Bilecik Kadın Girişimciler Kurulunun düzenlediği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü programı Bilecik Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Nurcan Özçakır’ın sunuculuğu ve Bilecik Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Zuhal Mansfield’ın moderatörlüğü ile gerçekleştirildi.
Belediye Başkanı Selim Yağcı, programa eşi Fatma Yağcı ile birlikte katılırken, programda, kadına karşı şiddetin önlenmesi, kadınların yasal hakları, kadının eğitim hayatındaki rolü gibi günümüz kadınları ile ilgili öne çıkan meseleler hakkında sunumlar gerçekleştirildi. Kuveyt Türk ile TOBB Bilecik Kadın Girişimciler Kurulu Protokolü imzalandı.
Programa Bilecik Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Zuhal Mansfield, Bilecik Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Nurcan Özçakır, Bilecik Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Nermin Erçolak, Bozüyük Emniyet Amiri Nihal Altıntaş, Bilecik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlayan Açıkgöz, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Nihal Akpınar, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Gülcan Namal, CHP Kadın Kolları Başkanı Gülay Tezgit, Kuveyt Türk Bilecik Şubesi Müdürü Fikret Aydın katıldı.
 Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinlikte, kadının varoluşun sembolü ve yaratılışın sebebi olduğunu söyledi.
         Kadının hayatın her şeyi ve olmazsa olması, ayrılmaz bir bütün olduklarını ifade eden Yağcı, şöyle konuştu: 'Kadına değer veren bir kültürün temsilcileriyiz. 28 yıllık evliyim. Bugün Bilecik'te Belediye Başkanıysam, benim ne kadar hakkım varsa o kadar da eşimin hakkı var. Birlik ve beraberliğin olmadığı bir ailenin olamayacağı gibi kadından eksik, kadını geride kalmış bir toplumun da olması mümkün değil.Dünyamızın yarışın acımasızca olduğu bu günümüzde kendisini bu yarış içerisinde daha ön plana çıkarma noktasında gerekli çabayı ve gayreti göstermesi lazım. Bizler, tabi ki olumsuzlukları istemiyoruz.'
         Vali Halil İbrahim Akpınar'ın eşi Dr. Nihal Akpınar da kadının toplumların, milletlerin kültür aktarıcısı, ihtiyaç duyulan iş gücü, sevgi ve şefkat kaynağı . Anne olarak, eş olarak, kardeş olarak her bir bireyin hayatında güç kaynağı olduğunu belirterek, karşılıksız sevgi veren ve insanları yönlendirenlerin kadınlar olduğunu bildirdi.
         'Akıllı kadın kocasını vezir de eder, rezil de eder' atasözünün, kadının eşler üzerindeki gücünü en iyi şekilde vurguladığını belirten Dr. Akpınar, şunları kaydetti:
         'Ana gibi yar, Bağdat gibi diyar bulunmaz sözü, annelerimize verdiğimiz önemi göstermektedir. Bu yüzden de batı dünyası vatanına baba toprağı derken, atalarımız anayurt tabirini kullanmıştır. Kadınlarımızın düşman silahları gölgesinde Sultan Ahmet'te, Kastamonu'da yaptıkları mitingler, İstiklal Savaşı sırasında gösterdikleri mücadelede takdire şayandır. Atatürk bu düşünceden hareketle Fransa, Belçika ve İsviçre gibi ülkelerden çok erken tarihlerde Türk kadınına belediye meclislerine seçme seçilme hakkı vermiştir. Ülkemiz aynı zamanda dünyada ilk kadın başbakan olan ülkelerdendir. Fakat bugün için Türk kadını adı geçen diğer milletlerin kadınlarıyla kıyaslandığında gerek siyasi hayatta temsil noktasında, gerekse eğitim ve kültür açısından çok geride kalmıştır.
         'Türkiye'de bazı bölgelerde kızların eğitimlerinin ihmal edildiği yerler bulunduğunu anlatan Dr. Akpınar, sözlerine şöyle devam etti: 'Kadın bazı kesimlerde başlık parası, modern 'süt' parası adı altında alınıp satılan bir mal gibi değerlendirilmektedir. Bir annenin kızından süt parası isteyip, oğlundan istememesi de düşünmeye değer buluyorum. Bunu bir anne olarak anlayamıyorum. Böyle bir utançla bir aile nasıl yaşar, bu durumu şiddetle kınamak istiyorum. Maalesef Doğuda ve Güneydoğuda kadının seçme hakkı yok denecek kadar az olduğu gibi, bazı yörelerde hemen hemen hiç yok, hem oy kullanma hakkı hem de eşini, işini seçme hakkı ve eğitimini belirleme hakkı da maalesef yok. Hala 18 yaş altı çocuklarımız zorla evlendirebilmektedir. Bu yüzyılda bile çocuk gelinlerimizin sayısı azalmamıştır. Bazı yörelerde kan davalarını sona erdirmek karşılığında da insanlarımız zorla mağdur, tabir edilen tarafa gelin olarak verilmekte ve bu kızların hiçbir suçları olmamasına rağmen, evlendikleri tarafta da eziyet görmektedir. Unutmayalım, aile yapısı Türk milletini asırlarca ayakta tutan. bütün dış darbelere direnmesini sağlayandır. Modern Türk kadını çocuklarına tamamlayıcı eğitimi sağlayabilecek bir eğitim ve kültüre sahip olmak mecburiyetindedir. Kültür zaman içinde yaşayan insanların duygu, düşünce, öğreti ve yaşantılarıyla şekillenen, sosyal süreçlerin bileşkesidir. Kadın kültürü yaşatan ve taşıyandır. Kültürel yapıların kendisine en belirgin var ettiği yerde kadındır. Kadının toplumsal yaşamdaki konumu, o topluma ait tüm bilgileri bize sunar.'
