İl Genel Meclisi Eylül ayı 3. birleşim gerçekleştirildi. İl Genel Meclisi Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıda 3 gündem maddesi görüşülürken İnhisar’da bulunan Termal suyun incelenmesi için 3 komisyon raporu görüşüldü.

Suyun Sıcaklığı 25 Derece

Konu ile ilgili söz alan Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Muharrem Dumansız, “2011 İl Özel İdaresi olarak çalışmalar yaptık. Çalışmalarımızda yıllık bazda derece ölçümü yapmadık. 2011 yılından sonra buradaki çalışmalarımızı durdurduk. Şu anda il özel idaresi olarak burada bir çalışmamız yok. 2011 yılının Aralık ayında yaptığımız çalışmada suyun sıcaklığı 25 dereceydi.” dedi.

“Bu göletten köylü hiçbir şekilde faydalanamamaktadır”

Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Ertuğrul Torun, “Koyunlu Köyünün 2-3 km ilerisinde bir tane göletimiz var. Bu göletten köylü hiçbir şekilde faydalanamamaktadır. Buradaki suyu kapalı sistem vasıtasıyla yerleşim alanından hiçbir bir maliyeti olmadan cazibeli bir şekilde bir proje hazırlanırsa köylüye gelir kaydı olan bir sistem oluşur. Bu proje ile farklı kurumlardan da maddi destek alabiliriz. Kalan kısım ile de il özel idaresinden takviyeler yapılarak sistemin oluşturulması kanaatindeyim” dedi.

“Ulaşımı Çok Zor Bir Yer”

İl Genel Meclis Üyesi Ali Şenel, “Suya ulaşma konusunda hiç bahsetmedik. Oraya gitmek bölgenin jeolojik özelliklerinden dolayı gerçekten zordur. Bölgenin insanı bile burayı bilmiyor, çünkü ulaşımı çok zor bir yer. Oraya traktör ile girilebilecek bir yo ihtiyacı var. Yol olduktan sonra jeotermal olarak işletildiğinde bu yol rahatlıkla kullanılabilir. Burası tesis olarak da değerlendirilebilinir” ifadelerine yer verdi.

“Yenipazar’dan gelen suyun rengi bile farklı”

İl Genel Meclis Üyesi Nihal Aslan, “ O yolun yapılması için İnhisar meclis üyesi olarak canı gönülden istiyorum. Burada yıllardır bir yol talebi olmaktadır. Bizim burada güzel bir suyumuz var. Neden bu suyu kullanmak için bu yolu bekleyeceğiz? Bizim bu suya acilen ihtiyacımız var. Alt kısma elektrik hattı yapılması gerekecek. Bu da bize maliyetli olacak. O suyun kaynatan götürülmesini talep ediyorum. Yenipazar’dan gelen suyun rengi bile farklı durumda ve kaynaktan gelen suyun rengi başka görünüyor” dedi.

“Bu işin bir de turizm yönü var”

Meclis Üyesi Osman Varolu,“Bu işin bir de turizm yönü var. Buranın eski bir hamam olduğu söyleniyor. Ben bu su kaynağının yerinden alınmasına karşıyım. Ama biraz aşağı kısımdaki dereden alınırsa uygun olur. Kaynağın oradaki suyu alırsak oranın doğal güzelliğini bozmuş oluruz” görüşlerine yer verdi.

“Maliye Tamamen Duygusal Bir Olay”

Meclis Üyesi Zeki Uyanık ise, “Keçinin bile gitmediği yerlerde yol yapılması noktasında maliye tamamen duygusal bir olay. Keşke bütçemiz el verse buradaki suyu Harmankaya’ya kadar indirebilsek. İşin bir maliyet boyutu var. Saniyede 20 litre su geliyor, su 28 derece ısıya sahip ama iller bankasının raporunda suyun sıcaklığının çok düşük olduğu söyleniyor. Suyun tarım alanında kullanılabilir mi diye incelenmesi de lazım. Grup olarak isteğimiz gelen önergelerin oylanması ve sonuca bağlanmasıdır” dedi.

Raporların Meclis üyeleri arasında tartışılmasının ardından Ar-Ge komisyonu, Tarım ve Hayvancılık komisyonu ve Çevre ve Sağlık Komisyonunun raporları oylandı. Oylamalarda raporlar oy çokluğu ile kabul edilirken, CHP’li Meclis üyeleri raporların oylanmasında çekimser oy kullandılar.

    

Editör: TE Bilişim