Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan protokol çerçevesinde yapılan eğitimler sonucu sertifika almaya hak kazanan inşaat ustalarına belgeleri ve koruyucu donanımları teslim edildi.

İl Özel İdare Toplantı Salonu’nda yapılan Ustalık Eğitimleri Kapsamında Kurs Bitirme Belgesi ve Koruyucu Donanım Teslim Töreni’ne Vali Tahir Büyükakın, Belediye Başkanı Selim Yağcı, İl Özel İdare Genel Sekreteri Halis Nalbant, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, TSO Başkanı Mefail Ateş, kurum müdürleri ve inşaat ustaları katıldı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat’ın belge zorunluluğu ile ilgili yaptığı kısa sunumun ardından Vali Tahir Büyükakın bir konuşma gerçekleştirdi. Sertifikasyonun önemine dikkat çeken Vali Büyükakın, ayrıca bina güvenliğinin önemini de dile getirdi.

İnsanoğlunun bugüne kadar ki en önemli başlıklarından bir tanesinin güvenli şehirler oluşturmak olduğunu belirten Vali Büyükakın, “insanoğlu güvenli bir ortamda yaşamak için evler yapmaya başlamış. O günden bugüne ve bundan sonra da bu bizim temel meselelerimizin bir tanesi olacak. Ama yaşadığımız şehirleri imar ederken orada belli standartlara uymamız hem inşa faaliyetinin sağlıklı olması, hem de o inşaat faaliyetinde çalışan güvenli bir şekilde çalışılması bizim önümüze çok önemli iki tane problem getiriyor.

Biliyorsunuz ülkemiz bir deprem kuşağı ülkesi. Bilecik de deprem kuşağında olan illerden bir tanesi. Yapıların güvenliği, o yapıların içinde yaşayacak olan insanların güvenliği bizim için vazgeçilmez bir unsur. Çünkü insandan daha değerli başka bir varlık yok. Her şey yerine konulur ama giden can yerine konulmuyor. Deprem kuşağında olan başka ülkeler de var. Oralarda da benzer büyüklüklerde depremler yaşanıyor ama depremler ülkelerin gelişmişlik düzeylerine göre farklı farklı yıkıcı etkiler yaratıyor. Dolayısıyla aslında depremler değil binalar öldürüyor.

Bizim de en önemli önceliğimiz, yapmış olduğumuz binaları bütün güvenlik standartları ile en ileri düzeyde sağlayacak şekilde inşa etmemiz. Tabi bu inşa faaliyetleri sırasında iki tane vazgeçilmez unsur var. Bunlardan bir tanesi inşa faaliyetlerinde çalışacak olan gerekli elemanların eğitimi konusu, bir de bu faaliyetler esnasında onların güvenli bir şekilde çalışması konusu. Bu iki boyutuyla da belgelendirme çalışmaları son derece önemli. Bu konuda da hükümetimiz gerekli tüm tedbirleri alıyor, sertifikasyonla ilgili süreç çeşitli safhalardan geçerek daha geniş bir perspektife yayılarak devam edilecek.

Belki Türkiye için çok alışıldık bir şey değil ama önümüzdeki süreçte evlerdeki musluğun değiştirilmesi işi bile belli sertifikası olan ustalar tarafından yapılacak. Bu aslında sosyal güvenlik açısından da baktığımızda ustalarımız ve çalışanlarımız için de son derece önemli bir konu.

Onların iş garantisi, iş bulması, sosyal hakları açısından çok geniş boyutları olan bir konu. Bu anlamda belgelendirme çalışmaları konusunda yapılan bütün faaliyetler Türkiye’nin geleceğine yapılmış yatırımlar olarak görülmeli. Ben de böyle görüyorum. Bu kursa katılarak ilkler arasında yeralan tüm arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Ayrıca bu kurslarımızı düzenleyenlere de ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

Vali Büyükakın’ın konuşmasının ardından protokol tarafından inşaat ustalarına sertifikaları ve koruyucu donanımları teslim edildi.

Editör: TE Bilişim