İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer ve Yönetim Kurulu üyeleri, ilimizdeki mermer ve doğaltaş sektörü temsilcileri ile istişarelerde bulunmaya devam ediyor.

Mermer ve doğaltaş sektörünün gelişimi ve sorunlarının masaya yatırıldığı yemekli toplantı Tünel Restaurant’ta gerçekleştirildi. İMMİB Yönetim Kurulu Başkanı Dinçer, burada yaptığı konuşmadaİhracatçılar Birliği’nin temel amacının ihracatı arttırmak ve yeni pazarlar oluşturmak olduğunu belirtirken, bunun için de “Türk Mermeri “ markasının oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.

“HEDEF PAZARLAR BELİRLEMELİYİZ”

Maden sektörünün diğer sektörlerin hammaddesi olması açısından büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyen Dinçer, üreticilerin kaliteli ürünleri ile beraber nitelikli bir pazarlamayla ihracatın önemli ölçüde gelişeceğine ve Türk mermerinin marka değeri kazanacağına dikkat çekti.

İhracatçılar Birliği olarak yeni pazarlar oluşturmayı hedeflediklerini de belirten Dinçer, “Dünyada satışları önde giden ülkelerin hangi ülkelere ihracat yaptığı ile ilgili bir araştırma yaptık. Bu araştırma, ülke olarak bizim nerelerde olduğumuzu da ortaya koyuyor. Bu sonuçlardan şunları çıkartıyoruz; Çin'in yüzde 52’lik bloghammadesini Türkiye sağlıyor. Hindistan'ın yüzde 29'unu biz sağlıyoruz. İtalya ise Hindistan hammaddesinin yüzde 49'unu sağlıyor demek ki Hindistan gibi büyük bir pazarda biz aslında İtalya'dan gerideyiz. Bu nedenle Hindistan'ı blog mermer anlamında hedef pazar olarak koymak zorundayız.

“TÜRK MERMERİ OLARAK MARKALAŞMAK ZORUNDAYIZ”

İşlenmiş üründe ikinci önemli pazarımız Amerika. Amerika’ya da baktığınızda İtalya ile nerdeyse kafa kafayayız. Yani yüzde 5’lik bir dilim gerideyiz. Ancak ton bazında baktığımızda İtalya, Amerika’ya bizim dörtte birimizi satıyor fakat bizim kadar gelir elde ediyor. Amerika pazarında ton olarak iyiyiz fakat burada fiyat artışına gitmek zorundayız. Fiyat artışı için neler yapmalıyız. Fiyat artışı olarak neler yapabiliriz diye düşündük. İtalyan mermeri dediğinizde İtalya ülke algısı bildiğiniz üzere her üründe mevcut. Dolayısıyla İtalya ülke markası söz konusu. Bizler burada Türkiye algısını yaratmalıyız. Bu Türkiye İhracatçılar Birliği’nin bir hedefidir, ancak bizler de sektör olarak “Türk Mermeri” olarak markalaşmak zorundayız. Bu markalaşmayı da  sadece ihtisas fuarlarında ülke ülke gezerek yapmalıyız. Bizler mermerin son kullanıcısını veya mermeri projelere yazan Mimarlık ofislerini hedef almalıyız. Bizim hedefimiz; Aplus dediğimiz müşteri kitlesi. Yani mermeri kullanabilecek, yüksek bedeller ödeyerek mermeri projelerine yazabilecek kişilere ulaşarak onların bulunduğu platformlarda bulunmalıyız ve Türk mermerini bu şekilde tanıtmalıyız.

“TÜRK MERMERİ KALİTESİNİ HEP BİRLİKTE AYAKLANDIRACAĞIZ”

Turkish Stones olarak çok yakında hem iç piyasada daha sonra yurtdışında değişik mimarlık festivalleri ile, tasarım haftaları ile farklı ülkelerde yer edinerek Türk mermerini çeşitliliği, 400'e yakın çeşidinin olduğunu, 4 bin yıllık işleme teknolojisi geçmişi olduğunu, dünyanın oluşumundan itibaren Türkiye topraklarında, Anadolu topraklarında olan bir ürün olduğunu, milyonlarca yıl yaşında olduğunu; bu ürünü kendi projelerinde, kendi evlerinde, işyerlerinde kullanmakla aslında çok prestijli bir ürün aldıklarını Turkish Stones markasıyla tüm dünyaya anlatacağız. Böylelikle, üreticilerimizin üretim kalitesiyle, temin süresiyle, paketleme kesim hassasiyetleri ile verdiği katkıyla Türk mermeri kalitesini hep birlikte ayaklandıracağız”görüşlerine yer verdi.

“TÜRK EKONOMİSİNE 40 MİLYAR DOLARA YAKIN KATKISI VAR”

Mermere olan bakış açısının düzelmesi için Ekonomi, Enerji ve Orman Bakanlıkları ile ciddi görüşmeler yaptıklarını da kaydeden Aydın Dinçer, “ben her platformda yaptığım tüm konuşmalarda madencilik olmazsa yaşamın olmayacağını, kullandığımız her ürünün içerisinde maden olduğunu dolayısıyla maden sektörünün diğer sektörlerin de hammaddesi olduğunu madene ihtiyacımız olduğunu söylüyorum. Mermerin Türk ekonomisine 40 milyar dolara yakın katkısı var.  4.7 milyar dolarlık ihracatımızın 2.1 milyar dolarıdoğaltaşa ait. Dolayısıyla çok önemli endüstriyel bir hammadde.Bu şekilde de kamuyu ve kamuoyunu bilinçlendirmek zorundayız” ifadelerine yer verdi.

ÖZEN, “SEKTÖRÜN GELECEĞİNİ PLANLIYORUZ”

Toplantıyı değerlendiren Bilecik Mermerciler Derneği Başkanı Turgut Özen de, sektörle ilgili gelecek planlarının yapıldığını, doğaya saygılı, çevreci ve artış gösteren bir ihracatın nasıl yapılabileceği konusunda istişareler yapıldığını belirtti. 

Türkiye’nin ve Bilecik’in ihracatının ülke çapında arttırmanın programlarının yapıldığını söyleyen Özen, “bununla ilgili her türlü önlemi almış durumdayız. Önümüzde Çin ve İzmir fuarları var. İnşallah bu fuarlarda ilimizi en iyi şekilde temsil edeceğiz”dedi.

Editör: TE Bilişim