Cafer Elmas

Saç Tasarımı (kuaförlük) dersi öğretmeni Hatice Öveç, iddiaya göre sözleşmeli öğretmenlik başvurularına 3 yıl boyunca cevap alamadı. CHP üyesi olduğu için kendisine görev verilmediğini iddia eden Öveç, “Çalışabilmek için AKP’li mi olmam gerekiyor?” diye sordu.

Kuaför Usta Öğreticilik Belgesi sahibi olan, ayrıca Halk Eğitim görevlendirme raporunda adı bulunan Hatice Öveç, kendisinin yerine bir başkasının işe alındığını öğrenince durumun nedenini öğrenmek istedi. Valiliğe dilekçe yazan öğretmen, aradan 15 gün geçmesine rağmen bir cevap alamadı. Bunun üzerine Valiliğe gelen Öveç, Milli Eğitime vermek istediği dilekçeye evrak kayıt numarası verilmemesi üzerine çılgına döndü. Saç tasarımı dersine kendisinin yerine matbaa öğretmeninin verildiğini söyleyen Öveç, öğrencilerin matbaa öğretmeninin verdiği diplomayla kuaför açacağını iddia etti.


Hatice öğretmenin zor anları, önceki gün Vali Halil İbrahim Akpınar’ı karşılamak üzere tesadüfen Vilayette bulunan gazetemizin kamerasına yansıdı. Hakkını aramak istediğinde çeşitli baskı ve aşağılamalara maruz kaldığını belirten öğretmen, kendisine 3 yıldır iş verilmediğini ve bu durumun psikolojisini bozulduğunu söyledi. CHP üyesi olduğu için İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çıraklık Eğitim Merkezi tarafından kendisine görev verilmediğini iddia eden Öveç, “Çalışabilmek için AKP’li mi olmam gerekiyor?” diye sordu.

Hatice Öveç, geçtiğimiz Temmuz ayında, 2014-2015 Eğitim Öğretim yılında öğretmenlik yapmak için İl Milli Eğitim Müdürlüğüne ve Çıraklık Eğitim Merkezine başvurdu. Mesleki Teknik Eğitim, Kız Meslek, Bilecik-Söğüt-Bozüyük ve Osmaneli Halk Eğitim Merkezlerinde saç tasarım eğitmeni olarak görev almak istediğini belirten Öveç’in başvurusuna herhangi bir cevap verilmedi. Öveç’in iddiasına göre Çıraklık Eğitim Merkezine saç tasarım konusunda bilgisi olmayan bir matbaa öğretmeni yerleştirilirken, kendisi açıkta kaldı.


Yıllardır işe alınmayan öğretmen, kendisine iş verilmemesinin nedenini öğrenmek istedi ve yazılı dilekçeyle Çıraklık Eğitim Merkezine başvurdu. İddiaya göre başvurusuna resmi evrak kayıt numarası verilmeyen öğretmene “Sen git, biz numaranı eşine veririz” cevabı verildi. Israrları sonucu kayıt numarasını alan öğretmen kurumdan yanıt alamayınca bu kez derdini Valiliğe yazmaya karar verdi.

25 Kasım 2014 tarihinde Valiliğe bir dilekçe yazan Öveç, Çıraklık Eğitim Merkezinde neden işe alınmadığını ve kendi yerine işe alınan kişinin meslekle ilgili olup olmadığını öğrenmek istedi. Dilekçesini PTT’den iadeli taahhütlü posta yoluyla gönderen Öveç, kendisine 15 gün içinde cevap verilmeyince Valiliğe gelerek dilekçesinin akıbetini sordu.


Öğretmenin iddiasına göre, Valilik Özel Kalemi dilekçenin kendilerine ulaşmadığını söyledi. Bu cevap üzerine 26 Kasım tarihli alındı belgesini gösteren öğretmen, bu kez de “Biz belgeyi alan kişiyi tanımıyoruz” cevabıyla karşılaştı. Bu cevapla çılgına dönen öğretmen, kendisine kasıtlı olarak cevap verilmediğini ve sürekli oyalandığını belirterek Özel Kalemden ayrıldı.

İşe alınmamasının nedenini öğrenmek isteyen Hatice Öveç, bu sefer İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gitti. İddiaya göre; Müdürlük yetkilileri önce kendisinden dilekçesine paraf yaptırmasını istedi. ‘Kime yaptıracağım’ diye sorunca ‘kime istersen ona yaptır’ cevabını alan öğretmen, ısrarla ilgili kişiyi sorunca ‘kovarcasına’ başka bir yetkiliye gönderildi. Burada dilekçesine paraf yapıldı ancak dilekçe kendisine geri verilmedi. Dilekçeyi almak için 3 gün sonra yeniden gelmesi istenen öğretmen, durumdan şikayetçi olmak için yeniden Valilik Özel Kalemine gitti.



Önceki gün ilimize gelen eski vali Halil İbrahim Akpınar’ı karşılamak için Valilik Özel Kaleminde bulunan muhabirlerimiz, tesadüfen mağdur öğretmenle karşılaştı. Özel Kalemde, kendisine evrak kayıt numarası verilmediğini ve mağdur olduğunu belirten öğretmene herhangi bir cevap verilmedi ve dışarı çıkartılması için güvenlik çağrıldı.

Hatice Öveç’in durumuna kayıtsız kalmayan gazetemiz, kameralarını kayıta soktu ve öğretmenle birlikte bir kez daha Milli Eğitim Müdürlüğüne gitti. Bu kez dilekçesine evrak kayıt numarası verilen öğretmen Valilikten ayrıldı.


Valilik çıkışında mikrofon uzattığımız Hatice Öveç, 3 yıldır kasıtlı olarak kendisine iş verilmediğini ve bu sebeple psikolojisinin bozulduğunu söyledi. Kendisinin CHP üyesi olduğunu belirten Öveç, bu durum bilindiği için mesleğini yapamadığını ifade etti. Resmi kurumlarda siyasal kadrolaşma olduğunu ve bunu birebir yaşadığını söyleyen Öveç, Bilecik Valiliği dahil olmak üzere, başvurduğu kurumlarda sürekli olarak oyalandığını, dilekçelerinin işleme alınmadığını ve çeşitli aşağılamalara maruz kaldığını belirtti. Öveç, önceki gün dilekçesine evrak kayıt numarası verilmemesi üzerine Savcılığa başvurarak yetkililerden şikayetçi oldu.

Editör: TE Bilişim