Birleşik Metal İş Sendikası Bilecik temsilciliği açılışında konuşan Birleşik Metal İş Sendikası Genel başkanı Adnan Serdaroğlu, kurulması planlanan istihdam bürolarının sendikacılık faaliyetlerini bitireceğini belirtti.

Bir süre önce Osmaeli’ye taşınan DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası’nın Bilecik temsilciliği yeniden açıldı. Tevfikbey Caddesi üzerinde açılan yeni temsilciliğin açılışına Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Örgütlenme Daire Başkanı Hami Baltacı, CHP İl Başkanı Metin Yaşar, CHP Merkez İlçe Başkanı Gültekin Çalışkan, Atatürkçü Düşünce Derneği Bilecik Şube Başkanı Feyzi Köse, DEMİSAŞ İnsan Kaynakları Sorumlusu Burhan Saltan ve sendika üyeleri katıldı.

Açılışta konuşan Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, büyük sanayi kuruluşlarının büyük şehirlerden Anadolu’nun çeşitli yerlerine taşınmaya başladığını ifade ederek önümüzdeki yıllarda Bilecik’te daha büyük sanayi atılımının olabileceğini söyledi.

İşçilerin yaşadığı sıkıntıları dile getiren Serdaroğlu, kurulması gündeme gelen İstihdam Bürolarının işçilerin aleyhine olduğunu söylerken İstihdam Bürolarının sendikal faaliyetlerin önüne geçeceğini belirtti. Serdaroğlu, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Bilecik bölgesi sanayinin yoğun olduğu bölgelerden birisidir. Sanayinin geliştiği bir bölge durumunda. Sanayinin metropollerden Anadolu’nun çeşitli yerlerine taşınma çabaları hızlı bir şekilde hayata geçiriliyor. Bundan sonraki süreçte de Bilecik’e mutlaka yeni sanayi kuruluşları gelecek. Biz Türkiye’de işçi haklarını koruyan sendika olarak fabrikalarımızı da gittiği yerde yalnız bırakmak istemiyoruz. Oralarda da sendikalı işçi profili yaratmaya çalışıyoruz. Buradaki gerçekleştirdiğimizi açılış gelecekle ilgili projelerimizin bir parçasıdır. Çalışmalarımızı Bilecik’te yürüteceğiz.

Bizim örgütlülüğe ihtiyacımız var. Türkiye’nin işçilerinin ve halkının örgütlenmeye ihtiyacı var. Çünkü saldırılar her boyutu ile devam ediyor. Biz burada yeni işletmeler örgütlerken hem de fabrikalardaki arkadaşlarımızın haklarının korunması ve işçilerin geçim standartlarının yükseltilebilmesi için gerekli çalışmalarımızın planlamalarını yapacağız. İşletmelerimizde toplu sözleşmeler oluyor. Genel anlamda hükümetlerin politikalarına karşı işçilerin haklarını korumak bu dönemlerde biraz daha önemli hale geldi.

Son zamanlarda 10-20 yıllık kazanımlarımıza göz dikilmiş durumda. Kıdem tazminatı olsun diğer kazanımlar olsun önemli hak kayıplarını ortaya çıkaracak düzenlemeler önümüze çıkıyor. Teknoloji geliştikçe işçilerin daha geriye gitmesini sağlayacak düzenlemelerin sermaye tarafından hayata geçirildiği bir ülke haline dönüştürüldü.

1600’lü yıllarda köle sistemi vardı. Yüzyıllarca kölecilik sistemi devam etmiş. 1920’li yıllarda yeni sanayi teknolojisine uygun olarak bir proletarya (işçi sınıfı) oluşturulması amacıyla kölecilik kaldırılmış. Bugün İstihdam Büroları ile ortaya koyacakları faaliyetler yeni bir kölecilik sisteminin başlangıcı demektir. Dünyanın tekrar 1920’li yıllara dönmesi demektir. İstihdam Büroları demek sendikalaşmanın, toplu sözleşmenin, işçilerin yaşamının sermayenin iki dudağı arasında olması durumuna gelmesi demektir. Biz bu girişimlere müsaade etmeyeceğimizi söylüyoruz.

Bugün istihdam büroları üzerinden yeni iş ilişkileri yaratma çabası hızlı bir şekilde meclise getirilmeye çalışılıyor. Bazı kişiler bunlar olur mu diye düşünüyor. Bunlar olacaktır ve göreceksiniz. Bunlar sermaye ile üretim ilişkileri ve emek piyasası yeni bir takım koşulların ortaya çıkarılmasını zorluyor. Neoliberal sistemin uygulandığı düzende hiçbir hükümetin bunlara karşı koyma şansı yoktur.

Asgari ücret 1300 TL’ye çıkarıldı. Ülkede yer yerinden oynadı. Uygulanan her politikanın sonuçları işçinin aleyhine bir sonuç yaratıyor. Diğer siyasi partiler daha yüksek rakam vermişlerdi. Onlar iktidara gelseydi Türkiye’nin hali ne olurdu kim bilir? 2 gün önce Türkiye’nin açlık sınırı açıklandı. Açlık sınır 1470 TL, 4 Bin liranın üzerinde yoksulluk sınırı var. Böyle bir ülkede 1300 TL asgari ücret oldu diye yer yerinden oynattılar. Kendilerine de önemli avantajlar sağladılar. Bir ülkede 8 milyon insan asgari ücretle çalışıyorsa bunların hepsi açlık sınırının altında demektir. 11 Milyon civarında emekli var. Bunların en az 9 milyonu Bin TL’nin altında emekli maaşı alıyor.”

Birleşik Metal İş Bilecik Temsilcisi Recai Büyükbeyhan, sendikal faaliyetleri hızlandırmak amacıyla yeniden Bilecik merkezde temsilcilik açtıklarını belirtirken Bilecik’teki tüm işçilere örgütlenme çağrısı yaptı. Büyükbeyhan, “Sendikal çalışmalarımız daha rahat yürütmek amacıyla temsilciliğimiz yeniden açtık. Sendikal faaliyetlerimiz devam ediyor. Metal işçilerini ve tüm işçileri sendika çevresinde örgütlenmeye davet ediyoruz” dedi.

 

Editör: TE Bilişim