         Çoğu kesimde kadının rolünün görmezden gelindiğini, her türlü, şiddete ve baskıya maruz bırakılabildiğini belirten Dr. Akpınar, sözlerini şöyle tamamladı:  'Düşüncelerine, duygularına, değer verilmemekte. Zorla evlendirilmekte, okumaktan mahrum bırakılabilmektedir. Şiddete maruz kalmış, vefat etmiş tüm kadınlarımızı rahmetle anıyorum. Biran önce kadınlarımızın şiddetten korunmasını sağlayacak düzenlemelerin hızla faaliyete geçirilmesini ve de etkin olmasını arzu ediyorum. Bir toplumda erkek-kadın denilen iki cins insandan oluşuyor. Bir kitlenin, bir parçasına aşırı özen gösterip, öbür tarafını aşağılayarak, yeterince eğitim vermeyerek kitlenin bütününü ilerletmeye imkan yoktur. Özellikle kadınların değersiz sayıldığı toplumlarda, çocuğun eğitimi, beslenmesi de tamamen anneye bırakılmaktadır. Atadan gördüğü usullerle çocuğu yetiştirmeye çalışan kadın da çağa ayak uydurmakta güçlük çekmektedir. Aynı problemi çocuğu çekmekte, dolayısıyla toplumda bundan etkilenmektedir. Maalesef günümüzde hala kadınlarımızın sosyal statüsü istenilen seviyeye getirilememiştir. Özellikle Doğuda hala ciddi şekilde eğitim alan kadınlarımızın sayısı çok azdır. Batıda ise eğitimli fakat kültürsüz kızlarımızın sayısı hızla artmaktadır. Kitap okuma sayısı ve okunan kitapların kalitesi de maalesef çok düşüktür. Geleneksel aile değerlerimiz de bombardımana uğramış durumundadır. Saçma olan günümüze uymayan değerlerimizi güncellemenin zamanı geldiğine inanıyorum. Ama bizi biz yapan değerleri yok sayarsak sağdan, soldan toparladığımız kültürümüzle alakası olmayan şeyleri koyarsak bizi biz yapan kültürümüzden uzaklaşırız. Bizden sonra ki nesillere de maalesef fazla bir şey bırakmayız.'
         Kadınlardan gönül elçiliği faaliyetlerine de destek vermelerini isteyen Dr. Akpınar, hayırseverliğin başlıca bir tanımı olan gönül elçisi olmakla topluma katkı sağlayabileceklerini sözlerine ekledi.
         Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Zuhal Mansfıeld de bir günü kendilerinden almalarını ve bir günün erkeklere verilmesini, 364 günün kendilerine verilmesini isteyerek, 'Cephe derler evlat göndeririz, ticaret derler evlat göndeririz, barış derler evlat göndeririz, bir gün yeter mi bize. Biz hep varız, var olacağız. Birlikte hareket edeceğiz ve birlikte var olacağız. Önce kendimizi eğiteceğiz ve kendi eksikliklerimizi tamamlayacağız' dedi.
         Bilecik Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Nermin Erçolak da toplum içerisinde kadının eş ya da anne olarak görüldüğünü belirterek, 'Günümüzde erkeklerin yüzde 70'i, kadınlarınsa sadece dörtte biri çalışmaktadır. Türkiye ekonomisinin hızlı ve sürdürülebilir olması için kadınların, işgücüne daha yüksek oranda katılması gereklidir. Kadınların ekonomik olarak bağımsız olabilmeleri için öncelikle geleneksel ve toplumsal önyargılarımızı bir kenara bırakmamız lazım' şeklinde konuştu.
         Bilecik TSO Meclis Başkanı Erdal Erşan ise kadınlara verilecek en güzel hediyenin şairlerin yazdığı şiirlerden daha güzel bir hediyenin olamayacağını ifade etti.
         Moderatörlüğünü Mansfıeld'in yaptığı ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nden Doç Dr. Çağlayan Açıkgöz, 'Kadının eğitim hayatındaki rolü' ve Bozüyük ilçe Emniyet Amiri Nihal Altıntaş'ın, 'Kadına karşı şiddetin önlenmesi, kadınların yasal hakları' konuları ile AK Parti İl Kadın kolları Başkanı Gülcan Namal ve CHP Kadın İl Kadın Kolları Başkanı Gülay Tezgit'in konuşmacı olarak katıldığı panel sonunda, Kuveyt Türk ile TOBB Bilecik Kadın Girişimciler Kurulu arasında protokol imzalandı.
 
Editör: TE Bilişim