Bilecik Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz, düzenlediği bilgilendirme toplantısında 2013 yılı faaliyet raporunu ve bu yıl içerisinde hayata geçirmeyi planladıkları hizmetleri açıkladı. "Genel Sekreterliğimiz, omuzlarımızdaki yükü rahatlıkla kaldırabilecek ve bu yükü halkımızın istediği yere kadar taşıyabilecek güçte" diyen Yılmaz, göreve geldikleri günden bu yana 2. basamak sağlık tesislerindeki idareci sayısının %35 azaldığını, bir önceki döneme göre tıbbi cihaz ve demirbaş sayısında %219 artış sağlandığını söyledi.

 2013 yılında tıbbi cihaz alımı için 3 milyon liralın üzerinde harcama yapıldığını ifade eden Yılmaz, 2014 yılının ilk yarısı için toplamda 4.868.770,24 TL yatırım planı yaptıklarını söyledi. “Bize biçilen roller dâhilinde alamayacağımız tıbbi cihaz yok” diyen Yılmaz, göreve geldikleri günden itibaren mali ve idari konuda birçok sorunu çözdüklerini anlatarak, sağlık hizmetinin önemli olduğunu söyledi. Toplantıda kanser hastalarına da bir müjde veren Yılmaz, bu yıl içerisinde gerçekleşecek yatırımlarla kemoterapi tedavisi gören hastaları için bir ilaç uygulama ünitesi kurulacağı belirtti.


HASTANELERE KAZANDIRILAN YENİ CİHAZLAR

Mustafa Yılmaz, 2013 yılı içerisinde 3 milyon 227 bin 565 liralık tıbbi cihaz ve demirbaş yatırımı yapıldığını, bu yatırımın yüzde 60,2'lik kısmının genel bütçe kaynaklarından sağlandığını söyledi. Yılmaz, geçen yıl; Bilecik Devlet Hastanesine 1 Adet 16 kesitli tomografi cihazı, Bilecik Devlet Hastanesine 9 adet, Bozüyük Devlet Hastanesine 2 adet olmak üzere 11 adet hemodiyaliz cihazı, 1 adet Bilecik Devlet Hastanesine, 1 adet Bozüyük Devlet Hastanesi olmak üzere 2 adet C kollu dijital röntgen cihazı, 2 adet Bilecik Devlet Hastanesinde, 1 adet Bozüyük Devlet Hastanesinde olmak üzere 3 adet anestezi cihazı, 2 adet Bilecik Devlet Hastanesinde, 1 adet Bozüyük Devlet Hastanesinde olmak üzere 3 adet renkli doppler ultrasonografi cihazı, 1 adet Bilecik Devlet Hastanesinde, 1 adet Bozüyük Devlet Hastanesinde olmak üzere 2 adet ventilatörlü transport kuvöz, 1 adet Bilecik Devlet Hastanesinde, 1 adet Bozüyük Devlet Hastanesinde olmak üzere 2 adet YAG lazer, Bilecik Devlet Hastanesine 1 adet ameliyathane mikroskobu ve son model bir MR cihazı,  10 adet Bilecik Devlet Hastanesine, 5 adet Bozüyük Devlet Hastanesine, 1 adet Osmaneli Devlet Hastanesine, 1 adet Söğüt Devlet Hastanesine olmak üzere 17 adet yoğun bakım monitörü, 3 adet Bilecik Devlet Hastanesinde, 3 adet Bozüyük Devlet Hastanesinde olmak üzere 6 adet ventilatör gibi çok önemli tıbbi cihazı kazandırdıklarını söyledi.

KEMOTERAPİ İLAÇ UYGULAMA ÜNİTESİ KURULACAK

Genel Sekreter Mustafa Yılmaz, kanser hastalarının kemoterapi tedavisi için artık çevre illere gitmek zorunda kalmayacaklarını ve Bilecik Devlet Hastanesi bünyesinde Kemoterapi İlaç Uygulama ünitesi kurmayı planladıklarını söyledi. Kemoterapi ilaçlarının hazırlanmasında kullanılan güvenlik kabinini bu yıl içinde bünyelerine katacaklarını belirten Yılmaz, gerekli tıbbi cihazların temin edilme aşamasında olduğunu söyledi ve çok yakın bir zamanda bu hizmetin Bilecik halkına sunulacağı müjdesini verdi.

1 YILDA 1 MİLYONDAN FAZLA HASTA

Genel Sekreter Yılmaz, 2013 yılı içerisinde Bilecik’teki 5 devlet hastanesinde toplam 1.135.694 hastaya bakıldığını, bunların 353 bin 59’unun acil serviste, 130 bin 362’sinin diş hastanesinde, 652 bin 273’ünün ise polikliniklerde muayene edildiğini söyledi. Yılmaz durumu acil olmayan hastaların da acil servise başvurduğunu, bu sebeple rakamın %30 seviyelerinde olduğunu söyledi ve kendileri için ciddi bir sorun haline gelen bu durum hakkında vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi gerektiğini ifade etti. 

MALİ TABLO

Yılmaz, göreve geldikleri günden bu güne oluşan mali tabloyu şöyle açıkladı: “Yapılan tasarruf çalışmaları sonucunda hasta başı maliyetlerde yüzde 11,77 düşüş sağlanmıştır. Sağlık tesislerimizden hizmet alan hasta sayısında yüzde 12,6 artış olmuştur. Hastalarımıza daha iyi hizmet verilebilmek amacıyla sağlık tesislerimizin tıbbi cihaz donanımının yenilenmesine yönelik yatırım çalışmalarımız önceliklidir. 2013 yılı içerisinde kadar 3 milyon 227 bin 565 lira tıbbi cihaz ve demirbaş yatırımı yapılmıştır. Bu yatırımın yüzde 60,2'lik kısmı genel bütçe kaynaklarından yapılmıştır. Kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına yönelik tasarruf çalışmaları sonucunda birim maliyetlerde yüzde 10'luk bir artış olmasına karşın sağlık tesislerine bu tıbbi tasarruf kalemlerde yüzde 11,77'lik ve idari tasarruf kalemlerde yüzde 3,61'lik tasarruf yapılmıştır."

“1200 GÜÇLÜ OMUZ VAR”

Mustafa Yılmaz, “Bizler burada ekip lideriyiz. Bizim yaptığımız sadece belli bir yön vermek. Hepimiz kendi sorumluluğumuzu çok iyi bilip, daha iyiye nasıl götürebilirin derdinde olmalıyız. İyi bir yol aldığımızı düşünüyorum. İnşallah çok daha güzel işler yapabilecek Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinde 1200 güçlü bir omuz var. İnşallah bu omuzlar bu yükü rahatlıkla kaldırabilecek ve bu yükü istediğiniz yere kadar taşıyabilecek güçte. Her geçen günde güçleniyoruz.” sözleriyle bilgilendirme toplantısına son verdi.


 

Editör: TE Bilişim