İlimizin uluslar arası öneme sahip turizm değeri Yenipazar Harmankaya Kanyonu, çevresindeki maden ocakları nedeniyle tehlikede. Önceki gün basın açıklaması yapan MHP Yenipazar İl Genel Meclis Üyesi Osman Varolu, kanyona 100 metre mesafede 10 yıldır faaliyet gösteren madenin ruhsatı bir 10 yıl daha uzatılmasının ardından kanyonun geleceğinin tehlikeye girdiğini söyledi.

“Buraya turist gelir mi?”

İl Genel Meclisinin uğraşları sonucu kanyonun Milli Park ilan edildiğini söyleyen Varolu, “Bilecik’imizin gururu sayılabilecek bir yer oldu. Milli Parklar kanyona bu sene 700 milyar liralık yatırım yapıyor. Ama aynı zamanda kanyonun tepesinde taş ocağı çalışıyor. Oluşan tahribat gözle görülüyor. Turizm demek göz demektir. Harmankaya Kanyonu doğa turizminin yapılacağı bir yer. Kimi maden ocakları ‘biz kimyasal kullanmıyoruz’ diyor, ama burada gözle görünen bir tahribat var. Kanyonun tepesinde taş ocağı çalışırsa buraya turist gelir mi?” diye sordu.

“Bir deprem olsa kanyon falan kalmaz”

2012 de çıkan bir kanunla meclis olarak maden ocaklarına ruhsat verme yetkisinin ellerinden alındığını söyleyen Varolu, “Bu yetki doğrudan başbakanlığa verildi. Kanyonun 100 metre ilerisinde taş ocağı var. 10 sene sonra aşağı doğru delecek o bölgeyi. Ortaya kule gibi bir görüntü ortaya çıkacak. Allah göstermesin büyük bir depren olsa orası yerle bir olur, kanyon falan da kalmaz.” dedi.

“Ocağın ruhsatı haberimiz olmadan 10 yıl uzatıldı”

Bu konuyu Ak Partililere de söylediğini belirten Varolu, “Madem bizim burada yetkimiz yok, toplu olarak Ankara’ya gidelim, derdimizi anlatalım, Bakanlıktakiler bu sorunu bilemezler, biz kendimiz gidip söyleyelim, ona göre bir tedbir alınsın” dedim. Ama uyarım dikkate alınmadı, Ankara’ya gidilmedi. Ve Mecliste Ak Partili arkadaşların tamamının oylarıyla buraya maden ocağı ruhsatı verildi. Bu bölgedeki maden ocaklarının birinin izin alma tarihi 2004, diğerinin 2005. 2004’te alınan iznin süresi bu sene doldu ama İl Genel Meclisinin bilgisi olmadan Maden İşleri Daire Başkanlığı ruhsatını 10 yıl daha uzatmış. Ruhsatın uzatıldığını öğrenir öğrenmez meclise önerge verdim. Kanyon için 2011 yılında mecliste oybirliğiyle aldığımız koruma kararımız var.  Yani 2012 yılında maden ruhsatlarını verme yetkisini Başbakanlığa veren kanun çıkmadan önce, bizim bu bölgedeki madenlere yeni ruhsat verilmemesine yönelik meclis kararımız var. Bu konuda bazı avukat arkadaşlarla görüşüyorum.”şeklinde konuştu.

Yılmaz: “Başbakanlık madenleri yandaşlarına vermek istiyor”

Konuyla ilgili bir açıklama da İl Genel Meclisi Üyesi Mehmet Yılmaz’dan geldi. Yılmaz maden izinlerinin Ak Partililere verildiğini iddia etti: “Bunun arkasında kim olduğuna bakmak lazım. Bu madenleri hangi siyasi görüşteki insanlar almış? Ülke genelindeki madenleri kimler almış? Ak Parti’den belediye başkanı olmuş, yönetimde bulunmuş kişiler. Başbakanlık madenleri kendine bağlamakla kendi yandaşlarına vermek istiyor. Baktığın zaman bu konunun altından bunlar çıkıyor.”

“İnhisarlı arkadaşların tavrı beni üzdü”

Kanyonla ilgili alınan kararlarda İnhisarlı meclis üyelerinin tavrının kendisini üzdüğünü söyleyen Osman Varolu: “Kanyona isim verilmesi konusunda ben Yenipazar Harmankaya Kanyonu olsun dedim ve meclisten öyle geçti. Onlar illa Harmankaya Kanyonu olsun, hatta İnhisar olsun istediler. Bu isim kavgasını çok verdiler. Ama ne hikmetse, Yenipazar ve İnhisar’ı en çok ilgilendiren oylamada madenlere ruhsat verilmesini onayladılar. Bu durumu da kamuoyunun takdirine bırakıyorum.” dedi. 

Editör: TE Bilişim