Gökay Şimşek

     

1 Mayıs’ın ülkemizde tatil olarak ilan edilmesinden sonra birçok konuda karşılaşılan çelişki, işçi ve emekçiler bayramında da yaşanıyor. İşçiler için emek ve dayanışma günü olarak ilan edilen 1 Mayıs’ta işçiler genellikle bu günü çalışarak geçirirken, memurlar tatil yapıyor.

      İşçi ve emekçiler tarafından dünya çapında birlik ve dayanışma günü olarak kutlanan 1 Mayıs pek çok ülkede de resmi tatil olarak kabul edilmiştir. Ülkemizde ilk kez 1923’te resmi olarak kutlanan 1 Mayıs, daha sonraki, özellikle 1970’li yıllarda oldukça acılı ve sancılı geçti. İstanbul Taksim Meydanı’nda ki 1 Mayıs kutlamalarında 36 kişi yaşamını yitirirken, 130 kişide yaralanmıştı.

      Ülkemizde en geniş kapsamlı 1 Mayıs törenleri ise, kanlı 1 Mayıs kutlamalarından 1 yıl sonra 1978 yılında gerçekleştirildi. DİSK tarafından düzenlenen kutlamalara 100 binin üzerinde emekçi katılmıştı. Bu miting, işçilerin Taksim’de 1 Mayıs’ı gerçek anlamda kutladıkları en geniş kapsamlı son gösterileri oldu.

1979 yılı Nisan ayının ilk haftasında bir açıklama yapan DİSK Genel Sekreteri ve 1 Mayıs Kutlama Komitesi Başkanı Fehmi Işıklar, 1 Mayıs’ı Taksim alanında kutlamayı kararlaştırdıklarını açıklamıştı.Ancak, Taksim Meydanı ne 1979, ne 1980, ne de daha sonraki yıllarda işçilerin 1 Mayıs kutlamalarına genellikle kapalı tutuldu. Nitekim, bu yılki 1 Mayıs kutlamalarına da izin verilmeyen Taksim Meydanı’nda olağanüstü güvenlik önlemleri alındığı açıklandı.

      22 Nisan 2009 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 1 Mayıs’ın resmi tatil olarak ilan edilmesinden sonra kamu kurumlarında işçi statüsünde çalışan işçilerin dışında özel sektörde çalışan emekçilerin bu günü çalışarak geçirdikleri biliniyor.

Nitekim, ne Bilecik Küçük Sanayi Sitesi’nde ki, ne de Bilecik Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalarda çalışan işçilerin 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutladıkları görülmedi.

Sonuç olarak; işçi ve emekçilerin birlik ve dayanışma günü olarak kabul edilen 1 Mayıs işçilerden fazla memurlara yaradı.

Editör: TE Bilişim