DİSK’e Bağlı Birleşik Metal İş Sendikası’nda örgütlü Bilecik’teki Demisaş ile Accurıde Wheels Fabrikalarındaki emekçiler, iş yerlerinde eş zamanlı olarak basın açıklamaları düzenleyerek vergide adalet çağrısı yaptılar.

Gündüz vardiyasına giden işçiler iş yerlerinde, “Geçinmek istiyoruz, gelirde adalet, vergide adalet” pankartı önünde toplandılar. Demisaş Fabrikası’nda açıklamayı, sendikanın İş Yeri Baş Temsilcisi Saim Taşgın, Accurıde Wheels Fabrikası’nda İş Yeri Baş Temsilcisi Selçuk Kargı yaptı.

Eş zamanlı olarak her iki fabrikada da yapılan basın açıklamalarında, “Pembe tablolar çizmeyi alışkanlık haline getiren siyasi iktidarı uyarıyor, 2022 bütçesi ve asgari ücreti belirlenirken “geçinemiyoruz” diye haykıran halkın ekmeği için somut önlemler almaya çağırıyoruz.Asgari ücret ve bütün ücretlerin asgari ücret kadarı için tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın ve net ödensin.” vurgusu yapıldı.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ülkeyi yönetenlere göre ekonomi şahlanıyor ama işçi sınıfı başta olmak üzere geniş halk kesimleri için şahlanan tek şey işsizlik, pahalılık, faturalar, borçlar, zamlar…

2022 kışına pahalılık ve işsizlik damgasını vuracak. Ülkeyi gerçek anlamda bir karakış bekliyor!

Türkiye’nin salgın süresince milli gelirine oranla kendi halkına en az nakit desteği veren ülkelerden biri oldu.

İşçilerin patronundan daha yüksek oranda vergi ödediği bir ülke haline geldik. Pandemide halk işsizlikle ve geçim zorluklarıyla mücadele ederken bir avuç ayrıcalıklı şirketin vergi borçlarının sıfırlanıyor, İŞKUR ve SGK kaynaklarından şirketlere kıyaklar yapılıyor. İşsizlik rekor kırarken, işçilere ait olan İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarının çoğunun büyük bölümü patronlara aktarılıyor.

İşçiler, emekçiler, işsizler, emekliler, küçük esnaf,çiftçiler, dar gelirliler, yani bu halkın çok büyük bir çoğunluğu ise adaletsizliklerden bıktı:“Geçinemiyoruz” diyenler çözüm istiyor.2022 karakışına karşı halkın ekmeğini savunmak için acil önlemler alınmalıdır! Gelirde ve vergide adalet sağlanmalıdır! Bıçağın kemiğe dayandığı şu günlerde biraz nefes almak için ülkeyi yönetenleri acil önlemler almaya çağırıyoruz. Üç beş şirketin hatırına bir gecede çıkan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin, açlık ve yoksullukla boğuşan milyonlar için neden çıkmadığını soruyoruz.

Pembe tablolar çizmeyi alışkanlık haline getiren siyasi iktidarı uyarıyor, 2022 bütçesi ve asgari ücreti belirlenirken “geçinemiyoruz” diye haykıran halkın ekmeği için somut önlemler almaya çağırıyoruz.Asgari ücret ve bütün ücretlerin asgari ücret kadarı için tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın ve net ödensin. Böylece tüm ücretler yaklaşık 750 lira artırılsın. Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimine uygulanan tarife oranı yüzde 10’a indirilsin. Vergiye esas gelir dilimleri milli gelire göre artırılsın. En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilsin.

Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturaları vergi ve kesintiden muaf tutulsun.Tüm gıda ürünlerinde KDV sıfırlansın.Türkiye, uluslararası sermaye için ucuz ve güvencesiz işçilik cenneti haline getirilmek isteniyor. Biz ise işsizliğin ve yoksulluğun çarkları arasında ezilmeyi kabul etmiyor, tüm işçileri, emekçileri, işsizleri, emeklileri ve dar gelirlileri pahalılığa ve adaletsizliğe karşı omuz omuza mücadeleye çağırıyoruz!

Bu adaletsiz düzene karşı, sömürüye karşı örgütlenmeli, sendikalı olmalı, hakkımızı aramalıyız. Bir araya gelerek, omuz omuza vererek, örgütlenerek kazanabiliriz! Mücadelemizi ve örgütümüzü işyeri iş yeri, sokak sokak, meydan meydan büyüteceğiz! Herkese iş, ekmek ve güvenli bir gelecek sunan bir düzeni omuz omuza kuracağız!”

Editör: TE Bilişim