İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Yönetim Kurulu Üyeleri, ilimizdeki mermer sektörünün temsilcileri ile biraraya gelerek sürekli hale getirdikleri sektör değerlendirmelerinde bulundular.

İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, Bilecik Mermer ve Granit Sanayicileri Derneği Başkanı Turgut Özen başta olmak üzere İMİB Yönetim Kurulu üyeleri ve ilimizdeki mermer sektörünün temsilcilerinin  katıldığı toplantı, Tünel Restaurant’ta yapıldı. Toplantıda, sektörel sorunlar, hedefler ve değerlendirmeler konuşuldu.

İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, toplantı öncesinde Türkiye ve Bilecik özelinde doğaltaş ihracatının geldiği nokta ve izlemesi gereken politikalar hakkında gazetemize bilgilendirmelerde bulundu. Dinçer,  doğaltaş ihracatındaki doğru satış politikasının  düşük fiyatla çok fazla ürün satmak değil, daha yüksek fiyatlara satılabilecek ürünler üretmek olduğuna dikkat çekti.

“BİLECİK, DOĞALTAŞ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ”

Bilecik’in doğaltaş açısından çok önemli olduğunu belirten Dinçer, “Bilecik’te doğaltaş yönünde üretimle devam ediyor. Ancak şu anda biraz gerileme söz konusu. Doğaltaşın tüm Türkiye’de satışında gerileme var. Bilecik de bundan etkilenen bölgelerimizden bir tanesi. Burada yapmamız gereken; çok fazla  üretim yaparak düşük fiyatla satmak değil,  satış planımızı programlı yapmak. Planlamayı öyle bir yapmalıyız ki ürettiğimiz malın tamamını satabilmeliyiz, buradan da fiyat yükseltme yönünde harekete geçmeliyiz. Çok üretip düşük fiyata mal satmak bizim politikamız olmamalı. Firmalarımızın da politikaları bu olmamalı. Ürünümüzün daha değerli miktarlarda satılabilecek üretimine odaklanmalıyız. En önemli mesele bu.”dedi.

ÇİN’DEKİ STOKLARIN AZALMASIYLA DOĞALTAŞ SATIŞLARININ ARTMASINI BEKLİYORUZ”

2018 yılının ilkj yarısı ile geçtiğimiz senenin ihracat durumunu kıyaslayan Dinçer, “Bu yılın ilk üç ayında metalik madenlerin rakamsal artışlarıyla da birlikte doğaltaş satışlarında  yüzde 16’lık artışla devam ediyordu. Fakat özellikle Çin ayağındaki ihracatın azalmasıyla doğaltaştaki satışların son iki ayda geriye gittiğini görüyoruz. Şu anda geçen seneye kümülatif olarak bakıldığında neredeyde bire bir artıştayız. Çünkü bu ay doğaltaş özelinde yüzde 16’lık bir gerileme var. Dolayısıyla geçen seneye göre şu anda aynı gidiyoruz  fakat  dokuzuncu aya kadar önümüzdeki ay ve sonraki ayda satışların Çin’deki stokların azalmasıyla doğaltaş satışlarının artmasını bekliyoruz. O yönden de çalışmalar yapıyoruz. Katıldığımız fuarlarla da ticaretimizi yükseltmeye çalışıyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde de hedeflediğimiz artış aslında yüzde2 5’lerde ; Ocak-Şubat aylarında bunları yakalayabilecek gibiydik. Ama şu anda geçen seneyle bire bir gidiyoruz. Seneyi  yüzde 10-15’lik bir artışla tamamlayabilirsek aslında  hedeflerimize biraz daha ulaşmış olacağız.

AMERİKA İLE ÇİN ARASINDAKİ TİCARET SATIŞLARI SEKTÖRÜ ETKİLİYOR

Geçen senenin tamamında 4.7 milyar dolar yapmıştık, şu anda bir milyar doları geçtik. 1.7 milyar dolar civarında. Dolayısıyla sene sonunda hedefimizi tutturmak için çabalıyoruz. Biliyorsunuz dünyada  Amerika ile Çin arasında ticaret savaşları söz konusu oldu. Dolayısıyla bizden de alacakları hammaddeler, doğaltaş ürünlerinde mutlaka gerileme olabilir. Fakat tabi bu beklenen birşey değildi.. Dolayısyıla konjenktüre baktığınızda tüm sektörü etkilediği gibi madencilik sektörünü de bir parça etkileyecek.

