Kıymet ASLAN 

Bilecik Valiliği, Bilecik Belediye Başkanlığı, Bilecik Barosu ile Bilecik Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü arasında geçtiğimiz yıl bir protokol imzalanmasıyla Bilecik’te Kadın Konukevinin açılmasına yönelik adım atılmıştı. Binanın bitirilmesiyle de Bilecik Belediyesi tarafından Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğüne Ocak ayı itibariyle teslim edildiği haberine yer vererek duyurmuştuk.

Bilecik'te nadir de olsa şiddet gören kadınların çevre illerdeki sığınma evlerine gönderiliyordu. Yapılan yeni binayla Bilecik'e de kadın konukevinin kazandırılmış oldu. Açılışın son aşamasına gelindiği öğrenilen Kadın Konuk evinin Bakanlıktan ödenek geldiği anda şiddete uğrayan kadınlara yeterli düzeyde koruma ortamının sağlanması mümkün hale getirilerek hizmete tamamen açılacak. Bu yöndeki ihtiyaçları arasında Güvenlik, yemek, temizlik gibi hizmet alım ihalesi sürecine girmesiyle tamamen hizmete açılacağı öğrenildi. Bu işlemlerin 1,5 ay gibi sürede gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Kadın Konuk evinden sorumlu müdürlük  görevine Mutlu Oğuzcu getirildi.

Akgül, Kadın Konuk evindeki kontenjanın yönetmeliğe göre 20’den az olmamasına temas ederek, Bilecik’in ihtiyacı, şartları doğrultusunda 10 kişilik kapasiteyle Belediye tarafından tahsis edildiği fakat  Kadın Konuk evinin, ihtiyaç duyulması halinde 20'nin üzerinde yeni yerlerin de açılabileceğini belirtti. 

Şiddet gören kadınların ve çocukların, Kadın Konuk evinde kalma ihtiyacı doğuran haller karşısında ilk olarak Bilecik Emniyet Müdürlüğüne başvurması, şiddet yada adli bir durumun olmaması halinde ise Bilecik Valiliğinde bulunan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne başvurması gerekiyor.

Şiddet mağduru kişilerin Emniyet Müdürlüğüne başvurması halinde, koruma altına da alınabilecek. 

Akgül "Kurumumuza gerek Emniyet Müdürlüğü aracılığıyla gerekse vatandaşın kendi isteğiyle gelmesi halinde şiddet gören vatandaşlarımıza o anda sosyal çalışmacılarımız kadının durumuyla ilgili çalışma yapıyor ve kadın konuk evine burada veya başka bir ile yerleşmesi konusunda bakanlığa bildiriyoruz. En kısa zamanda bu işlemler gerçekleşiyor" dedi. 

“Dikkat Edilmesi Gereken Nokta Gizlilik”

Bilecik’te Kadın Konuk evi olarak kullanılması düşünülen yer hazır. Fakat karşılaşılması istenmeyen şiddet olaylarıyla karşı karşıya kalan kadın ve çocukların, bu kuruluşa ne zaman kayıt işlemlerinin başlayacağı ve yeriyle ilgili netlik hususu korunuyor. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Muhammet Akgül konuya ilişkin sorularımıza açıklık getirerek, Bilecik’teki Kadın Sığınma Evine dair sorularımızı yanıtladı.

Kadın Konuk Evlerinin, fiziksel, duyusal, ekonomik şiddete uğrayan kadınların, psiko-sosyal ve ekonomik sorunlarının çözümlenmesi ve bu süreçte varsa çocuklarıyla birlikte yatılı olarak kalabilmeleri için hizmet veren bir kurum olduğuna dikkat çeken Muhammet Akgül , sığınma evlerinin planlanmasında en çok dikkat edilmesi gereken noktanın “gizlilik” olduğunun altını çizdi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Akgül, Kadın Konuk Evi’nde kalan kadınların can güvenliği için, nerede kaldıklarının, şiddet gördükleri için kaçtıkları kişi ya da kişiler tarafından bilinmemesi ve evde kalan kadınların bilgilerinin ‘gizlilik’ usulüne göre dosyalandığını, bu evlerin adreslerinin de gizli tutulduğunu ifade etti.

“Can güvenliği tehlikede olan kadınlar için, kimsenin bilmeyeceği şekilde bakanlığın ön gördüğü bir ildeki kadın konuk evine biz buradan gönderiyoruz. Bundan önce kadının isteği doğrultusunda bakanlığında ön gördüğü yere kadınlarımızı gönderiyorduk. Bilecik’te bu anlamda belli oranda ki ihtiyaç giderildi. 

Kadın Konuk evlerinde, 6 ay içinde her türlü rehberliği yapıyoruz. İş –Kur’dan iş buluyoruz. Çocuğu varsa okul ve kendi yaşamını sürdürebilecek şekilde bir ortam hazırlamaya çalışıyoruz” dedi.

