Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından başlatılan doğum yardımlarının 15 Mayıs’tan itibaren başvurularının başladığını söyleyen Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Muhammed Akgül, Temmuz ayı içerisinde ilk ödemelerin gerçekleştirileceğini belirtti.  

15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğan çocuklar için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne başvuranlar, doğan bebeğin ailenin kaçıncı çocuğu olduğuna bağlı olarak 300, 400 veya 600 lira doğum yardımı alacaklar. Yapılan yardımlar tek seferlik gerçekleştirilecek.

Doğum yardımına ilişkin yönetmelik, Bakanlar Kurulu kararı ile yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, doğum yardımından yararlanmak isteyenler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlükleri ve sosyal hizmet müdürlüklerine, kamuda çalışanlar ise kurumlarına başvuracaklar. İlçelerde yaşayan vatandaşlar kaymakamlıklarda bulunan Aile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na müracaat edebilecekler.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Muhammed Akgül, yardımın tek sefer yapılacağının altını çizerken ilk yardımların ise Temmuz ayı içerisinde verileceğini belirtti. Şuana kadar 122 Bilecikli vatandaşın yardımlardan yararlanmak için müracaat ettiğini kaydeden Akgül, yardım kriterlerini çocuğun 15 Mayıs 2015 tarinden sonra doğmuş olması, Türk vatandaşı olması ve canlı doğumun gerçekleşmiş olması olarak sıraladı. Akgül, açıklamasında şu bilgileri paylaştı:

İlk ödeme Temmuz’da

“27 Mart 2015 tarihinde 6637 sayılı bazı kanun ve kanun hakkında kararnameler doğrultusunda doğum yardımı her Türk vatandaşına ve mavi kart sahiplerine verilmiş bir haktır. Bunun yönetmeliği de 23 Mayıs 2015 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak başladı. 

15 Mayıs 2015 tarihinden itibaren de geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Bu tarihten sonra doğan çocuklar için başlamış bir doğum yardımıdır. Bununla ilgili bakanlık bir kılavuz yayınladı. Biz de burada bir arkadaşımızı görevlendirdik. Şu anda Bilecik ilindeki doğum yardımıyla ilgili tüm başvuruları kabul ediyoruz. Bakanlığımız ilçelerden ile ulaşımın daha çabuk sağlanabilmesi için ilçelerdeki kaymakamlıklardaki aile sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarını bu konularda görevlendirdi. Başvurular orada da alınıyor ve ivedilikle bizim il müdürlüğüne gönderiliyor. Biz de ay sonuna kadar bu başvuruları sisteme gireceğiz. İlk ödemeyi de Temmuz’un ilk ayında doğum yapan kişilerin TC numaralarına PTT müdürlüklerinden çekmek üzere göndereceğiz.

Yardım tek seferlik olacak

Uygulama bir defaya mahsus olacak. Birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve diğer çocuklar için de 600’er TL yardım yapılacak. Bu yardım çocuğun sıralamasına göre yapılacak. Örneğin 15 Mayıs 2015’ten sonra ailenin ikinci çocuğu doğmuşsa o çocuğa 400 TL, üçüncü çocuksa 600 TL verilecek. Çoklu doğumlarda çocuk sayısına göre bu paralar kişilerin hesaplarına başvuru yaptıkları takdirde gönderilecek.

Yılda 2000 kişiye yardım yapılacak

Başvusu süresi kısıtlı değil. Çocuk doğumundan bir veya iki sene sonra da başvuru yapılabilir. 15 Mayıs 2015’ten sonra doğmuş olması yeterli çocuğun. Bilecik ilimizde 122 kişi başvuru yaptı. Bakanlık tarafından bize gönderilen doğum oranı istatistiğine göre Bilecik ilinde yıl boyunca 2 bine yakın bir başvuru öngörülüyor.

Tarih kriterinin yanında çocuğun canlı doğmuş olması önemli . TC vatandaşı olması veya mavi kart sahibi olması yeterli. Çocuk canlı doğmuşsa annesi, annesi başvuru yapacak durumda değilse babası başvurularını yapabilir. Bakanlığın nüfus kayıt sistemine bağlı bir sistemi var. Girişlerini yaptığımız zaman oradan anne üzerine diğer çocukları da görüp işlemimizi yapıyoruz. Mahkeme kararıyla çocuk babaya verildiyse , anne üzerinde görünmüyorsa annenin kendi beyanı varsa beyanı üzerinden de çocukları ekleyerek çocuk sayısını ona göre belirleyebiliyoruz.

Diğer bir kriter de çocuğun kimliğinin çıkartılmış olması gerekiyor. Kimlik numarasına göre çocuğun girişini yaptığımız zaman ödeme de yapıldığı zaman bir daha o çocuk için ikinci bir ödeme yapılması mümkün değil. Sahte başvurulara karşı ise kişilere bir form imzalatarak yersiz ödeme karşısında gecikme zammı da hesaplanarak yatırılan orayı bir ay içerisinde geri yatırmaları gerekecek.”

Editör: TE Bilişim