Büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 19 Eylül 1921’de Mareşallik rütbesi ve Gazilik ünvanının verilmesinin 96. yıldönümü olan Gaziler Günü,  yapılan törenlerle kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen törenler Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Törene Vali Tahir Büyükakın, Albay Hamza Çömez, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, gaziler ve protokol üyeleri katıldı.

“YÜCE TÜRK MİLLETİ NEZDİNDE ŞEHİTLER NURLU, GAZİLER ONURLU KİŞİLER OLARAK KABUL GÖRMEKTEDİR”

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Bilecik Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Hayati Durak, konuşma gerçekleştirdi. Durak, konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

“Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e T.B.M.M tarafından Gazi ünvanının verildiği 19 Eylül Gaziler Günü bütün Türkiye'de milletimiz tarafından kutlanmaktadır.

İki devlet arasındaki anlaşmazlıklardan dolayı çıkan savaşlara katılan Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu askerlerden savaşta hayatını kaybedenlere ŞEHİT, yaralananlara MALÜL GAZİ, sağ olarak dönenlere MUHARİP GAZİ denilmektedir.

Bu ünvanlar devlet adına T.B.M.M tarafından verilmektedir. Yüce Türk Milleti nezdinde şehitler nurlu, gaziler onurlu kişiler olarak kabul görmektedir.Gazilik; alınıp satılabilen ya da bir başkasına devredebilen bir ünvan; olmayıp ömür boyu taşınılacak olan çok kıymetli bir manevi değerdir.

Biz Gaziler bu ünvanı almak için süngünün ucunda, mermilerin  vızıltısında, mayın tarlalarının içinde bombaların dehşetinde kaldık. Çok zorlu sıkıntılı saatler günler aylar geçirdik, çok acılar çektik.

Yüce ulusumuz gözlerimizin önüne geldi, acılarımızı unuttuk, 'VATAN AMA HEP VATAN' dedik. Helal olsun akan ve akacak kanlarımız Vatana dedik.

Kollarımız arasında şehit olan arkadaşlarımızı, erlerimizi, komutanlarımızı kucakladık. Açık giden gözlerini ellerimizle kapattık, kefen olduk. Niye ben şehit olamadım diye gözyaşı döktük.

Sonunda gazamız mübarek oldu. Uğrunda savaştığımız devlet ve ulusumuz bizleri ünvanların en asili, en şereflisi olan Gazilik ünvanı ile onurlandırdı. Ulusal değer olmanın onuru ve gururu içerisindeyiz.

Türk Milleti ve vatanının düşmanlarına karşı şerefi ile canını esirgemeden vatanını korumuş, mücadele vermiş, Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu olan başta en büyük Gazimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, onun silah arkadaşlarını şükranla anıyor, 15 Temmuz Demokrasi Şehitlerimize Allah’tan rahmet, 15 Temmuz Demokrasi Gazilerimize Allah’tan şifa diliyor, bütün Gazilerimizin GAZİLER GÜNÜNÜ KUTLAR, selam ve saygılarımı sunarım.”

Durak’ın ardından Jandarma Yarbay Hasan Acar, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün; özgürlük ve bağımsızlığı uğruna, canını seve seve feda etmeye and içmiş, gazi olmuş vatan evlatlarını anmak, Türk milletinin yüceliğini birkez daha dünyaya haykırmak ve tarihe geçenlerin ebedileşen hatıraları önünde saygıyla eğilmek için toplanmış bulunuyoruz.

Bizler için; kahraman gazilerimize olan minnet ve şükran duygularımızı dile getirme ve canımız pahasına yürütmekte olduğumuz vatan görevini, aynı azim ve kararlılıkla sürdüreceğimizi, bir kez daha ifade etme günüdür. Hepimizin çok iyi bildiği gibi, vatan aşkı her Türk’ün en büyük tutkusudur. Şair Mehmet Akif, milletimizin vatan sevgisini; “CANI, CANANI BÜTÜN VARIMI ALSIN DA HÛDA, ETMESİN TEK-VATANIMDAN BENİ DÜNYADA CÜDA” satırlarıyla dile getirmiştir.

Her Türk genci; vatanına ve milletine olan kutsal borcunu ödemek maksadıyla, sadece milletimize has bir gelenekle, ellerine kına yakarak ve davul zurna çalarak asker olur ve ettiği yemine sadık kalarak “İcabında vatan, Cumhuriyet ve vazife uğrunda seve seve hayatını feda eder.”

Türk milleti; tarih boyunca istiklal ve birliğine kast eden, gerek dışarıdan, gerekse içeriden gelen her türlü tehdit ve saldırıyı yok etmesini başarmış, birinci dünya savaşında, Kore’de, Kıbrıs’da, teröristle mücadelede, kahramanlık destanları yazarak, birçok şehitler ve gaziler vermiştir. Yurdumuzu ve bizleri bu günlere getirmiş olan asil ecdadımızla ve kahraman gazilerimizle gurur duyuyoruz!

Yüce Türk milletinin birer ferdi olarak; bizler, aziz ve kahraman gazilerimizin bilmelerini isteriz ki, onlardan devraldığımız bu şanlı bayrağı, aynı gururla dalgalandırmak ve bizden sonra gelecek olan nesillere de aynı gururla devretmek için son nefesimize kadar yılmadan çalışacak, icabında vatan ve bayrak uğrunda, gözümüzü kırpmadan vücudumuzu siper edeceğiz.

Her  Türk evladı, atalarından devraldığı bu şanlı, kutsal emaneti, daha mükemmel olarak gelecek nesillere teslim etmek düşünce ve kararlılığındadır!

Kahraman gazilerimiz;

Sizler ve şehitlerimiz, kutsal vatan görevinin en yücesini yaptınız, sîzlerle gurur duyuyoruz! Yüce Türk milleti daima yanınızdadır ve yanınızda olacaktır!

Bu duygu ve düşüncelerle; başta Ulu Önder Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, ebediyete intikal etmiş tüm şehitlerimizin aziz ruhları önünde saygı ile eğilir, kahraman gazilerimize şükran ve minnetlerimizi sunarım.”

2. Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanlığı’nca bando gösterisi yapılması ile tören sona erdi.

Gaziler ve protokol, törenin ardından 2. Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanlığı’nda düzenlenen yemeğe katıldılar.

Editör: TE Bilişim