Vezirhan Belediye Başkanı Mehmet Duymuş sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı fotoğraflarla Sakarya havzasındaki su sorununa dikkat çekti. “Sakarya’nın son hali” başlığıyla paylaştığı fotoğraflarla nehrinin sularının çekildiğini gözler önüne seren Duymuş, bu durumun sebebi olarak Küçükyenice köyünün üzerindeki Hidroelektrik Santralini (HES) gösterdi.


Yapımı 2011 yılında tamamlanan Küçükyenice HES barajının yetkilileri, santralin ‘B tipi’ olduğunu yani ‘su tutma kapasitesi olmayan’ bir santral olduğunu söylemiş ve doğaya herhangi bir zarar vermeyeceklerini iddia etmişlerdi. Ancak aradan geçen zamanda Sakarya nehri üzerine yapılan HES’lerin dere yatağını 4-6 metre düşürdüğü görülmüş ve nehir etrafındaki tarım arazileri sulanamaz hale gelmişti.

Küçükyenice köyü üzerindeki barajın zaman zaman su tuttuğu ve bu dönemlerde nehrin devamında kuraklık oluştuğu, barajın suyu bıraktığı zamanlarda ise su seviyesinin yeniden normale döndüğü öğrenildi. Sakarya havzasında tarımla uğraşan çiftçilere ve doğal hayata zarar verme riski bulunan bu duruma yönelik olarak MHP Milletvekili Bahattin Şeker soru önergesi vermişti.

Şeker, meclis gündemine getirdiği önergede HES projelerinin bölgedeki tarım arazilerine olumsuz etkilerine karşı hangi önlemlerin alındığını sormuştu. Şeker’in sorusuna cevap veren Orman ve Su İşleri Bakanı Bakanı Veysel Eroğlu ise, HES’lerin bölgedeki tarım arazilerinin sulanmasına olumsuz etki etmeyeceği cevabını vermişti.

Sakarya’nın su seviyesinde yaşanan düşüşün bir diğer nedeni ise yağışsız geçen mevsimler. Uzmanlar, ülkemizde iklim değişikliği yaşandığını ve daha kurak bir döneme girdiğimizi söylerken, geçtiğimiz kış kar yağışı olmaması bu iddiaları doğrular nitelikte. Aylardır kısa süreli sağanak yağmurların dışında yağış almayan bölgemiz ciddi bir kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya. Ekim ayının ortalarına geldiğimiz şu günlerde halen yağışların başlamaması özellikle çiftçiyi düşündürürken, herkesin beklentisi kış aylarında kar yağması ve yer altı kaynakları ile nehirlerin suyla dolması.

Editör: TE Bilişim