Cafer Elmas

Önceki gün ilimize gelen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yeni devlet hastanesinin kesin olarak Özel İdare’nin arsasına yapılacağını açıkladı. Bunun üzerine, daha önce arsaları hastane yeri için kamulaştırılan Pelitözü köylü vatandaşlar,  topraklarını hastane yapılması için uygun fiyata verdiklerini belirterek, kandırıldıklarını söylediler.  

Gazetemize açıklama yapan Pelitözü köyü eski muhtarı Basri Sarıgül ve eski aza Mehmet Sarıgül, eski Vali H. İbrahim Akpınar ve Belediye Başkanı Selim Yağcı’nın sözü üzerine vatandaşları ikna ettiklerini ve arsaları değerinin 4’te 1’i fiyatına sattıklarını, şimdi ise köylüyle karşı karşıya kaldıklarını söylediler. Hastanenin Pelitözü’ne yapılmasını istediklerini belirten Mehmet Sarıgül, aksi halde konuyu mahkemeye taşıyacaklarını söyledi. Konuyu gazetemize anlatan eski muhtar Basri Sarıgül şu açıklamayı yaptı:

“Hastane Pelitözü’ne olmayacaksa yerlerimizi geri verin”

“İl Özel İdaresi’nden kamu yararına hastane yapılması için istimlak kararı aldıklarını söylediler. Bize dediler ki; “Muhtarım siz öncülük yapın, insanlarla görüşün, buraya devlet hastanesi yapalım.” Biz de kişilerle görüştük. Vatandaşlar “Hayırlı olur” dediler ve ucuz fiyata buraları verdik. Burayı verirken Belediye Başkanımız Selim Yağcı, eski Valimiz Halil İbrahim Bey de vardı, İl Genel Sekreterimiz Halis Nalbant da vardı, o zamanki Meclis Başkanımız Hasan Hüseyin Çelik de vardı. Bizden yardımcı olmamızı istediler, ben ve birinci azam Mehmet Sarıgül öncülük ettik insanlara ve kandırıldık. Biz hastanenin oraya yapılmasını istiyoruz. Ama eğer olmayacaksa da insanlara yerlerinin geri verilmesini istiyoruz.”

“Vatandaş bize hücum etmeye başladı”

Pelitözü köyü eski azası Mehmet Sarıgül ise, vatandaşla karşı karşıya geldiklerini ve hastanenin Pelitözü’ne yapılmaması durumunda konuyu mahkemeye taşıyacaklarını söyledi. Sarıgül şöyle konuştu:

“2013 yılında, dönemin valisi Halil İbrahim Akpınar geldi. “Sen buralısın, vatandaşı tanıyorsun, burası hastane yeri için bize lazım. Bir an önce vatandaşla görüş, konuş, ikna et. Burayı hastane yeri için versinler” dedi. Belediye Başkanımız da araya girdi, biz o dönem metrekaresi 50-60 lira olan arazimizi, 15 lira gibi bir fiyata verdik. Valimizin bu sözü üzerine ben bizzat vatandaşı ikna etmeye çalıştım. Vatandaş da hastane yapılacağı için ikna oldu. Bize resmi yazı gönderdiler. Buraya hastane yapılması için ‘kamu yararı kararı’ alındığını, bir komisyon kurulduğunu ve kamulaştırma çalışması başladığı yazıyordu. Yani sözle değil, resmi yazıyla bunu bildirdiler. Ama şimdi hastanenin buraya yapılmayacağı yönünde haberler var. Vatandaş bu sefer bana hücum etmeye başladı. “Sen sebep oldun, yerlerimizi ucuz ucuz verdirttin. Biz şimdi mahkemeye verip yerlerimizi geri almak istiyoruz” diyorlar. Avukatlarla görüştük, onlar da “Eğer hastane yapılmak üzere verdiyseniz, geri alabilirsiniz” diyorlar.”

“Bu arsalar hayır olsun diye verildi”

Hastanenin Pelitözü’ne yapılmasını istediklerini söyleyen eski muhtar Basri Sarıgül; “Niyetimiz arsaları geri almak değil, hizmete karşı değiliz, devletimize karşı değiliz. Öncelikle hastanenin oraya gelmesini istiyoruz. Şehri sıkıştırmasınlar, şehir genişlesin istiyoruz. Şehrin gelişmesini istiyorsanız, Petliözü köyünü de imara açtıysanız, buyurun oraya yapın hastaneyi. Burada halka verilen bir söz var. Hayır işi diye verildi bu arsalar. Belediye Başkanımız bizi çağırdı, İmar Müdürü Abdullah Ay Bey de vardı. İlk etapta bu yerlere 7 lira vermek istediler. Biz karşı çıkınca fiyatı 15 liraya çıkardılar. Biz de halkı ikna ettik. İzmir’i, İstanbul’u, Almanya’yı aradık, mal sahiplerini bulduk. Şimdi hastane yapılmayacağını duyuyoruz. Bu durumda vatandaş mağdur oluyor. Tekrar tekrar söylüyoruz, hastaneyi buraya istiyoruz” açıklamasını yaptı.

Hastane yerinin kesinleşmesinin ardından, Pelitözü köyü sınırları içinde kamulaştırılan yüzlerce dönümlük arazinin ne olacağı, köylüye topraklarının geri verilip verilmeyeceği merak ediliyor.  

Editör: TE Bilişim