Bilecik Rehberlik ve Araştırma Merkezi Psikoloji Danışmanlarından Emrah Ulutaş, yaklaşan ÖSYS, YGS ve LYS sınavları için “Sınav Sistemi” üzerine röportaj gerçekleştirdik. İlk olarak sınavdan ne istediğini bilmesi gerektiği yönünde öğrencileri uyaran  Psikolojik Danışman Emrah Ulutaş, İlk amaçlarının bu doğrultuda sınava hazırlanması gerektiğine dikkat çekti.  “Sınav kendi başına bir derya, amaç belirlenecek ki ben önce hangi testi çözmeliyim. 1. Sınava girsem yetiyor mu? Bunları bildikten sonra öğrenci güzel bir sonuç alacaktır. Okullarda düzenlediğimiz seminerlerde hedef belirle konularını anlatırken buna çok önem veriyoruz. ”dedi. Sınav sürecini aile ve öğrencilerin iyi değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirdiğimiz “Sınav sistemi” konulu röportajımızda konunun ayrıntılarını bulabilirsiniz.
 

-Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

1989 yılında Van’ da doğdum. Ege Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünden 2012 yılında mezun oldum. 2013 yılında Osmangazi üniversitesinden “Aile Danışmanlığı” eğitimi aldım. Bir yılı aşkın bir süredir Bilecik Rehberlik ve Araştırma Merkezinde görev yapıyorum.

-ÖSYS, YGS ve LYS nedir?

Sınav sistemin genel adı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS)’ dir. Fakat bu sistem içinde Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) şeklinde uygulanmaktadır.

-YGS ’ye Girme Zorunluluğu Var mıdır?

Meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkı olan adaylardan bu hakları ile yerleşmek isteyenlerin YGS’ ye girme zorunluluğu yoktur.  Sınavsız geçiş hakkı bulunan adaylardan, sınavsız geçiş hakkının bulunduğu ön lisans programları hariç diğer programları da (alanları dışındaki ön lisans veya lisans programları) tercih etmek isteyenlerin, YGS’ ye girmeleri zorunludur. ÖSYM tarafından merkezî yerleştirme yapılan programlar ile özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara girmek isteyen tüm adayların YGS’ ye girmeleri zorunludur.

-YGS ’de Hangi Testler Yer Alacaktır?

YGS' de ortak müfredata dayalı Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer alacaktır. Adaylar, güncel öğretim programlarından sorumludur. Her testte hangi derslerden soru sorulacağı aşağıda gösterilmiştir.

-YGS Puan Türleri Testlerin Ağırlıkları( %) olarak nasıldır?

-YGS Sonuçları Nasıl Kullanılacaktır?

YGS’ de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayan adayların; YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme (Sınavsız Geçip hakkı olanlar hariç) ve LYS’ lere girme hakları bulunmamaktadır. YGS puanlarından 140’ın altında olanlar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacaktır.

YGS’ de 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebileceklerdir.

Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekir.

 Öğrenciler 4 yıllık lisans programlarının bir kısmına, 2 yıllık ön lisans bölümlerinin tamamına, Astsubay meslek yüksekokullarına, Polis meslek yüksekokuluna, Özel yetenek bölümlerine YGS puanıyla başvurabilecekler.

YGS Sistemini öğrenci ve veliler için bizlere bahsettiniz, birde LYS sistemine değinecek olursak LYS nasıl bir sistemdir kısaca açıklar mısınız?

LYS puan türleri ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen adayların, YGS’ ye ek olarak tercih edecekleri yükseköğretim programları için gerekli olan LYS’lere de girmeleri zorunludur. Öğrencilerin hangi programın hangi LYS puan türünü kullandığını ÖSYS kılavuzundan öğrenebilecekler. LYS sınavları 5 ayrı oturum halinde gerçekleşecektir. Her oturumda farklı bir sınav uygulanacaktır. Dileyen aday tüm oturumlardaki sınavlara girebilecek. Öğrenciler girmek istedikleri bölümlere göre en az iki LYS sınavına katılacaktır. YGS’ de 180 barajı geçen herkes LYS sınavlarına girebilecektir.

