Kıymet Aslan

Kaligrafi, güzel yazı sanatı. Ülkemizde hat sanatıyla aynı çerçevede anılan, bu sanat Bilecik’te de icra ediliyor . Aslen Mardinli olan ve İstanbul’dan Şeyh Edebali Üniversitesi’nde okumak için Bilecik’e gelen Ali Bilinmiş, elektrik - elektronik mühendisliği bölümünde son sınıf öğrencisi olmasının yanı sıra, kaligrafi sanatına gönül vererek, bu sanatı yaşatmaya ve okul harçlığını çıkarmaya çalıyor.

Yaptığı birbirinden güzel eserlerle Şeyh Edebali Türbesi’ne gelen ziyaretçilerin beğenisini toplayan Bilinmiş, hediyelik eşyaların üzerine süslü yazılar yazarak hediyeleşme kültürüne de katkı sağlamayı amaçladığını belirtiyor.

Bu sanatı ilk olarak İstanbul’da İSMEK Halk Eğitim Merkezlerindeki hocalardan öğrendiğini söyleyen Bilinmiş, “Kendimizi geliştirdik ve şu anda Edebali Türbesi bahçesinde Belediye Başkanımız sağ olsun izin verdi. Onun sayesinde hem sanatımızı icra ediyoruz, hem de okul harçlığımızı çıkıyoruz. Bileciklilerin de ilgisini görüyorum, canlı canlı çizildiğini hiç görmemişler sanırım o yüzden beğeni topluyor, ilgi uyandırıyor. “aaa böyle yazılarda mı yazılıyor?” diye merak edip gelenler var. Bileciklilerin ilgisinden memnunum”dedi.


“Bileciklilerin Hediyelik Eşya olarak ilgisi var”

Kaligrafi sanatçısı Ali Bilinmiş, Süsleyerek yazı yazma sanatı olduğunu söylediği kaligrafi sanatı hakkında şöyle bilgi verdi.

“Harfler arasında boşlukları belli estetik ve tasarım kurallarına göre düzenleyerek, kâğıt benzeri malzeme üstüne kalem ya da fırçayla güzel ve zarif yazı yazma sanatıdır. Yazı temelde işlevsel bir amaca hizmet etmekle birlikte öbür sanat dallarının üslupsal gelişmesiyle de yakından ilgilidir. Resimyazı ya da ikonografik yazı ( Eski Mısır, Kolomb Öncesi Amerika ), biçimsel ya da ideografik yazı ( Çin, Japonya, Kore ) ve alfabetik yazı ( İslam ve Batı ) bu gelişmelere paralel olarak ortaya çıkmıştır.

Ülkemizde en yaygın ve aktif olan hat sanatı ve Türk Kaligrafisidir. Latin alfabesi ile yapılan çalışmaları batı kaligrafisinden ayıran en önemli fark; her ne kadar harfler aynı olsa da bize ait olan ruhtur. Türk kaligrafisinin hat sanatından etkilenişi göz ardı edilemeyecek kadar aşikardır.”

Kaligrafi Sanatını Davetiyelerde, logo tasarımlarında, mektuplaşmada, çeşitli notlarda, dekoratif ürünlerde, diploma ve önemli evrak belgelerde kullanılıyor. Burada açtığım sergide bilekliklerin, anahtarlıkların üzerine, seramik ve porselen tabaklarımızın üzerine yazarak hediyelik eşya olarak satışa sunuyorum. Kısacası kaligrafi sanatını kalemin değdiği her şeye uyguluyorum.”dedi.

“Öğrencide olmazsa olmaz kağıt-kalemdir” O halde..

Kaligrafi sanatını gençlere de tavsiye eden Bilinmiş, “Öğrencide olmazsa olmaz zaten kâğıttır, kalemdir. Oturduğu her yerde bu sanatın yazısını, tekniğini yazabilirler böylece benim gibi harçlıklarını çıkartırlar.” diyerek bu sanatın kendisine sabrı, el becerisini, insanlarla diyalog kurma ve muhabbet yönünü geliştirdiğini söyleyerek sanatın kişiye katkılarından bahsetti.

 “Önce okulum bitsin istiyorum”

Kaligrafi sanatçısı Ali Bilinmiş,  “Bir işi severek yaparsanız, çok güzel yerlere gelirsiniz, bende yaptığım bu sanatı severek yapıyorum, okulum bittiğinde de bu sanatı devam ettirmeyi düşünüyorum.  Şuanki ilk önceliğim okulumun bitmesi, diğer zamanlarda da bu işe zaman ayırmak isterim.” dedi. Ardından süsleme teknikleriyle gazetemizin adını yazan Bilinmiş’in videosunu sayfamızda izleyebilirsiniz. Yarın Gazetesi olarak genç yeteneğe okulunda ve sanat hayatında başarılar dileriz. 

Editör: TE Bilişim