Bozüyük’ün Kandilli Köyü sakinleri, yanı başlarına kurulmak istenen çimento fabrikasına tepki gösteriyor. Eskişehirli bir firmanın İnönü ve Kandilli arasına çimento fabrikası kurmak istediğini belirten vatandaşlar, yetkililerden 1. derece tarım arazisi olan topraklarının korunmasını istiyor. Durumu gazetemize bildiren Kandilli Köyü’nden İsmail Hakkı Durgut isimli vatandaş, fabrikanın, tarım arazilerini ve ormanlarını yok edeceği endişesini paylaşıyor ve başta Vali Ahmet Hamdi Nayir olmak üzere şehrimizin tüm ileri gelenlerini göreve davet ediyor.

Tarım Bakanlığı’nın televizyonlara reklam verdiğini ve tarım arazilerine fabrika kurulmaması yönünde çağrılarda bulunduğunu belirten okurumuz, yetkililere hitaben yazdığı mektubunda şu ifadeleri kullandı:

“Üzerimize çimento yağacak, zehir teneffüs edeceğiz”

“Bozüyük Kandilli Köyü’nün tarım alanlarının bittiği, İnönü tarım alanlarının başladığı noktada Eskişehirli bir firma Çimento fabrikası kurmaktadır. Atalarımızın bu vatanı kurtarmak için mücadele ettiği bu topraklarda kurulacak olan çimento fabrikasından tarım yapanlara ve İnönü THK tesisinde eğitim görenlerin üzerine çimento yağacak, eğitim gören de, tarım yapan da zehir teneffüs edecek. Güzelim doğamız, ormanımız, dağlarımız yok olacak. Muhtemelen dağlarımız dinamit ile parça parça edilecek, su kaynaklarımızın yolu değişecek, evimiz barkımız çatlayacak patlayacak, zarar görecek. Herkes kendi kaderiyle baş başa kalacak. Gelecek nesiller ve şehitlerimiz bu ortam için bizlere teşekkür ve şükranlarını sunmayacaklardır. Kandilli Köyü Bozüyük ilçemize bağlıdır. Fabrika sahası İnönü ilçesi sınırlarında olabilir ancak fabrikanın zararlarından İnönü ilçesiyle birlikte, en çok Kandilli ve Kovalıca Köyleri etkilenecektir. Bu köylere sahip çıkmak sizlere düşmektedir. Sayın Valimiz ve seçilmiş yerel yönetimler olarak Belediye Başkanlarımızdan bu konuda destek bekliyoruz.”

Fabrika, Eskişehir’in gündeminde

İlçelerine fabrika yapılmamasını isteyen İnönü halkı, yaptıkları basın açıklamalarıyla seslerini yetkililere duyurmaya çalışıyor. Eskişehir basınında yer alan haberlerde, daha önce Çukurhisar’a çimento fabrikası kurulması sonrası bölgenin tarım arazilerinin üzerinin gri tozla kaplandığı ve bölgede tarım faaliyetlerinin durma noktasına geldiği belirtiliyor. Türk Hava Kurumu’nun tesislerinin bulunduğu bölgede, havacılık eğitimlerinin ve Yörükyayla, Esnemez mahalleleri ile Bozüyük’ün Kandilli, Karaağaç ve Kovalıca köylerinin olumsuz yönde etkileneceği belirtiliyor.

“Tarihi kalıntıların üzerine kurulacak”

Fabrika yapılmasına karşı çıkan İnönülüler Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Mehmet Kasap, geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili yaptığı açıklamada, fabrikanın kurulmak istendiği yerde Roma-Bizans dönemine ait kalıntıların bulunduğunu söylüyor ve fabrikanın açılması durumunda çevrede büyük tahribat meydana geleceğini söylüyor:

“Yapılmak istenilen fabrika alanının Roma-Bizans dönemine ait kalıntıların üzerinde yer almaktadır. Çimento fabrikalarının doğal çevreye ve dolayısıyla insan sağlığına olan zararları bilimsel olarak kanıtlanmış bir husustur. Bu fabrika kurulduğu takdirde; Fabrika alanı içinde kalan Roma-Bizans dönemine ait kalıntılar yok olacaktır. Yaktığı kömürün tozu, dumanı ve diğer kimyasal salınımları doğal yabani hayata, tarım ve hayvancılığa, su kaynaklarımıza, bölgede yaşayan insanlara ve tüm canlılara büyük zararlar verecektir.”

Konuyu gazetemize ileten köylüler endişelerini dile getirirken, fabrikanın açılması halinde bölgenin ciddi zarar göreceğini belirtiyorlar. Kandilli Köylüsü, ilimizin önde gelen yetkililerinden kendilerine yardımcı olmalarını ve tarım arazilerine sahip çıkmalarını istiyorlar.

Editör: TE Bilişim