Kıymet Aslan- 

Bilecik İl Halk Kütüphanesinde bulunan  Görme Engelliler Bölümü,  Braille Alfabesi ile yazılmış kabarmalı kitapların, sesli kayıtların,  ve  yazıları büyüterek okunmasını sağlayan cihaz gibi donanımı sayesinde görme engelli çocukların ve yetişkinlerin, kütüphanede yer alan kaynaklardan yararlanmalarını sağlıyor. Cihazın Büyüteç özelliği sayesinde, bu imkandan görme engellilerimizin yanı sıra, yaşlılarımızda faydalanabilecek.

Görme engellilerin  yazıp okumalarını sağlayan kabartma karakterlere Braille Alfabesi deniliyor. Görme engelli vatandaşlar kalıcı olması amacıyla karton üzerine yazılan ve parmak dokundurularak okunan bu özel yazı sistemiyle,  kartonu delinerek  yazı metni oluşturuluyor ve böylece  okuma sağlanıyor.

Özel bir konu olduğu için okuyucularımızın aydınlanması amacıyla, görme engellilerin nasıl kitap okuduklarına ilişkin kısa bir bilginin ardından;  Bilecik İl Halk Kütüphanesi Müdürü Pınar Dengiz,  kütüphanedeki  görme engelliler bölümünde Braille Alfabesi ile yazılmış kabarmalı kitapların, sesli kayıtların,  ve  yazıları büyüterek okunmasını sağlayan cihaz gibi donanımlar sayesinde görme engelli çocukların ve yetişkinlerin bu kaynakları rahatlıkla kullanabileceklerini, engelli vatandaşların gelmesi halinde kütüphane içindeki  görevlilerin yardımcı olabileceklerini belirtti.

Dengiz, Bilecik İl Halk Kütüphanesinde  “Bilgiye erişmede engelli değilsiniz” sloganıyla bulunan ve şuanda kullanılmakta olan “Sesli ekran okuma programı” ,  “Ekran büyütme programı”, “Masaüstü büyüteç sistemi” ve “Kitap okuma makinesi” nin kullanıcıların hizmetinde olduğunu söyledi.

“Kütüphanemizde, bilgiye erişimde engellerin kalktı”

Bilecik İl Halk Kütüphanesi Müdürü Pınar Dengiz,  kütüphanede bulunan cihazlar sayesinde engelli bir vatandaşın okumasının kolaylaştığını söyledi ve cihazın işlevini şöyle açıkladı: “ Ekran okuma yazılımı ile ekrandaki görüntü sese dönüşmektedir. Ekran büyütme programı ile az gören kişiler istedikleri boyutta ve renkte materyali görüntüleyebilecek, arka plan ve ön plan renkleri kendilerine göre ayarlayabileceklerdir. Kitap okuma makinesi her türlü basılı materyali taramakta ve metni sese dönüştürülerek kullanıcının dinlemesini sağlamaktadır. Masaüstü büyüteç sistemi ise az gören kişilerin okumak istedikleri metinleri istedikleri boyuta getirmelerini sağlayan bir sistemdir.

“Bilgiye erişimde tüm vatandaşlarımıza sunulan imkânlardan artık görme engelli kullanıcılarımızda yararlanabilecekler” diyen Dengiz, “Bu cihaz ve programlar ile az gören ya da hiç görmeyen kullanıcılarımız kitap veya dokümanı sesli olarak dinleyebilecek, ses dosyası haline getirerek arşivleyebilecektir. Renk duyarlılığı olan vatandaşlarımızda yine bu malzemeler sayesinde kütüphanemizdeki tüm basılı materyallerden yararlanabilecek ve günlük gazeteler dâhil olmak üzere okuma ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilecektir. Az gören ya da görme de hassasiyeti olan vatandaşlarımızda rahatlıkla bu araçlardan yararlanabilirler. Cihazların kullanımı ücretsizdir. Bilgiye erişimde engellerin kalktığı kütüphanemizde bu teknolojiye ihtiyaç duyan tüm vatandaşlarımıza yararlı olmasını diliyoruz” şeklinde konuştu.

Bilecik’te STK’lar bir araya gelmeli!..

Diğer bir yandan ülkemizde görme engellilerin okuyacağı kabartma kitaplar için çeşitli kampanyalar yapılıyor. Hatırlanacağı üzere yakın zamanda görme engelli atlet Necdet Turhan yaptığı koşuyla  “kabartma kitap” kampanyasına destek vererek örnek bir adım atmıştı. “kabartma kitap” için koşan atlet yarışmadan elde ettiği gelirle engellilerin parmaklarını kullanarak okuyacakları kitaplar üretmeyi ve dağıtılması amacıyla adım attığı bu hareketiyle takdir topladı.  İlimizde de örnek olacak bu  hareket, benzeri uygulamalarla Bilecik merkezde bulunan 25 görme engelli vatandaşa veya diğer engellilerimiz için bir adım başlatılarak, destekler bu yönde arttırılabilir.

Bu sayede ilimizin de ülkemiz için örnek bir il olma yolunda ilerlemesi  de mümkün.  Gerçekleştirilecek yardım kampanyalarıyla hem okumanın önemine ilişkin farkındalık yaratılabilir, hem de kütüphanede sadece 1 adet olan engelli okuma cihazının sayısı artırılabilir.

Bu ihtiyaç karşısında,  Bilecik’teki Sivil Toplum Kuruluşlarının bir araya gelme zarureti bir kez daha ortaya çıkıyor. Bir araya gelen STK’lar, yapacakları sosyal sorumluluk projeleriyle, engellilerin okuma ihtiyacını ya da farklı zaruri ihtiyaçlarını giderilebilirler. İl kütüphanemizin imkanları doğrultusunda şehrimize kazandırılan 1 cihaz, STK’ların bir araya gelerek çalışma başlatması halinde çoğalabilir. Kitabın ve okumanın toplumun gelişimine katkısı biliniyor. O halde Bilecik’te okumanın önündeki engelleri kaldırılarak çeşitli uygulamalar geliştirmek gerekiyor. Toplumumuzun önemli bir kesimini oluşturan engellilerimizin okuma engelini kaldırmak için daha fazla sayıda kabartma kitaba ve okuma cihazına ihtiyaç var. Bu anlamda, engelli vatandaşlarımız yapılacak çalışmaların başlatılmasını bekliyor.

Görme Engelliler Derneği Başkanı Akif Biçer ’den edindiğimiz bilgiye göre, İlimiz merkezinde 25 yetişkin görme engelli, 1 de beş yaşında anasınıfı öğrencisi görme engelli çocuk bulunuyor.

Editör: TE Bilişim