Bisikletliler Derneği Bilecik Temsilciliği, Dünya Kalp Günü’nde bisiklet turu düzenledi. “Kalbin için pedalla” sloganıyla gerçekleştirilen organizasyonla bisiklet kullanımının kalp sağlığı üzerindeki faydalarına dikkat çekildi. Bisikletliler Derneği İl temsilcisi Hakan Yavuz tur sonrası Şeyh Edebali Türbesi önünde yaptığı basın açıklamasında, ‘kalbini sev, koru ve kalbin için pedalla’ sloganıyla yola çıktıklarını ve ‘şehrimizin kalbine’ indiklerini söyledi. Yavuz açıklamasında şöyle konuştu:

“Kalp - damar hastalıkları, kalp hastalıkları gelişen ülkelerde erken ölümler ve hastane ziyaretlerinde en önemli rolü oynuyor. Almanya’da her yıl 150.000 kişi kalp yetmezliğinden ölüyor. Bu ölümlerin pek çoğunda kalbin işlevi arteriosklerose (damar iç duvarlarının hasar görmesi) ya da kalp odacıklarının çalışma bozukluğu nedeniyle zayıf düşmüş oluyor. Araştırmalar spor ve hareketin kalp krizini ve diğer kalp hastalıklarını önlemekte önemli bir yer tuttuğunu gösteriyorlar.

Son yıllarda kalp hastalıklarındaki tedavi yöntemlerinde de değişme yaşanıyor. Geçtiğimiz yıllara kadar tamamen yatak istirahatı önerilirken bugün hafif bir fiziksel aktivite terapinin parçası olmuş durumda. Bu aktiviteler arasında özellikle bisiklet kullanımı var. Bisiklet sayesinde en önemli kalp işlevlerinin yani sıra (nabız ve hacim) kan deveranı da olumlu etkileniyor. Sonuçta çok daha ekonomik çalışan ve daha az yorulan bir kalp çıkıyor ortaya. Kalp krizlerine yol açan bütün etkenler geriliyorlar, düzenli fiziksel aktivite ile kalp krizi riski %50 düşüyor. Kalp hastalıklarına karşı en uygun seviye olarak haftada bisiklet veya başka sporlar ile 2000kCal yakımı belirlenmiş.

Bisiklet kullanımının bir alışkanlık olduğu, bisikletin ana ulaşım araçlarından biri olduğu İsveç, Hollanda, Belçika gibi Avrupa ülkelerinde kalp hastalıkları daha az görülmektedir. Dünyada en faydalı icatlar arasında sayılan bisiklet, umarız ülkemizde de hak ettiği yeri bulacaktır.”

Bisiklet kullananlarda kalp rahatsızlığı görülme riskinin düştüğünü belirten Yavuz, bisikletin obeziteyi ve kalp damar hastalıklarını önlediğini ayrıca doktorların kalp ameliyatlarından sonra bisiklet kullanımı tavsiye ettiklerini söyledi ve herkesi bisiklet kullanmaya davet etti.

Editör: TE Bilişim