Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Keskin'in ev sahipliğinde, üyelerinde katılımıyla düzenlenen ilk programdan sonra ikinci program ise Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleştirildi. Tanıtımda konuşan Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Levent, İşletmelerde Ar-Ge, İnovasyon ve Teknoloji odaklı personel yetiştirilmesinin önemine dikkat çekerken, geçtiğimiz günlerde Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ile imzalanan “Sanayi Odaklı Lisansüstü Tez İş Birliği Protokolü” nün hem Bilecik hem de bölge sanayisine önemli katkı sunacağını, sahada yaşanılan sorunlara bilimsel çözüm getiren çalışmaların yapılmasına imkân sağlayacağını söyledi.

Prof. Dr. Harun Mindivan “Üst akılla değil ortak akılla proje üretmek istiyoruz.”

Düzenlenen “İşletmelerde Ar-Ge, İnovasyon ve Teknoloji Odaklı Personel Yetiştirme Programı Programı” tanıtım etkinliğinde konuşan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Harun Mindivan amacımız, sanayicilerden geri dönüş alarak Ar-Ge’ye dayalı personel yetiştirilmesi konusunda bir proje yapmak dedi. Bu doğrultuda firma temsilcilerinin fikirlerinin çok değerli olduğunu belirten Mindivan, sahada yaşanılan sorunların çözümüne yönelik projeleri üst akılla değil ortak akılla üretmek istediklerini söyledi.Kamu, Sanayi ve Üniversite işbirliğinin sağlanmasına ilişkin üniversitenin akademik yetkinliklerinin sanayide yapılacak lisans üstü tez projeleriyle daha sürdürülebilir olacağını belirtti.

Programda sunum yapan Eğitmen Dr. İsmail Durgun “Öncelikle Ar-Ge’nin tanımı yapmak gerekirse, Araştırma ve deneysel geliştirme (Ar-Ge), insan, kültür ve toplumun bilgisinden oluşan bilgi dağarcının arttırılması ve bu dağarcığın yeni uygulamalar tasarlamak üzere kullanılması için sistematik bir temelde yürütülen yaratıcı çalışmalardır” dedi. Ar-Ge ve Tasarım Personel Yetiştirme Programını dört yıldır uyguladıklarını, Ar-Ge’ ye önem vermeyen firmaların bir süre sonra ayakta kalmakta zorlanacaklarını, Ar-Ge’ye önem veren firmaların ise müşterilerin talebi olan ürünü en kısa sürede müşteriye ulaştırarak hem kar marjını artırmaları hemde sürdürülebilir olmaları açısından oldukça önem arz etmekte olduğunu ifade etti. Devletin uzun yıllardır Ar-Ge’ ye çeşitli destekler verdiğini bunun sonucu olarakta ülke genelinde 5746 sayılı kanun kapsamında kurulan 1186 Ar-Ge Merkezi ve 344 Tasarım Merkezinin bulunduğunu ifade eden Durgun, bu merkezlere bakıldığında Ar-Ge Merkezlerinde 58.000 kişi, Tasarım Merkezlerinde ise 7.000 kişinin istihdam edildiğini söyledi.

Bilecik'te Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., Porland Porselen San. ve Tic. A.Ş., Seranit Granit Seramik A.Ş. ve Türk Demirdöküm Fabrikaları A.Ş. olmak üzere 4 adet Ar-Ge Merkezi olduğunu, Tasarım Merkezinin ise henüz bulunmadığını belirten Durgun, Ar-Ge alanında nitelikli personel bulmanın zor olduğunu da söyledi, eğitim programının Bursa, Kocaeli, İzmir gibi illerde düzenlenmekte olduğunu ve amacının Ar-Ge projelerinin başarıya ulaşmasında en önemli faktör olan nitelikli Ar-Ge personelleri yetiştirmek olduğuna işaret eden Durgun, eğitimin içeriği hakkında da detaylı bilgiler verirken katılımcılarla karşılıklı olarak fikir alış verişinden sonra program sona ermiştir.

Editör: TE Bilişim