İstiklal Marşı'nın kabulünün 97. yıl dönümü münasebetiyle Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde anma programı düzenlendi.

Saygı Duruşunda bulunulup İstiklal Marşının okunmasının ardından Ertuğrul Gazi Lisesi Müdürü Zaim Akbulut günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

“Türk İslam Şairi Mehmet Akif Ersoy, bu dünyadan göçünün üzerinden 82 yıl geçmesine karşın, eserleriyle hatırasıyla ve düşüncesiyle yaşamaya ve tesirini icra etmeye devam ediyor.” diyen Akbulut, konuşmasına şöyle devam etti:

“ Bu dünyada sessiz yaşadım kim beni nereden hatırlayacak” diyerek ebedi aleme göçen , Bağlı olduğu inanç ve değerlerin, savunduğu düşüncelerin hâlâ etkili ve geçerli olması, gerek medeniyet coğrafyamız için ve gerekse bütün insanlık için ümit kapısı olması, üzerinde durulması gereken bir “hadisedir. Mehmet Akif Ersoy bir modeldir. Aldığı eğitimin özellikleri bakımından da, şahsiyetinin çizgileri bakımından da örnektir, numunedir.

Eğitimine, muhterem babası İpekli Tahir Efendi ’nin kadim değerler üzerinde yükselen rahlesinde başlamış; Sultan Abdülhamit in zamanın ruhuna uygun eğitim hamlelerinin ikliminde eğitimini tamamlamıştır. Modem eğitim alırken değerlerinden uzaklaşmamıştır. Mesela veterinerlik mesleğini seçerken Pasteur’u tanımış, ona hayran bile olmuştur, ancak Boşnak Ali Şevki Hocalara, yani Köse İmamlara da sırtını dönmemiştir.

Olağanüstü iyi yetişmesine, som bir şair, âlim ve mütefekkir olmasına karşın; sokaktan, memleketinden, gerçekten ve hayattan kopmamıştır. Bu nedenledir ki hiç görmediği ve katılmadığı Çanakkale Savaşının kahramanlığını dizelere dökmüştür.

Mehmet Akif Ersoy aynı zamanda, coğrafyamızın bütün unsurlarını da üzerinde taşıyanbir müstesna şahsiyettir. Arnavut bir babanın, Buharalı bir annenin, İstanbullu çocuğudur.Maveraün nehir’in Balkanların ve ana merkez İstanbul’un birikimim simgesel olarak üzerinde taşımıştır. Düşüncesi de  yaşamı da tıpkı kendisi gibi bizdendir, bize aittir; medeniyetimizin ve coğrafyamızın kodlarını içermektedir. İşte bu kodlar sayesinde fahri kainat efendimizin Hira nur mağarasında Hz. Ebubekir’e seslenişiyle  “ La Tahzen –Korkma” diyerek kahraman ordumuza ithaf ettiği  istiklal marşımızı kaleme almıştır.

Bugün daha iyi anlaşılmaktadır ki Mehmet Akif Ersoy’un gayretleri , Kutsal ülküler uğruna mücadelesi boşa gitmemiştir.

Mehmet Akif Ersoy, bütün bu özellikleri sebebiyle daha fazla konuşulmalıdır. Günümüzün sorunlarıyla alakalı olarak da yeni yorumlar  ve bakış açılarıyla da okunmalı, araştırılmalı, tartışılmalıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle cümlelerimi tamamlarken İstiklal Marşımızın Kabulünü kutlamak ve Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u anmak amacıyla hazırlanan programda emeği geçen tüm öğretmen ve öğrencilerimizi tebrik ederim. Programımıza teşrif ederek bizleri onurlandırmanızdan dolayı teşekkür eder saygılar sunarım.”

Ertuğrul Gazi Lisesi Müdürü Zaim Akbulut’un konuşmasının ardından  program; Mehmet Akif Ersoy‘un hayatını konu alan Dünden Bugüne adlı tiyatro oyunu,  Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerinin seslendirildiği şarkılar, Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı hakkında öğrencilerle yapılan röportajlar, günün anlam ve önemini belirten şiirlerin, komipozisyonalrın okunması ve ödül töreni ile sona erdi.

Editör: TE Bilişim