Cafer Elmas

Söğüt'te kapalı pazar yeri ve otopark olarak kullanılan alanın çatısının, kar birikintisi nedeniyle çökmesi sonucu çok sayıda araç hasar gördü.

Söğüt’te, kapalı pazar yeri ve otopark olarak kullanılan alanın çatısının çökmesi sonucu 100 yakın araç çöken çatının altında kaldı.

Söğüt, Orta Mahalle Karabuda Sokak'taki, perşembe günleri kapalı pazar yeri, diğer günler ise otopark olarak kullanılan Söğüt Belediyesine ait alanın çatısı, yoğun kar birikintisi nedeniyle çöktü.

Minibüs, kamyonet, otobüs ve otomobilin bulunduğu çok sayıda araç, çatının altında kalarak hasar gördü.

Olayın ardından bölgeye çok sayıda ambulans ve kurtarma ekibi sevk edildi. Polis tarafından Güvenlik şeridi çekilen alanda, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri, çatının altında kalan araçların içerisinde herhangi bir kişi olup olmadığını belirlemek için çalışma yaptı.

İlk belirlemelere göre, araçların içerisinde kimsenin olmadığının tespit edildiği bildirildi.

Kaymakam Mitat Gözen, Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, İl Emniyet Müdürü Eyüp Özüdoğru da olay yerinde incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.   

Belediye araçların çıkarılması için anons yaptı

 Belediye yetkilileri kapalı pazar ve otopark üzerindeki karları temizlenmek için 3 gün boyunca uğraştı. Buz çözücü solüsyon düktü fakat buda çözüm olmadı.

Hissedilen  tehlike sonucunda Belediye yetkilileri anons yaparak kapalı pazar ve otopark ta bulunana araçların dışarıya çıkarılmasını istedi. fakat vatandaşların bazıları anonsu duymadı bazıları da  kar kaplı olan yollarda araçlarını çekecek yer bulamadı .

Can kaybımızın olmaması sevindirici.

Konuya ilişkin açıklama yapan Söğüt Belediye başkanı Halil Aydoğdu,  yaralananın ve can kaybının bulunmamasının kendilerini sevindirdiğini araçlarda maddi hasarın meydana geldiğini  yaşanan afette yapılması gereken ne varsa yapacaklarını söyledi.

Aydoğdu; Can kaybımız yok, yaralımız yok. Bu sevindirici bir haber. Olayın akşam 9-10 gibi meydana gelmesinden dolayı o saatlerde burada insanların bulunmaması bizim için büyük bir kazanç. Maddi hasar var. Çöken yerin alanı toplamda 5 bin metrekare. Ayakta duran ve her an çökme tehlikesi bulunan yerde 3 bin metrekare bir alan, toplamda 8 bin metrekarelik bir uzay çatı. Karın yağdığı günden bu yana 5 gündür üzerindeki karı azaltmaya ve eritmeye çalıştık. Kürüme yaptık fakat kar birbirini çok fazla sıktığı için kürümekte mümkün olmuyor.

Tuzlama çalışması yaptık ancak tuzda karı çözmedi. İstanbul’dan bir solüsyon getirttirdik.. Hava alanlarında, pistlerde kullanılan çözücü özelliği olan bir solüsyon. Buzu çözüyor fakat kara etki etmiyor. Karın üzerine solüsyonu attığımız zaman topak haline geliyor. Maalesef çözmüyor. Karın çözülmesi için pek çok yol denedik. İtfaiye ile boşaltabilir miyiz diye düşündük. 


En alt kısımdan itfaiye ile su bastık. Fakat itfaiyenin bastığı su da çözmedi. Üre gübresi attık, o da bir çare olmadı. Vatandaşlarımıza arabalarınızı alın dedik. Fakat onlarda araçlarını dışarıda park edecek yer olmadığından, bütün yollar sadece tünel şeklinde trafik gidişini ve gelişini ayarlayabilecek şekilde açılabildi. Ortalama 1 metre ile 10 santime kadar düştüğümüz yerler vardı. Yolun kenarlarında dağ şeklinde arklar oluştu. Vatandaşlar arabalarını da buradan çıkaramadı. Ama tehlikenin olduğunu hepimiz biliyorduk.

Onlarda biliyorlardı. Dün akşam aniden bastıran yağmuru kar sünger gibi emince ağırlık metrekarede 200 kiloya ulaştı. İçeride tahminen 70 ile 100 arasında araç olduğunu düşünüyoruz. Dün akşam içeride canlı var mı, herhangi can kaybımız var mı diye bakıldı. AKUT geldi, detaylı bir inceleme yaptı. Herhangi bir insanın içeride olmadığını görünce derin bir oh çektik. Çok şükür dedik. En azından yaralımız, ölümüz yok. Herhangi bir kaybımız yok. Bu bir afet, sonuç olarak yapılacak çok bir şey yoktu. Bütün Söğüt’e geçmiş olsun diyorum. Yaramızı sarmaya alışacağız. İnsanların yaralarını sarması noktasında yardımcı olacağız.  İnşallah araçların sigortaları, kaskoları tamdır. Bu noktada vatandaşlarda zararlarını bir nebze olsun indirme imkanı bulurlar.”


 

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim