Yenipazar’da bulunan doğa harikası Harmankaya Kanyonu’nun çevresindeki maden ocakları kanyonun geleceğini tehlikeye atıyor. Milli park sınırına yer yer 100 metre kadar yaklaşan ocaklar, alınan tedbir kararına rağmen çalışmaya devam ediyor. İl Genel meclisinin aldığı tedbir karar gerekçe gösterilerek son iki yıldır yeni ocaklara ruhsat verilmiyor, ancak milli park sınırı genişletilmezse yakın zamanda ruhsat vermek zorunda kalınacağı belirtiliyor.

İl Genel Meclisi, Harmankaya Kanyonu çevresindeki mili park alanının 398 hektardan 2258 hektara çıkarılması yönündeki komisyon kararını geçtiğimiz Temmuz ayında Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne iletti. Raporda; 398 hektarlık milli park alanının yeterli görülmediği, çalışmakta olan bir mermer ocağı ile milli park sınırının 100-150 metreye kadar düştüğü, milli parkın sınırında görüntü kirliliği oluştuğu ve doğal yaşama zarar verildiği, bu nedenlerle milli park alanının genişletilmesi gerektiği belirtildi. Ancak geçtiğimiz ay Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğünden bu talebe olumsuz yanıt verildi.

Konu, dün İl Genel Meclisinde bir kez daha görüşüldü. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halis Nalbant, İl Genel Meclisi tarafından milli park ilan edilmesi istenen 2258 hektar alana ilişkin tedbir kararı alındığını ve bu karar gerekçe gösterilerek 2 yıl boyunca yeni maden ocaklarına ruhsat vermediklerini söyledi. Eskiden ruhsat alan ve kanyona çok yakın olan bazı ocakların halen çalıştığını, daha uzaktaki yeni ocaklara ise izin vermediklerini belirten Nalbant, Bakanlığın verdiği son kararla birlikte ruhsat izinlerini yeniden gözden geçirmek durumunda kalabileceklerini ifade etti.

Ak Partili meclis üyesi Necati Keser Mayıs ayında yaptıkları incelemenin artından ocak çevrelerinde büyük tahribat olduğunu gördüklerini söyledi. Bölgede bazı ocakların çalıştığını, bazılarına ise izin verilmediğini bu durumun kendilerini zor durumda bıraktığını belirten Keser, “Böyle giderse bu ocakların ikinci bir kanyon açma tehlikeleri var” diyerek tahribatın büyüklüğünü ifade etti.

Mecliste görüşülen konu, yeni bir inceleme yapılması için AR-GE ve Çevre komisyonlarına havale edildi. Gelecek raporlar dahilinde Bakanlığa yeni bir milli park sınırı genişletilme talebinde bulunulması bekleniyor. Bu güne kadar yapılan tekliflere karşılık alanda iki kez genişletme yapan Çevre ve Orman Bakanlığı, sadece 398 hektar alanı milli park ilan etti. İl genel meclisinin sunacağı genişletme isteğine verilecek karar, sadece ilimiz için değil ülkemiz için de çok önemli bir doğal zenginlik olan Harmankaya Kanyonu’nun geleceğini belirleyecek. 

Editör: TE Bilişim