Gökay Şimşek

1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla tüm Türkiye’de olduğu gibi ilimizde de alanlara inen işçiler, kıdem tazminatının gasbı, zorunlu BES, düşük ücret ve hayat pahalılığına karşı seslerini yükselttiler.

Bilecik Sendikalar Birliği öncülüğünde Belediye Aile Sosyal Tesisleri (Belediye Çay Bahçesi) önünde toplanan birçok emekçi kortejler oluştururken, sloganlar ve marşlar eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdüler.

“Hakkı gasp etme girişimlerinden vazgeçin”

Cumhuriyet Meydanı’nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından 1 Mayıs Tertip Komitesi üyeleri alanı dolduran emekçileri selamladılar. İşçilere alanda seslenen Cam Keramik-İş Sendikası Bilecik İl Temsilcisi Sezgin Erarslan, “Her geçen yıl bu meydanlarda ilettiğimiz dertlerimize çözüme kavuşturulmak yerine her geçen yıl yenileri ekleniyor” ifadelerine yer verdiği açıklamasında; “bizler her yıl olduğu gibi bu 1 Mayıs’ta da yine meydanlardayız. Bir yandan dayanışma ve emek günümüzü kutluyor, bir yandan işçilerin birliğinden gelen gücümüzü gösteriyoruz. Bayram sevinci ve coşkumuz bir yana bugün burada toplanma amacımız işçiler ve emekçiler olarak sorunlarımızı dile getirmek ve taleplerimizi iletmektir.

Bizler artık çözülmesi gereken sorunlarımızın sözlerle geçiştirilemeyeceğini haykırmak istiyoruz. Her geçen yıl bu meydanlarda ilettiğimiz dertlerimize çözüme kavuşturulmak yerine her geçen yıl yenileri ekleniyor. Hakkımızı aramak, dilemek ve isteklerimizi duyurmak için Bilecikli işçi kardeşlerimiz adına sözcü konumunda karşınızda olarak diyoruz ki yaşanan hayat pahalılığı ve zamlar karşısında ücretlerimiz hızla eriyor. Zamların geri alınması ve gıda ürünlerinden vergi alınmamasını talep ediyoruz. Elimizde kalan son hakkımız kıdem tazminatımıza dokunmayın. Bu hakkı gasp etme girişimlerinden vazgeçin. Kıdem tazminatımızın fona devredilmesini ve hak kayıplarını kabul edemeyiz. Tıpkı zorunlu BES uygulamalarını kabul etmediğimiz gibi. İşçilerin sırtından yeni kaynaklar yaratılmaya çalışılıyor. Buna müsaade etmeyeceğimizi bir kez daha dile getiriyoruz, çünkü sadece kıdem tazminatı hakkımızı kaybetmekle kalmayıp ardından yaşanacak hak kayıplarını da göz önünde bulundurmalıyız.

Nedir bu tehlikeler? Mesela kıdem tazminatı hesaplamasında bir yıllık brüt maaş ücreti yarı yarıya düşürülerek hesaplanacaktır. Bu sistem açıkça yağmaya müsaittir. Soruyoruz bizim kazancımız ve emeğimizle elde ettiklerimiz kimler tarafından ne için ve nerelere harcanacaktır, aynı zamanda bu uygulama emeklilik hakkımızın elimizden alınması anlamına da geliyor. Uzun sigorta yaşı ve fazla prim günleri hakkımız olan emekliliğimize ket vurmaktadır. EYT mağdurlarının yaşadıkları niçin görmezden gelinmekte? Neden sesleri işitilmemektedir. Kıdem tazminatımıza göz dikmekle emeklilik umutlarımıza bir darbe daha vuruluyor. Bu bağlamda belirtmek gerekir ki hem kıdem tazminatı, hem de emeklilik her çalışanın hakkıdır.

Ayrıca vergi adaleti sağlanması ve asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını talep etmek de en doğal hakkımızdır. Kriz gerekçesiyle işten atmalar yasaklanmalı, tüm emekçilere iş güvencesi sağlanmalı, çalışma saatleri ücretler düşürülmeden kısaltılmalıdır.

Ayrıca işsizlik fonunun patronlara peşkeş çekilmesine son verilmeli, bu fondan işsizlerin yararlanması kolaylaştırılmalıdır. Aynı zamanda işçiler koşullarını iyileştirmek için sendikalı olduklarında işten atılmalara karşı karşıya kalmamalı ve sendikalı olmaktan asla korkmamalıdır. İktidarın patronların yanında değil işçinin yanında olması ve işçiyi kanunlarla korumasının ve bu vesileyle iş barışının sağlanmasının ülke ekonomisine büyük katkıları olacaktır. Sendikal örgütlenme ve toplu pazarlık hakkımızı engellemeyin. Grev hakkımızı yasaklamayın”dedi.

İl Temsilcisi Sezgin Erarslan’ın konuşması sonrasından devam eden "Emek ve Dayanışma Günü"nün kutlamalarında işçiler türküler söylerken hep beraber halay çektiler.

Emekçilere, siyasi parti ve STK’lar da destek verdi

1 Mayıs kutlamalarına; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Vatan Partisi, DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası, Petrol-İş Sendikası, Eğitim-İş Sendikası, Belediye İşçileri, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), Tüm Emekliler Sendikası, DİSK’e bağlı Cam Keramik-İş Sendikası, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Türkiye Gençlik Birliği (TGB) ve STK’lar katılım sağladılar.

Diğer yandan Belediye Başkanı Semih Şahin’inde işçilere bizzat destek vermek amacıyla kortejde bulunduğu ve Belediye işçileri ile birlikte yürüdüğü gözlendi.

Editör: TE Bilişim