Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinde Prof. Dr. Hiroshi Kobayashi tarafından kanser ilaçlarının etkinliğinde asidik şartların etkisi ile ilgili bir konferans verdi. TÜBİTAK desteği ile Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cihan Darcan ile birlikte çalışmalarda bulunmak üzere Bilecik’e gelen Japon öğretim üyesi ''The efficacy of anti-cancer drugs under acidic conditions''başlıklı kanser ilaçlarının etkinliğinde asidik şartların etkisini anlattı. Çok çarpıcı bir noktaya temas eden  Prof. Dr. Kobayashi, Kemoterapi ilaçlarının hiç bir etkinliğinin olmadığını açıkladı. Kemoterapi ile kanser tedavi etkinliği ile ilgili bilgilerin gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti.



Konferansta konuşan Prof Dr. Hiroshi Kobayashi,  kanser tedavisinde kullanılan ilaçların bugüne kadar bazik pH içeren ortamlarda testlerinin yapıldığını, ancak bunun yanlış olduğunu, yaptıkları çalışmalarda tespit ettiklerini belirtti. Vücut hücrelerinin pH sının genelde 7.4 olduğu ve pH düzenleme mekanizması ile kontrol edildiğini ifade eden öğretim üyesi, Kanser hücrelerinin ve bazı diğer hastalıklarda hücrelerin ve kitlelerin pH'sının normal vücut hücrelerinin aksine aslında asidik olduğunu, bu nedenle kemoterapide kullanılan ilaçların hiç bir etkinliğinin olmadığını belirlediklerini ifade etti.  Kanser hücrelerinin pH'sının normal vücut hücrelerinin aksine aslında asidik olduğunu, “bu nedenle kemoterapi de kullanılan ilaçların hiç bir etkinliğinin olmadığını belirlediklerini, piyasada kemoterapide kullanılan yaklaşık 400 ilacın sadece 4 tanesinin asidik pH da etkin olduğunu, dolayısı ile kemoterapi ile kanser tedavi etkinliği ile ilgili bilgilerin gözden geçirilmesi gerekir. Piyasadaki bazı ilaçların, etkinliğinin asidik pH da olmamaktadır ve bu ilaçlar gibi kemoterapide kullanılan diğer ilaçlarında aynı şekilde kanser hücrelerinin pH sında etkinliklerini kaybettiklerini bilimsel çalışmalarla destekledik.    Ayrıca bazik pH da etkinliği olmadığı görülen bazı maddelerinde, aslında asidik pH da yani kanser hücrelerinin pH sında etkin olduğu belirlenmiştir.” dedi.


Japon bilim adamı, yüksek kolestrol için tedavide kullanılan statin türevi ilaçlardan levostatin maddesinin asidik pH da çalışıldığında iyi bir kanser ilacı olabileceğini tespit ettiklerini de açıkladı. Prof. Dr. Kobayashi, kanser tedavisinin günümüzün en önemli sorunlarından birisi olduğunu ve tedavi sürecinde kullanılan antkanser ilaçlarının gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Kendilerinin bu testleri gerçekleştirebilmek için uygun bir besiyerini geliştirdiklerini ve patentini aldıklarını ifade etti.

“BİLECİK KÜÇÜK VE ŞİRİN BİR YER”

 Prof. Dr. Hiroshi Kobayashi, Bilecik hakkında ise küçük ve şirin bir yerleşim yeri olduğunu ve Türk insanının misafirperver bulduğunu ifade etti. Türkiye ye 2. kez gelen Japon profesör,  daha önceki gelişinin turistik amaçlı olduğunu ve Yrd. Doç. Dr. Cihan Darcan hoca ile birlikte Eskişehir, Kütahya ve İstanbul’u gezdiğini söyledi. Bu gelişinde ise Kapadokya ve Konya’yı gezme fırsatı yakalayacağını kaydetti. İleri ki zamanlarda Yrd. Doç. Dr. Cihan Darcan ve ekibi ile çalışmalara devam edeceklerini, tekrar Bilecik iline ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesine geleceğini belirtti.

Editör: TE Bilişim