Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuzun ardından başlatılan OHAL kararnamesinde Bilecik merkezde 4, Bozüyük’te ise 1 özel öğretim kurumu kapatıldı. Kararnamede okullar Hazine'ye devredilirken, gözler bu okullarda okuyan öğrencilerin durumuna çevrildi. Konuyla ilgili Bilecik İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, kapatılan ilkokul ve ortaokuldaki öğrencilerin adres kayıtlarına uygun bir okula nakil işlemlemi yaptırabileceklerini söyledi. Durmuş, Bozüyük’te kapatılan Özel Kent Lisesi öğrencileri için ise diğer liselerde ek kontenjan açılacağını belirtti.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası kapatılan özel ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerden resmi okullara geçmek isteyenlerin nakilleri, 30 Eylül 2016'ya kadar yapılacağı açıklandı.  Resmi ilkokul, ortaokullara geçmek isteyenlerin nakilleri, velisinin başvurusu üzerine adres veri tabanındaki yerleşim yeri adres bilgileri esas alınarak gitmek istedikleri resmi okullar tarafından yapılacak. Resmi ortaöğretim kurumlarına geçmek isteyen öğrencilerin nakilleri de nakil olunacak okulun taban puan şartını taşımak kaydıyla normal nakil sürecindeki boş kontenjanları etkilemeden, açık kontenjan şartı aranmadan aynı tür liselere, nakil gitmek istediği yerin il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonu tarafından e-okul sistemi üzerinden alınacak.

Konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Bilecik İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, “Bu okullara giden ilkokul ve ortaokul öğrencilerimiz, ikametgah adreslerine göre en yakın okullara nakil işlemlerini gerçekleştirebilecekler” dedi. Bozüyük’te kapatılan özel kent lisesi öğrencilerinin puan yeterlilik şartı ile başka bir liseye nakil olabileceklerini belirten Durmuş, resmi liselerde bu öğrenciler için ek kontenjanın açılacağını söyledi. Durmuş, yaptığı açıklamada şu bilgileri aktardı:

Adrese uygun nakil

“Bu okullar Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilecek. Artık devletin resmi okulları olacaklar. Ertuğrulgazi Lisesi, Malhun Hatun İlkokulu ne ise bu okular da aynı statüde olacaklar. Bu okullara giden ilkokul ve ortaokul öğrencilerimiz, ikametgah adreslerine göre en yakın okullara nakil işlemlerini gerçekleştirebilecekler. Velilerimiz, adreslerine uygun okullara giderek çocuklarının nakil işlemini yapabilecekler.

İlkokul ve ortaokullarda ilametgaha göre kayıt yapılacak. Öğrencilerimizin mevcut okullara alınmaması gibi bir durum söz konusu değildir. Bu anlamda bir kontenjan sınırlamamız yoktur. Kontenjan sınırlaması sadece liselerimizde olacak. Bu anlamda Bilecik merkezde böyle bir durum söz konusu değil ama Bozüyük’te bir tane temel liseye el konuldu. Oradaki öğrencilerle ilgili işleyecek bi süreç var. Bir okula yerleşmek için iki şart aranıyor. Kaydolmak istediği okula en son giren öğrenciden puanı düşük olmayacak. İkinci şart ise kontenjan boşluğunun olması.

Liselere ek kontenjan

Kapatılan lisede okuyan çocuklarımız için ikinci şartı aramayacağız. Kontenjan boşluğu aranmaksızın, gitmek istedikleri okuldaki öğrencilerden puanı düşük değilse o okulu tercih edebilecekler. Bu çocuklarımız için ek kontenjan ayrılacak. Kapatılan lisede okuyan çocuklarımız gitmek istedikleri lisede puan şartı tutuyorsa tercih edebilecekler.

Bu konuda diğer velilerimizin serzenişi olabilir. Okulun kontejanında 2 boşluk kaldığında bu öğrencilerimiz yerleştiğinde bizim öğrencilerimiz gidemeyecek diyebilir. Ancak böyle bir sıkıntı yaşanmayacak. Kalan kontenjan geçiş yapmak isteyen öğrencilerimiz için geçerli olacak.

Kapanan lisedeki öğrencilerimiz için mevcut kontenjanın üzerine kontenjan eklenecek . Öğrenci yerleştirme komisyonuna bu konu gelecek. Eğer öğrencilerin puanı yetiyorsa komisyon, öğrencileri okullara yerleştirecek. Öğrencilerimiz eğitimine bu okullarda devam edebilecek.” 

Editör: TE Bilişim