LYS Puan Türleri ise şöyle;

LYS Puan Türleri  TESTLERİN AĞIRLIKLARI (%) olarak aşağıdaki şekilde  belirlenmiştir.

LYS Sonuçları Nasıl Kullanılacaktır?

LYS’ de 180 ve üzeri puan alanlar, LYS puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını ve ön lisans programlarını tercih edebileceklerdir. LYS’ de 180 ve üzeri puanı olmayan adayların; sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları, açık öğretim programları ve YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları bulunacaktır. Bu adayların LYS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları yoktur.

-2014’te hangi sınav ne zaman yapılacak takvim belli oldu mu?

2014 yılında yapılacak YGS ve LYS başvuru tarihleri ve sınavların ne zaman yapılacağı ile ilgili ÖSYM’nin sınav takviminden bilgi edinilebilir. Bu yıl yapılacak olan YGS mart ayında LYS sınavları ise haziran ayında yapılacak.

-Yeni sınav sisteminin artıları nelerdir?

ü  Bu sınav sistemi geçmiş sınav sistemlerine oranla bilgiyi ölçmede daha başarılı.

ü  Daha önce uygulanan sınav sisteminde öğrenciler için tek sınav hakkı vardı ve bir kaça saat içerisinde bilgileri ölçülüyordu. Bu sistemde sınav sayısının fazla olması bir avantaj olarak görülebilir.

ü Eski sınav sistemine göre öğrenciler bir alan seçiyorlardı ve ilerleyen yıllarda bu alanı değiştirmek neredeyse imkânsızdı. Oysa şu anda uygulanan sistemde öğrenciler lisede hangi alandan olurlarsa olsunlar istedikleri alana ait sınavlara girerek( LYS’ de) aldıkları puana göre istedikleri üniversitenin istedikleri bölümüne girebiliyorlar. Bu sayısal alanda olan bir öğrencinin hukuk okuyabilmesi demektir. Bunun için YGS sınavına girdikten sonra LYS’ de hukuk için gerekli olan derslerin sınavlarına girmesi gerekmektedir.

- Sınava girecek öğrenci ve velilerin bu süreci iyi değerlendirebilmeleri için tavsiyeleriniz olur mu?

ü  Öğrencilerin öncelikle sınavı bir amaç değil bir araç olarak görmeleri gerekmektedir. Çünkü sınav hayatın anlamı değildir sadece hayattaki diğer bütün önemli fırsatlar gibi bir fırsattır.

ü  Sınava hazırlanma uzun bir süreyi gerektirir. Sürekli ve planlı çabayı gerektirir. Son birkaç haftada çaba harcamayla ‘mucize’ yaratılmaz.

ü  Öğrenciler uzun vadede bir hedef oluşturduktan sonra sınav tarihine kadar aylık, haftalık ve günlük hedefler oluşturmalıdırlar. Bu zamanı verimli kullanma adına oldukça fayda sağlayacaktır. Ayrıca ailelerin takibini de kolaylaştıracaktır.

ü  Aileler öğrencilerin koyduğu kısa zamanlı hedefleri takip etmekle başarılarına katkıda bulunabilirler. Örneğin; “Bu gün ders çalıştın mı?” sorusu yerine “Hedeflediğin konuları bitirdin mi ya da hedeflediğin kadar soru çözdün mü?” sorusu daha işlevsel olacaktır.

ü  Ailelerin yapabileceği önemli katkılardan bir tanesi de sınav sistemi ve sınav tarihleri hakkında bilgi sahibi olmalarıdır. Çünkü bu öğrencilere yardım etmelerini kolaylaştıracaktır.

Editör: TE Bilişim