“TÜRKİYE, 20 MİLYAR DOLAR LIK DOĞALTAŞ PAZARININ 2 MİLYAR DOLARINI KARŞILIYOR”

Türkiye, doğaltaş madenciliğinde  ilk üç  içerisinde ama genel olarak madenciliğe baktığımızda aslında çok daha ileri olabilecekken henüz o rakamlarda değiliz. Dünyada 90 çeşit madenin 70 çeşidi Türkiye’de var. Fakat bunların yeryüzüne çıkartılmasıyla ilgili çalışmalarımızı hızlandırmamız gerekiyor daha sonra da bu madenlerin uç ürün haline dönmesi çalışmalarını gerçekleştirebilirsek o zaman dünya madenciliğindeki payımız artar. Dünyada 20 milyar dolarlık bir doğaltaş pazarı var. Türkiye, 20 milyarlık doğaltaş pazarının  2 milyarını karşılıyor yani yüzde 10’ luk bir kısmından payını alıyor. Madencilik olarak bakarsak  uç ürünleri ile birlikte 400 milyar dolara yakın bir madencilik sektörü olan bir rakam fakat buralarda henüz daha yüzde 1 buçuklardayız.  Total olarak baktığımızda 4.7 milyar dolarlık tüm maden ihracatı söz konusu.

“DOĞALTAŞ İHRACATINDA  FİYAT YÜKSEKLİĞİNİ YAKALAMAMIZ GEREKİYOR”

Anadolu topraklarından çıkan mermerin Avrupa’nın pek çok yerinde kullanıldığını söyleyen Dinçer, “Venedik’in  meşhur meydanındaki kiliselerde marmara adasında çıkartılmış mermerle var. Andolu topraklarından çıkan ürünler birçok medeniyette kullanılmış, bu yönden çok önem arzediyor. 2000 yıldır bu topraklarda işlenen bir malzemeden bahsediyoruz doğaltaşta. İstianbul Maden İhracatçıları Birliği olarak hedefimiz dünyada Türk taşını markalaştırarak tanıtmak. Bu markalaşmayla birlikte  doğaltaşa değer katacağımıza inanıyoruz. Diğer rakip ülkelerimiz ürünlerini satarken aslında ikisi de aynı doğaltaş olmasına rağmen fiyat anlamında daha yüksekte kalabiliyorlar. Biz bu yüksekliği Türkiye’de de yakalamız lazım. Biz de rakamlarımızı yükseltmek için bazı çabalar sarfetmeliyiz. Burada tabi üreticilerimizin kendi ürettikleri kesim kalitesinin üst seviyede olması, paketlermelerinin görsel olarak en uygun olarak gideceği noktaya kadar sapasağlam taşıyabilecek noktada olması gerekiyor. Aynı zamanda Türk doğaltaşının markasının tanınırlığının yüksek olmasıytla birlikte biz bu fiyat artışını sağlayabiliriz.Bu çalışmalarımızı da tüm dünyada katılacağımız etkinlikelrde yapacağız. Hemen önümüzde birkaç ay sonra gerçekjleştirilecek olan Hollanda’daki dünya mimarlık festivali söz konusu. Orada yr almaya çalışacağız ve Türk taşını oralarda da tanıtacağız.

Türkiye’de tespit edilen 70 farklı ürünün üretimine geçmeliyiz. Belki biz bunun daha yarısını bile kullanmıyoruz bu potansiyelin. Dolayısıyla daha çok üretim yapmak ve bu madenleri yeryüzüne çıkarmak lazım. Artık uzay madenciliğinin konuşulduğu bu çağda önce yeryüzü madenciliğimizi  tam anlamıyla ülkemiz adına gerçekleştirmemiz gerekiyor. Türkiye ekonomisinin cari açığına çok ciddi olumlu katkılar sağlanacağına inanıyorum. Hükümetimizin de bu yönde çalışmaları var. Biz de İhracatçılar Birliği olarak verebileceğimiz tüm katkıyı vereceğiz.”

Editör: TE Bilişim