“Kadınlarımızı yeni bir hayata hazırlıyoruz”

Kadın Konuk evinin diğer bir amacına değinen İl Müdür Yardımcısı Hatice Çelik şöyle konuştu. 

“ Şiddet gören kadınlarımız üzerinde ilk önemsediğimiz nokta onları tehlikeden korumak, ikincisi de yeni bir hayat kurma süreci içerisinde hazırlık yapmasını sağlamaktır. Örneğin Yemeğini yiyebilecek koşulu dahi olmayan kadınlar olabilir, öncelikle bu koşullardan onları korumakla başlıyoruz. Ardından her türlü psikolojik desteğin verilmesiyle 6 ay içinde kadın kendini toparlamış oluyor. Yine sürecin devamında İş bulmasına yardımcı olunuyor, kurumun sağlayacağı bu destek sayesinde kadın yine kendi hayatını kurabiliyor. Bazı durumlarda kadının hayati tehlikesi olabilir, bu zamanlarda 6 aydan uzun süreli olarak 2. bir değerlendirmeyle de kadın konuk evinde kalma süresi uzatılabiliyor. Ama yönetmeliğimiz gereğince 6 aya kadar kalabilmektedir. 6 ay süresince kadın hayata yeniden tutunduruluyor. Diğer yandan Şiddet gören kadın isteği doğrultusunda her yere gönderebiliyoruz. Kadın uzak bir yere gitmek istediği takdirde bakanlığa soruluyor ve uygun yer hemen planlanıyor. Kişi eşinden, ailesinden tehdit görüyor ise, bu tür uzak illere gitme talepleri bulunuyor. Eşinden şiddet gören kadınlar için farklı ikametler sağlanabiliyor. " dedi. 

18 yaş altı kişilerin, evli olsa dahi alınmadığı açıklandı. Fakat bu vakaların 18 yaş altı çocuk sayıldığı için korunma kararı çıkartıldığını ekleyerek, farklı kuruluşlarda konuk edildikleri öğrenildi.

Şiddet olaylarında artış iddiası

Bilecik'te şiddet olaylarında artışın olduğuna dair endişelere de açıklık getiren İl Müdür Yardımcısı Hatice Çelik, Kadın Konuk evlerine talebin yılda 4 yada 5 tane olduğunu söyleyerek bu sayının artmaması yönünde Aile kurumuna her türlü desteğin ve bilgilendirme çalışmalarının yapıldığını kaydetti. 

Çelik, “Bilecik’te şiddet olaylarındaki artış olduğu yönündeki iddialar şöyle gelişmektedir. Örneğin eşler arasındaki kavgalar şiddet olmadan bazen hakaret yönünde ilerleyebiliyor. Taraflardan birisinin şikayette bulunup kayıtlara girdiğinde istatistiklerdeki oranda bir artış şeklinde yansımaktadır. Bu yüzden her veri girişi ildeki şiddet oranını göstermez. Bunların içinde hakaret gibi kayıtlarda bulunuyor. Bu tür vakalarda oranların yükselişini arttırabiliyor. ”dedi. 


"Meslek Edinebilecekler"

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür yardımcısı Hatice Çelik, şiddet mağduru kadınlar için İşkur ile protokollerinin olduğunu açıklayarak şöyle konuştu. Çelik, “İş kur ile yaptığımız protokol sayesinde 2 tane bayan danışmamız var. Kadın Konuk evi açıldıktan sonra görüşme yapacaklar ve kişinin eğilimine göre meslek sahibi olmaları için uygun işleri araştıracaklar. Tüm bunlar konuk evi açıldıktan sonra düzenlenecek. Meslek Edindirme Kursları süreç başladığında bu yönde ilerleyecek şuan uygulamada olan her hangibir şey yok. Kadın Konuk evlerinde sosyal servis diye bir bölümün olması gerekiyor. Bu bölümde sosyoloğumuz, psikolok ve sosyal çalışmacımız var. Kişi buraya geldiği zaman düzenli olarak destek alacak. Çünkü bu evlerimize geliş gayesi normal hayatını idame ettirmek, hayata yeni bir başlangıç yapmasını sağlamak hemde yaşadığı travmayı atlatabilmesi için psikolojik destek görmesi gerekir. Kişinin ruhsal açıdan desteklenmesi ilk hedeflerimizdendir. Destek muhakkak yapılacak.

Kişi eşinden boşanmıştır, ailesi istemiyordur ortada kalmıştır. Bizim ilk önceliğimiz kadının konuk evine yerleştirilmesi değil, nakdi olarak desteklenmesini de sağlamaya çalışıyoruz ama kişi bu şekilde çocuklarıyla ortada kalmışsa onuda kabul edebiliyoruz. Çocuklarda 13 yaşına kadar konuk evlerinde anneleriyle birlikte kalabiliyorlar. 13 yaşından büyükler için farklı bir uygulama hizmet modelimiz var. Anne çocuğun yurtta güvenli olacağına inandığını belirtip bu isteğiyle gelirse çocuk yurda yerleştiriliyor." dedi. 



Editör: TE Bilişim