Hasan Güner

Bilecik’in tarih ve kültür mirasına ışık tutan, ilk uzun metraj belgesel olan ‘İstiklal’ tamamlandı.
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tarih Bölümü 2. sınıf öğrencisi olan ve kurduğu ekiple çalışmalarını sürdüren Mehmet Can Çetin, İstiklal belgeseliyle ilgili olarak, insanların izlemesi amacıyla 500 tane DVD yaptırdıklarını, çeşitli belgesel yarışmalarına başvuracaklarını belirtti.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Çetin, şunları söyledi:
“Belgeselimizle ilgili ilk röportajı sizle yapmıştık, teşekkür ederiz bu sebepten dolayı. İlk röportajın ardından seslendirme çalışmalarını gerçekleştirmemiz gerekiyordu, müziklerini yapılacaktı. Seslendirme çalışmaları ve müzikler, bir arkadaşımızın stüdyo ortamında gerçekleştirildi, 5 gün gibi bir sürede. Müzikler gerçekleştirildikten sonra, tabii daha önce bahsetmiştim, müzik yapacak kişiyi bulana kadar da bir sıkıntı yaşadık. Sağ olsun Bozüyüklü müzisyen bir ağabeyimiz bize yardımcı oldu, hiçbir ücret talep etmeden, belgeselin müziklerini bize besteledi.
Belgeselimizin daha sonraki etapta montajı tamamlandı, DVD’lerini bastık. Şu andaki planımız üniversitede, liselerde ve ortaokullarda bunların gösterimlerini gerçekleştirmek. İlk etapta Bozüyük’te DVD’lere karşı güzel tepkiler aldık. Sonuçta ilk defa yapılan bir şeydi, bizim il ve ilçelerimiz adına. Bu sebepten dolayı insanlar beğendiler.
Daha sonraki projelerde burayla alakalı bir şey yapar mıyız? İmkanlar daha da güzel olursa ve bir şeyler değişirse tekrar burayla ilgili bir çalışma yaparız. Ama şu anda siyasi bir bağlantımızın olmaması, dernek veya kuruluş olmamamız, şahıs olarak arkadaşlarımızla birlikte bu çalışmayı gerçekleştirmemizden dolayı, kendi imkanlarımızla yaptık. Destek bulamadık ya da şahıslardan bulduk. Onlar da kendi gücü yettiğince yardımcı oldular.
DVD’ler 500 adet basıldı. Bu tarz şeylerde dernek olduğunuz zaman ya da siyasi bağlantınız olduğu zaman destek olayının önü daha açık oluyor. Biz şahıs olduğumuz için böyle bir şey imkansız. Sağ olsun esnaf, çevreden eş dost yardımcı oldular. Biz bunu böyle bir şekilde dağıtmak istedik çünkü yarışmaya yolladığımız zaman bunu internete koyamıyoruz. Yarışma da kendi kurallarını belirliyor. Bu sebepten dolayı, hem insanlar izlesin hem de gelecek filmlere yatırım sağlamak amacıyla böyle bir çalışma içerisine girdik.
Çeşitli belgeler yarışmaları var. Onlara başvuruları gerçekleştireceğiz.”
Editör: TE Bilişim