen, antrenör ve sporcu öğrenciler yarışma süresince görevli izinli sayılırlar), Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 36.maddesinin 3.fıkrası (Yurt içinde ve yurtdışında, bilim, tiyatro, spor, müzik, folklor, beceri yarışması ve benzeri eğitici-kültürel faaliyetlere ve bunların hazırlık çalışmalarına katılmasına Bakanlık, mahallî mülki amirleri ve/veya millî eğitim müdürlüklerince izin verilen öğrenciler, okula devam edemedikleri sürece faaliyet izinli sayılırlar ve bu süre devamsızlık süresine dâhil edilmez), gereği Valilik Makamının iznine tabidir. Okul Spor Müsabakalarında görevli idareci, öğretmen, antrenör ve sporcu öğrencilerin dışında okullarımızda eğitim öğretim gören öğrencilerimizin spor faaliyetlerine seyirci öğrenci olarak katılmaları Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinliler Yönetmeliği, Okul Spor Faaliyetleri Yönetmeliği, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, Milli Eğitim Bakanlığı Okulöncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği gereği Mülki İdare Amirinin izni ile mümkündür.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Okul Sporları kapsamında gerçekleştirilecek müsabakalara ilişkin fikstür İl Emniyet Müdürlüğüne gönderilmekte, İl Güvenlik Kurulu kararı doğrultusunda okul Sporları kapsamındaki müsabakalarda hassasiyet arz eden maçlar için yazılı olarak personel görevlendirilmesi istenmekte, diğer müsabakalar için ise ihtiyaçolması durumunda okul yetkilileri tarafından 155 aracılığıyla kuvvet talep edilmekte olup, iş ve işlemler bu kararlar çerçevesinde yürütülmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim kurumları Yönetmeliğinin 158.maddesinin 1.fıkrasının (ç) bendi ( Öğrencilerin diğer öğrenciler tarafından fiziksel ve ruhsal yönden zarar görmemeleri için dedikoduya, zorbalığa,tehdide, sataşmaya ve onur kırıcı her türlü lakap takılmasına karşı korunması konularında veli veya aile ile diğer ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılarak gerekli tedbirler alınır) gereğince Okul Sporları kapsamında 15-16-17 Şubat 2016 tarihlerinde gerçekleştirilen müsabakalara seyirci öğrenci götürülmesine yönelik Milli Eğitim Müdürlüğünden ve Valilik Makamından her hangi bir izin talebi olmamıştır. İl Milli Eğitim Müdürlüğünce eğitim öğretimin eksiksiz ve kesintisiz yürütülmesi ve aksatılmaması, öğrencilerin korunması kapsamında şiddetten uzak tutulması ve olumsuz söz ve fiillere maruz kalmalarının engellenmesine yönelik ilgili mevzuatlar kapsamında gerekli tedbirler alınmıştır.

Olumsuz durumların yaşanmasına neden olan ve/veya yaşanmasında ihmali olan ilgililer hakkında inceleme başlatılmıştır.

Okul Sporları kapsamında alınan tedbirler yalnızca maçlara seyirci öğrenci götürülmemesine yönelik olup basın mensuplarının, velilerin, vatandaşların müsabakaları izlemesine engel bir durum söz konusu değildir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

 

Editör: TE Bilişim